6 mins read

Reportaj de pe front: Ucrainenii îi depășesc pe soldații ruși neexperimentați în regiunea Herson

Reportaj de pe front: Ucrainenii îi depășesc pe soldații ruși neexperimentați în regiunea Herson

În regiunea Herson, în oblastul Kherson, ucrainenii au identificat o zonă în care rușii au relocat trupele mobilizate, care s-au dovedit a fi complet necunoscute cu regiunea. Ucrainenii au exploatat imediat această situație, concentrându-se pe vânătoarea forțelor neexperimentate, iar după ce batalionul rus a pierdut până la 25% din personalul său, ucrainenii au desfășurat o operațiune de asalt, au rupt apărarea rusă și au capturat chiar și comandantul acestui batalion.

Avansul ucrainenilor și presiunea asupra comandanților ruși

La început, ucrainenii au înaintat cu succes și au ocupat jumătate din satul Kozachi Laheri. Prezența ucrainenilor pe malul estic al râului a exercitat o presiune semnificativă asupra comandanților ruși de a rezolva problema prin orice mijloace. Majoritatea rezervelor rusești au venit dinspre sud și au ajuns la Pidstepne. Din păcate pentru ruși, doar creșterea numărului de trupe nu a fost suficientă, deoarece ucrainenii au avut un avantaj tactic – malul vestic al râului este mult mai înalt, ceea ce le-a permis să controleze complet mișcarea rusă în apropierea râului.

Atacurile ucrainene cu drone și distrugerea echipamentelor rusești

Imaginile geolocalizate arată cum operatorii de drone ucrainene au început să distrugă rezervele rusești înainte ca acestea să ajungă la pozițiile lor. Ucrainenii au publicat mai multe videoclipuri în care arată cum au distrus mașinile rusești la nord de Pidstepne. Rușii au pierdut atât de mult echipament din cauza atacurilor cu drone, încât au adus în regiune un vehicul blindat de recuperare, BREM-1, pentru a evacua echipamentul deteriorat și un sistem de apărare antiaeriană împotriva aeronavelor la joasă altitudine. Ambele echipamente au fost, de asemenea, distruse de dronele ucrainene. Pentru a complica contraatacurile rusești, ucrainenii au efectuat și un atac HIMARS și au distrus un depozit de muniții rusesc.

Reevaluarea situației și noi atacuri ucrainene

Cu toate acestea, rușii au continuat să avanseze și, în curând, i-au depășit numeric pe ucraineni cu cel puțin 10 la 1. Comandanții ucraineni au trebuit să reevalueze situația. Aceștia au descoperit că, în încercarea de a stabiliza situația în jurul lui Kozachi Laheri, forțele rusești au făcut o mare corecție și au crescut concentrația de forțe în acest sector în detrimentul altor direcții, astfel că, după ce au ținut capul de pod timp de aproape o săptămână, ucrainenii s-au retras din partea centrală și au atacat imediat rușii la nord și la sud.

Operațiunea de asalt a ucrainenilor și capturarea comandantului batalionului rus

Această a fost o decizie foarte bună care a adus imediat rezultate. Trupele rusești de pe insule au rămas practic fără artilerie, mortiere sau drone. Această situație a permis ucrainenilor să desfășoare raiduri practic impunzi – ucrainenii lansau pregătirea artileriei, forțând rușii să se ascundă în timp ce aceștia ajungeau pe insulă cu bărcile, asaltau pozițiile lor și chiar capturau prizonieri.

Disperarea soldaților ruși și pierderile constante

Soldații ruși au devenit atât de disperați în fața morții sigure încât au început să solicite bloggerilor militari ruși să ridice această problemă cât mai curând posibil, în speranța că presiunea publică va determina comandantul Brigăzii 205 să facă în sfârșit ceva în acest sens. Comandantul rus al Brigăzii 205 a devenit deja notoriu pentru uciderea unor dintre cei mai buni luptători în atacuri sinucigașe în apropierea Podului Antonivskyi.

Soldații ruși au raportat că niciuna dintre țintele identificate de echipele de recunoaștere nu a fost lovită de artilerie, deoarece aceasta nu mai era prezentă în regiune. Aceasta le-a oferit ucrainenilor atât de multă libertate în operațiuni, încât rușii s-au blocat pe insule și primeau hrană doar dacă aveau un prieten cu o dronă. Doar în acest caz, operatorul de dronă le aducea mâncare și apă cu ajutorul dronei.

Soldații ruși au dezvăluit că durata medie de viață a unei companii în astfel de condiții a devenit de 2 zile, iar rușii pierdeau peste 50 de soldați pe zi din cauza raidurilor constante.

Consecințele pentru comandanți și exploatarea situației de către ucraineni

Toți comandanții companiilor care au refuzat să-și trimită trupele într-o misiune fără întoarcere au fost concediați imediat. O companie s-a solidarizat cu comandantul lor, dar acum aceștia se confruntă cu acuzații penale pentru revoltă.

Un alt comandant care a încercat să-și evacueze trupele de pe insulă nu doar că a fost oprit, ci a fost trimis și la un spital psihiatric. În documente, s-a afirmat că acesta a încercat să salveze oameni care nu există deoarece insula era, presupus, goală.

Analizatorii ruși au afirmat că un astfel de haos incredibil a fost provocat de comandanții brigăzii și batalionului, care și-au obținut pozițiile nu datorită experienței militare, pe care nu o au, ci pentru că nu au contestat niciodată instrucțiunile date de Ministerul Apărării al Rusiei, întotdeauna au produs rapoarte bune și sunt foarte buni la ascunderea pierderilor reale.

Aceasta este o veste extrem de bună pentru ucraineni, care exploatează această oportunitate la maximum. Scopul aici este să se impingă întreaga Brigadă 205 rusă la punctul în care își pierde complet capacitatea de luptă. Acest lucru va determina fie relocarea trupelor rusești din direcția Tokmak, fie pierderea controlului rus asupra malului estic al râului.

În raportul nostru zilnic de pe front, ne asociem cu bloggerul militar Reporting from Ukraine pentru a vă ține la curent cu ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în războiul ruso-ucrainean.

Lasă un răspuns