2 mins read

Ofensivele rusești se intensifică înainte de alegerile din 2024, în timp ce Ucraina-și întărește apărarea.

Ofensivele rusești se intensifică înainte de alegerile din 2024, în timp ce Ucraina-și întărește apărarea

Forțele rusești desfășoară ofensive în Ucraina înaintea alegerilor din 2024, în timp ce Ucraina își întărește apărarea, menținându-și opțiunile pentru viitoarele ofensive. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), o organizație americană de cercetare, forțele rusești încearcă să recâștige inițiativa în condiții dificile înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024.

Ofensivele rusești au loc pe mai multe sectoare ale frontului din Ucraina, cu accent pe zone precum granița Kharkiv-Luhansk Oblast, Bakhmut, Avdiivka și atacurile terestre în curs în vestul regiunii Zaporizhzhia Oblast, confirmate de surse militare ucrainene. Intensitatea conflictului pe întregul front al Ucrainei este în concordanță cu evaluarea ISW conform căreia forțele rusești au lucrat pentru a recâștiga inițiativa la nivel de teatru militar începând cel puțin din mijlocul lunii noiembrie 2023.

Forțele rusești au adoptat o poziție defensivă în sudul Ucrainei în prima jumătate a anului 2023, îngrijorate de un eventual contraatac ucrainean. Această poziție defensivă le-a împiedicat să lanseze ofensive în regiunea sudică în acea perioadă. În ultimele săptămâni, forțele rusești au continuat acțiunile ofensive de-a lungul graniței Kharkiv-Luhansk Oblast, rezistând condițiilor dificile precum zăpadă, ger și noroi în estul Ucrainei. De asemenea, ei au continuat atacurile terestre în vestul regiunii Zaporizhzhia Oblast, chiar și în prezența terenului mâlos și a vânturilor puternice în cea mai mare parte a regiunii sudice.

O parte semnificativă a frontului, în special în nord-estul și estul Ucrainei, intră într-o fază de îngheț puternic pe măsură ce temperaturile scad și terenul mâlos se solidifică. Această tranziție va permite operațiuni mecanizate atât pentru forțele rusești, cât și pentru cele ucrainene. Ofensivele rusești din noiembrie 2023, în condiții dificile, arată urgența de a menține inițiativa înaintea alegerilor rusești din martie 2024. Aceasta ar fi putut perturba contraofensivele ucrainene, deși Kievul și-a redus planurile anterior.

În schimb, forțele ucrainene par să profite de această perioadă dificilă și de operațiunile ofensive rusești în curs pentru a stabili și consolida poziții defensive în zonele frontului unde nu se desfășoară operațiuni de contraofensivă în prezent. Aceasta le permite să conserve resursele și personalul pentru viitoarele eforturi ofensive, conform ISW.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns