10 mins read

Gigantul italian tehnologic Camozzi rămâne alături de Rusia, lanțul de aprovizionare sugerează colaborări militare

Gigantul italian tehnologic Camozzi rămâne alături de Rusia, lanțul de aprovizionare sugerează colaborări militare

Gigantul italian tehnologic Camozzi Group pare să își mențină operațiunile de afaceri în Rusia, în ciuda presiunilor internaționale tot mai mari. Postările de joburi pe site-urile rusești de ocupare a forței de muncă arată că compania are peste 80 de poziții deschise la nivel național, inclusiv roluri de inginerie în orașe precum Moscova, Nijni Novgorod și Rostov-on-Don. Unele anunțuri de job au fost listate cu doar câteva zile în urmă, sugerând că compania recrutează activ în Rusia în timpul războiului în Ucraina.

Prezența susținută a Camozzi în Rusia

Deși Camozzi este cel mai bine cunoscut pentru producerea de echipamente pneumatice, posturile de job disponibile acoperă diverse funcții dincolo de inginerie, semnificând o prezență susținută în locul unor lucrări esențiale.

Anunțurile de job pe un site rusesc de ocupare a forței de muncă relevă faptul că compania are peste 80 de poziții deschise în întreaga țară, iar unele anunțuri de job au fost listate cu câteva zile în urmă. De asemenea, Camozzi operează o uzină de asamblare mecanică în Crimea ocupată, iar un anunț de job actualizat pentru o poziție de administrator de sisteme la această uzină este postat pe un site rusesc de căutare a locurilor de muncă.

Informații despre Camozzi Pneumatics, reprezentantul oficial al grupului italian în Rusia, sunt disponibile și pe list.org, un site care compilează date despre toate entitățile juridice rusești. Personalul listat al organizației cuprinde aproape 700 de persoane.

Colaborări cu industria militară

În plus, proiectul jurnaliștilor ucraineni „Trap Aggressor” a dezvăluit o hotărâre judecătorească dintr-un tribunal rus din aprilie 2023 care menționează Camozzi Pneumatics. Documentul discută despre o soluționare între această companie și cel mai mare producător de vagoane de marfă din Rusia, Tikhvin Freight Car Building Plant.

Instanța a ordonat Tikhvin Freight Car Building Plant să plătească Camozzi Pneumatics pentru datoriile restante la comenzile îndeplinite după invazia cu scară largă a Rusiei în Ucraina. Fabrica Tikhvin Freight Car Building produce peste 18.000 de vagoane de marfă anual, ceea ce o leagă direct de complexul industrial militar rus, deoarece logistica armatei ruse pentru războiul din Ucraina se realizează aproape exclusiv pe calea ferată. Din acest motiv, în octombrie 2022, Ucraina a impus sancțiuni acestei fabrici.

Sancțiunile occidentale au avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra operațiunilor fabricii. În vara anului 2022, fabrica a trebuit să închidă timp de 2,5 luni din cauza lipsei critice de rulmenți de casetă pentru vagoanele de marfă. Acești rulmenți erau furnizați anterior de companiile americane care s-au retras de pe piața rusă în urma invaziei Rusiei în Ucraina. În mod surprinzător, grupul Camozzi părea să fie în întregime inconștient de aceste sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

Continuarea activităților în Rusia și Ucraina

În încercarea de a-și salva reputația, Camozzi a decis să elimine versiunea rusă de pe site-ul său oficial. Cu toate acestea, conglomeratul italian continuă să-și promoveze și să-și distribuie produsele prin diverse alte platforme rusești. Este demn de remarcat faptul că fiecare listă de produse subliniază disponibilitatea „multora pe stoc”.

Potrivit Ukrainska pravda, după invazia cu scară largă, grupul Camozzi a furnizat „Camozzi Pneumatics” din Rusia cu produse în valoare de 61 de milioane de dolari. Acestea includ în principal fitinguri pentru conducte, produse din aluminiu și plastic, dar și unități de putere și motoare pneumatice.

Interesant este că Camozzi nu a șters încă memoria cache Google, permițând accesul la o pagină care listează clienți ruși afiliați complexului industrial militar rus. În mod remarcabil, printre acești clienți se numără unele dintre cele mai mari entități din lume, precum Uralvagonzavod, un producător de tancuri de frunte, Kolomna Locomotive Works, cunoscut pentru producerea locomotivelor și motoarelor diesel de cale ferată, precum și Izhorskiye Zavody și Power Machines, toate fiind supuse sancțiunilor în Ucraina și Statele Unite.

Aceste informații datează din 2011, așadar rămâne de văzut dacă Camozzi continuă să colaboreze cu aceste întreprinderi rusești. Cu toate acestea, în 2018, Camozzi furniza în continuare piese pentru prelucrarea metalelor producătorului rus de tancuri Uralvagonzavod și cilindri pneumatici fabricii de pulbere din Kazan.

Între timp, Camozzi continuă să opereze în Ucraina, având cel puțin o întreprindere militară printre clienții săi implicați în producția de vehicule blindate. Acest lucru ar putea explica de ce, în ciuda operațiunilor sale din Rusia și Crimea ocupată, Camozzi nu a apărut încă pe lista companiilor sancționate emisă de Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei.

Am trimis o solicitare către Camozzi Group pentru a le permite să comenteze asupra activităților lor curente. Cu toate acestea, până la publicarea acestui material, încă așteptăm să primim un răspuns. Vom actualiza articolul imediat ce primim un răspuns.

Corporațiile occidentale se luptă să se desprindă de Rusia în ciuda sancțiunilor tot mai mari

De la invazia cu scară largă a Rusiei în Ucraina, sute de companii străine au anunțat închiderea operațiunilor în Rusia, iar SUA și UE au impus sancțiuni economice severe. Castellum.AI raportează peste 13.500 de restricții impuse entităților rusești, făcând din Rusia un lider global în sancțiuni, depășind Iranul de trei ori.

În ceea ce privește numărul total de sancțiuni, Rusia este lider mondial absolut, depășind Iranul de peste trei ori.

Cu toate acestea, la peste 20 de luni de la începutul invaziei cu scară largă a Ucrainei, doar câteva companii occidentale au părăsit cu adevărat piața rusă.

Experții nu sunt de acord cu privire la numărul companiilor care au părăsit Rusia și la ce constituie o „ieșire completă”. Potrivit Școlii de Economie de la Kiev (KSE), în până în 2022 existau 3.563 de companii care activează pe piața rusă, iar doar 289, adică 8%, și-au închis complet afacerile acolo.

Institutul de Leadership al Școlii de Management de la Yale (CELI) susține că aproximativ o mie de companii occidentale au părăsit Rusia, reprezentând aproximativ o treime din total.

Multe companii declară că sunt pe cale să iasă de pe piața rusă sau că sunt în proces, dar în realitate acest lucru înseamnă adesea că așteaptă. Cei care rămân invocă dificultăți financiare sau chiar se referă la motive umanitare.

Ca rezultat, Rusia găzduiește încă gigantii precum Nestle, Auchan, PepsiCo, Coca-Cola HBC, Mars, P&G, Raiffeisen Bank, Unilever, L’Oreal și alții. Produsele de la BMW, Apple și Ikea sunt, de asemenea, disponibile în Rusia, în ciuda promisiunilor acestor companii de a se retrage de pe piață.

Un caz particular de cinism care merită atenție este cel al companiei germane Ottobock, specializată în proteze de înaltă tehnologie. Biroul său din Rusia continuă să funcționeze, iar potrivit BBC, protezele germane sunt primite de luptătorii grupului Wagner răniți în războiul din Ucraina.

Ottobock a pretins că a efectuat o anchetă internă, identificând o cantitate mică de produse vândute unei companii ruse implicate în protezarea militarilor ruși răniți. Ei au pretins că au rupt legăturile cu această companie. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, la sfârșitul lunii august 2023, un reprezentant al biroului rus al Ottobock a participat la o conferință la Moscova intitulată „Viața după Z”, unde participanții au discutat despre îmbunătățirea reabilitării pentru militarii ruși răniți.

Astfel, practica a arătat că aproape orice poate fi importat în Rusia din orice colț al lumii, de la microcipuri cu utilizare duală până la motoare turbojet pentru Airbus. Companiile occidentale participă la aceste scheme prin intermediul țărilor intermediare, iar guvernul rus a evitat numeroase sancțiuni americane și europene.

Citiți mai multe:

Puteți închide această pagină. Sau puteți să vă alăturați comunității noastre și să ne ajutați să producem mai multe materiale de acest fel. Noi menținem raportarea noastră deschisă și accesibilă pentru toată lumea, deoarece credem în puterea informațiilor libere. De aceea, echipa noastră mică și eficientă depinde de sprijinul cititorilor ca dumneavoastră pentru a aduce știri actuale, analize de calitate și rapoarte de pe teren despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și lupta Ucrainei de a construi o societate democratică.

Un pic merge mult: cu doar cât costă o ceașcă de cafea pe lună, puteți ajuta la construirea de punți între Ucraina și restul lumii, precum și să deveniți un co-creator și să votați pentru subiectele pe care ar trebui să le acoperim în viitor. Deveniți patron sau consultați alte modalități de a ne sprijini.

Become a Patron!

Lasă un răspuns