6 mins read

Harta atacurilor cu drone din Ucraina în 2023 asupra țintelor ruse

Harta atacurilor cu drone din Ucraina în 2023 asupra țintelor ruse

Autoritățile ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone asupra unor ținte din Rusia și din Crimeea anexată de Rusia, conform unui raport al BBC. Până acum, au avut loc aproximativ 200 de atacuri suspecte cu drone în acest an.

Atacurile cu drone în Rusia

Unul dintre cele mai notabile atacuri a avut loc pe 19 august 2023, când o dronă suspectată a lăsat în flăcări un bombardier Tupolev Tu-22 al Rusiei la baza aeriană Soltsy-2, în sudul Sankt Petersburgului. În plus, pe 27 august 2023, dronele ucrainene au reușit să distrugă un MiG-29 și patru avioane de luptă Su-30 în regiunea Kursk din Rusia.

Un alt atac semnificativ a avut loc pe 29 august 2023, când un atac asupra aeroportului din Pskov a dus la distrugerea a două avioane de transport greu IL-76 ale Rusiei și la avarierea altor două avioane. În aceeași noapte, au fost lansate atacuri cu drone în cinci regiuni rusești și în Sevastopolul ocupat. Unul dintre atacuri a provocat un incendiu la fabrica de microelectronice Kremniy EL din Bryansk.

Atacurile cu drone în Moscova

Pe 3 mai 2023, Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să asasineze președintele Vladimir Putin în reședința sa din Kremlin, deși Ucraina a negat implicarea. După acest incident, dronele ucrainene au început să vizeze din ce în ce mai mult centrul orașului Moscova, în scopul de a instiga frică și diviziune în rândul populației ruse.

Pe 30 iulie și 1 august 2023, mai multe drone au atacat centrul financiar Moscow City, cauzând explozii care au distrus două clădiri. Una dintre clădiri găzduiește birourile Ministerului Dezvoltării Digitale, Ministerului Dezvoltării Economice și Ministerului Industriei și Comerțului al Rusiei.

În perioada 18-23 august 2023, Moscova a fost atacată de drone timp de șase zile consecutive. Potrivit autorităților ruse, majoritatea dronelor au fost doborâte. Cu toate acestea, UAV-urile au cauzat daune unui alt zgârie-nori neterminat din centrul de afaceri Moscow City, precum și Expocentrului adiacent și mai multor clădiri rezidențiale.

Autoritățile ruse evită intenționat activarea sirenelor de alarmă în timpul atacurilor cu drone pentru a evita panicarea civililor. Ca rezultat, fiecare dintre aceste atacuri prinde locuitorii locali pe picior greșit. Autoritățile orașului încearcă să minimizeze impactul acestor atacuri în ochii publicului, dar se știe cu certitudine că aeroporturile din Moscova, uneori toate cele patru, sunt închise după fiecare atac. Aceasta afectează fără îndoială și logistica militară a Rusiei.

Atacurile cu drone asupra facilităților petroliere ruse

Pe 31 mai 2023, dronele au vizat facilitățile petroliere rusești din regiunea Krasnodar Krai, inclusiv Rafinăria Afipskiy, la aproximativ 450 km distanță de granița ucraineană. În plus, dronele au atacat și Rafinăria Tuapse în februarie 2023.

Pe 22 iulie 2023, un depozit de petrol și depozite militare rusești din apropierea Simferopolului au fost distruse. Înainte de aceasta, în aprilie 2023, o dronă a lovit un rezervor de combustibil din Sevastopol.

Recent, în octombrie 2023, dronele au lovit un rezervor de combustibil lângă Aeroportul Sochi și o zonă de parcare pentru elicoptere la Sochi, la aproximativ 550 km distanță de Ucraina.

Atacurile cu drone asupra pozițiilor rusești

Pe 24 mai 2023, Ucraina a confirmat utilizarea dronelor navale în atacarea navei rusești de recunoaștere Ivan Khurs în apropierea Strâmtorii Bosfor.

Pe 17 iulie 2023, forțele ucrainene au atacat din nou Podul Strâmtorii Kerch, de această dată cu vase de suprafață fără echipaj. Acestea au distrus o parte semnificativă a podului, cauzând perturbări grave în logistica de aprovizionare a Rusiei.

Pe 21 septembrie 2023, forțele navale ucrainene au reușit să provoace daune grave bazei aeriene Saky din Crimeea. Rapoartele arată că forțele ucrainene au folosit drone pentru a depăși apărarea aeriană rusă, apoi au lansat rachete Neptune către țintele dorite.

Pe 22 septembrie 2023, Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra sediului Flotei Ruse a Mării Negre din Sevastopol. Ministerul Apărării al Rusiei a raportat că „clădirea istorică a sediului Flotei Mării Negre a fost deteriorată”, iar unele surse pretind că s-au folosit rachete de croazieră Storm Shadow fabricate în Marea Britanie în această atac. Înainte ca rachetele să lovească clădirea, rușii au pretins că sistemul lor de apărare antiaeriană a doborât mai multe drone.

Pe 12 și 13 octombrie 2023, explozii puternice au afectat cel puțin trei nave rusești, inclusiv nava de patrulare Pavel Derzhavin, nava militară Buyan-M echipată cu rachete de croazieră și o remorcă. Sursele BBC atribuie ambele atacuri Ucrainei.

Atacurile Ucrainei în Marea Neagră au avut un succes atât de mare încât flota rusă a fost forțată să recurgă la tactici de gherilă. Navele rusești încearcă să se aventureze în ape deschise, să tragă cu armele și să fugă, dar aceasta nu funcționează întotdeauna.

Potrivit expertului militar ucrainean Yevhen Dykyi, „Flota Rusă a Mării Negre a fost încolțită în porturi. Aproape că nu părăsește portul din Sevastopol, blocându-se în spatele barierelor care aduc aminte de apărarea din Primul Război Mondial. Rușii au încercat să se ascundă și în Novorossiysk, dar Ucraina i-a ajuns și acolo. Momentan, singura zonă relativ sigură pentru ei este Marea Azov, dar și aceasta este temporară.”

Kyrylo Budanov respinge afirmațiile că noua capacitate de atac ar putea duce la escaladare sau să prezinte Ucraina ca agresor. El susține că forțele sale respectă regulile războiului și nu au fost înregistrate victime civile în Rusia. Această situație reflectă alegerea deliberată a Ucrainei în loc de constrângeri de capacitate.

„Nimeni nu crede că Marea Britanie sau SUA au fost agresorii în cel de-Al Doilea Război Mondial, deși au bombardat teritoriul Germaniei”, a declarat el.

Sursa: Euromaidan Press

Lasă un răspuns