10 mins read

Imagini satelit dezvăluie creșterea producției în fabricile militare ruse

Imagini satelit dezvăluie creșterea producției în fabricile militare ruse

Analiza unor imagini satelit arată că Rusia își extinde activ capacitățile de producție la fabricile sale militare pentru avioane tactice și strategice, elicoptere de luptă și rachete de croazieră, conform unei investigații realizate de proiectul ucrainean Skhemy/RFE/RL. Construcțiile vizibile la aceste fabrici de industrie de apărare în ultimul an sugerează pregătiri pentru un conflict prelungit, relatează jurnaliștii.

Fabrica de aviație Kazan, parte a corporației de stat Rostec din Rusia, este situată în apropierea Aeroportului civil Borisoglebsk din Kazan. Deși produce și câteva avioane de linie civile, fabrica construiește și repară bombardiere strategice precum Tu-160, pe care Rusia le folosește pentru a lansa rachete asupra Ucrainei.

„Fabrica de aviație Kazan în timpul sovietic a fost una dintre cele mai importante facilități strategice, deoarece a produs și a reparat avioane strategice ale triadei nucleare: Tu-16, Tu-22 și Tu-160. Deci, capacitățile fabricii permit acum modernizarea profundă și repararea aeronavelor rămase Tu-22M3 și Tu-160”, a explicat expertul în aviație Anatolii Khrapchynskyi pentru Skhemy.

În acest an, la fabrica Kazan a fost construit un nou complex de hangare cu două clădiri, cu o lungime de 300 de metri și o lățime de peste 180 de metri, arată imaginile satelitare. Deși televiziunea de stat rusă a afirmat că va fi folosit pentru noi avioane civile Tu-214, experții spun că dimensiunea sa ar permite de asemenea servisarea bombardierelor strategice precum Tu-160.

„Hangarul are două secțiuni. Una este destinată asamblării sau întreținerii/reparării componentelor mari – dată fiind dimensiunea sa. În el pot încăpea simultan trei avioane Tu-160. Cealaltă secțiune are ateliere pentru repararea sau construirea componentelor și pieselor de aeronave”, a declarat Khrapchynskyi.

O altă fabrică de avioane de stat care își mărește capacitatea este în Irkutsk, care produce avionul de vânătoare Su-30 și variantele acestuia. Potrivit The Military Balance, Rusia are în prezent peste 120 de avioane Su-30. Fabrica din Irkutsk repară, de asemenea, avioanele Su-30, printre care și unul care s-a prăbușit într-o clădire rezidențială din Irkutsk în octombrie 2022. Serviciile de informații militare ale Ucrainei au sugerat că prăbușirea ar putea fi cauzată de „repararea slabă a avionului Su-30” la fabrică.

Analiza fotografiilor satelitare indică faptul că, începând cu anul 2019, la fabrica din Irkutsk a fost construită o clădire mare atașată, cu acces la pistă. Construcția unei structuri similare s-a încheiat și în acest an.

„Acest nou hangar este destinat exclusiv întreținerii planificate și reparațiilor minore ale oricărui avion pe care îl poate găzdui – inclusiv a avioanelor de vânătoare Su-30 și avioanelor civile”, a spus Khrapchynskyi.

Fabrica de aviație civilă Ural, situată în Yekaterinburg, deși este denumită o fabrică de aviație civilă, repară și motoare și cutii de viteze pentru elicoptere militare, inclusiv modelele Mi-2, Mi-8, Mi-24 și Ka-52 utilizate în mod frecvent de Rusia în invazia sa asupra Ucrainei. Presa locală din Ural a raportat că fabrica a angajat urgent personal suplimentar în septembrie 2022 din cauza creșterii volumelor de producție. Fotografiile satelitare arată că, începând din 2021, o nouă clădire de lucru mare, cu o lungime de 145 de metri și o lățime de 75 de metri, a apărut pe teren.

„Noua construcție de la Fabrica de Aviație Civilă Ural este probabil un atelier pentru fabricarea motoarelor de aviație sau a unităților auxiliare de energie – agregate care furnizează energie suplimentară aeronavelor/elicopterelor”, a evaluat Khrapchynskyi.

Fabrica de construcții de mașini Dubna prezintă producția extinsă de drone a Rusiei pentru efortul său de război. Fabrica Dubna găzduiește Biroul de Proiectare pentru Construcții de Mașini Raduga, parte a Corporației Rusești de Rachete Tactice. Raduga produce rachete precum Kh-22, Kh-55 și Kh-101, pe care Rusia le folosește pentru a lovi ținte civile în Ucraina, inclusiv Mallul Amstor din Kremenchuk.

Imaginile satelitare din 2021 încoace dezvăluie construcția unei clădiri noi și mari în apropierea fabricii Dubna, dotată cu două platforme de aterizare pentru elicoptere. Aceasta este o fabrică aparținând companiei Kronshtadt, o societate afiliată AFK-Sistema, care este legată de oligarhul miliardar Vladimir Evtușenkov, care face parte din cercul apropiat al lui Vladimir Putin. Kronshtadt produce modele precum Orion, Helios și alte drone militare.

Conducerea AFK-Sistema a anunțat în mai 2022 că se retrage din Kronshtadt. Cu toate acestea, conform registrului rus al entităților juridice, AFK-Sistema deține în continuare o participație de 49,6% în subsidiara KT-Bespilotnye Sistemy a lui Kronshtadt, care colaborează cu Ministerul Apărării și FSB al Rusiei, relatează Skhemy. În iunie 2022, în timpul războiului pe scară largă, un manager Kronshtadt a anunțat că noua fabrică din Dubna angajează personal din cauza extinderii producției.

„Fabrica nouă de producție a vehiculelor aeriene fără pilot va trece în curând la operațiuni pe trei schimburi non-stop pentru a îndeplini comenzile primite. Prin urmare, Kronshtadt continuă să angajeze personal”, a spus adjunctul directorului Kronshtadt, Aleksey Belykh, citat de TopWar.

Există și fabrici militare prezentate în mod deschis de autoritățile ruse. În octombrie 2022, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a participat la o ceremonie de lansare a construcției unei viitoare fabrici de rachete pentru Almaz-Antey Concern, în parcul industrial Rudnevo din zona economică specială Technopolis Moscova. Șoigu a declarat că întreprinderea va produce sisteme de apărare antiaeriană.

În ianuarie 2023, s-a aflat că subsidiara Zala Aero a concernului Kalashnikov (LLC Aeroscan) a achiziționat și a renovat centrul comercial Italmas din Izhevsk pentru a-l transforma într-o unitate de producție pentru munițiile loitering Lancet. În septembrie 2022, Vladimir Putin a vizitat centrul comercial pentru a observa acest proces.

Un canal de propagandă rus pretindea că Rusia a transformat o fabrică de pâine din Tambov într-o unitate de producție pentru drone FPV, alături de producția de produse de panificație, pentru a sprijini invazia sa în Ucraina. Se spune că fabrica din Tambov producea lunar 200 de drone Bekas, cu un cost de aproximativ 450 de dolari fiecare.

Expertul militar ucrainean Mykhailo Zhyrokhov explică extinderea extensivă a fabricilor militare din Rusia ca pe o dovadă că conducerea Kremlinului nu intenționează să încheie războiul prea curând, cheltuind miliarde de dolari pentru extinderea complexului militar-industrial.

„Cresterea ratelor de producție a dronelor este rezultatul direct al războiului pe scară largă. Înainte de 2022, nu s-au concentrat pe UAV-uri și le-au fabricat în principal pentru export în alte țări. Acum vedem că au început activ să extindă această producție în special pentru propriile nevoi militare”, a explicat Zhyrokhov.

Institutul pentru Studierea Războiului a raportat, citând milbloggers ruși, că Rusia folosește acum noi drone de lovitură Italmas împreună cu modelele iraniene Shahed-136/139.

Forțele Armate Ucrainene nu au comentat sau confirmat utilizarea acestui tip de dronă.

Potrivit unui raport al serviciilor de informații din Marea Britanie, bugetul federal rus propus pentru 2024 conține o creștere anuală de 68% a cheltuielilor planificate pentru apărare, o altă dovadă a pregătirilor extinse pentru un război prelungit.

Pe baza informațiilor furnizate de Kyrylo Ovsianyi/RFE/RL

Actualizare. Ulterior, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a comentat investigația Skhemy într-un interviu la televizor, spunând: „Dacă totul mergea bine în Rusia, nu s-ar fi adresat Iranului pentru drone, nu s-ar fi adresat celebrei Corei de Nord pentru proiectile.” Acesta a asigurat că sancțiunile impuse Rusiei funcționează și că Rusia „nu se descurcă așa cum ar dori”.

Cu toate acestea, în septembrie 2023, The New York Times a relatat, citând oficiali occidentali și ucraineni neidentificați, că Rusia a depășit presiunea sancțiunilor și produce acum chiar mai multe rachete decât înainte de invazia în forță a Ucrainei.

Potrivit estimărilor, sancțiunile au determinat Rusia să încetinească complexul său militar-industrial la începutul anului 2022. Cu toate acestea, șase luni mai târziu, producția militar-industrială a Rusiei a început din nou să se accelereze. Evitarea sancțiunilor este relativ ușoară deoarece microcipurile necesare pentru fabricarea câtorva sute de rachete de croazieră ar putea încăpea în câteva rucsaci.

Citiți și:

Puteți închide această pagină. Sau puteți să vă alăturați comunității noastre și să ne ajutați să producem mai multe materiale de acest gen. Menținem raportarea noastră deschisă și accesibilă tuturor, deoarece credem în puterea informațiilor libere. De aceea, echipa noastră mică și eficientă depinde de sprijinul cititorilor ca dumneavoastră pentru a aduce știri actuale, analize de calitate și rapoarte de pe teren despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și lupta Ucrainei de a construi o societate democratică.

Un mic ajutor face o mare diferență: cu cât este mai mic costul unei cești de cafea pe lună, cu atât puteți ajuta la construirea de punți între Ucraina și restul lumii, precum și la devenirea unui co-creator și la votarea subiectelor pe care ar trebui să le acoperim în viitor. Deveniți patron sau consultați alte modalități de a ne sprijini.

Deveniți un Patron!

Lasă un răspuns