6 mins read

Arhitecți internaționali, restaurarea patrimoniului cultural devastat de război în Ucraina

Arhitecți internaționali, restaurarea patrimoniului cultural devastat de război în Ucraina

În august 2023, Asociația Arhitecților din Lituania a inițiat proiectul cultural european internațional „UREHERIT. Arhitecții pentru Patrimoniu în Ucraina: Reconstituirea Identității și Memoriei”, care va dura trei ani și este cofinanțat de programul Uniunii Europene „Europa Creativă”.

Obiectivele proiectului

Proiectul își propune să abordeze patrimoniul ca resursă pentru recuperarea culturală, socială, mediului și economică durabilă, rezolvând în același timp provocările privind conservarea, redefinirea, evidențierea identității culturale naționale și locale și reflectarea memoriei în reconstrucție.

Potrivit campaniei, specialiști în patrimoniu europeni și ucraineni, arhitecți, planificatori, ingineri, alți funcționari ai autorităților locale și comunități din orașele ucrainene vor analiza teme legate de protecția și restaurarea patrimoniului cultural ucrainean. Este planificată o serie de cercetări, ateliere, discuții publice, evenimente și programe educaționale pentru școlile de arhitectură.

Este prima dată când participanții europeni și ucraineni vor experimenta construirea competenței în protecția patrimoniului și regenerarea planurilor și proiectelor cu semnificație culturală, ceea ce are ca scop obținerea unui set de recomandări privind:

– metodologia de evaluare a valorii patrimoniului și metodologia de evaluare a daunelor;

– o strategie privind modul de regenerare a patrimoniului valoros într-un mod durabil, economic și cultural semnificativ;

– renovarea holistică a locuințelor sovietice din Ucraina;

– metodologia procesului participativ în protecția patrimoniului: forumuri urbane și ateliere „Vindecarea prin restaurarea patrimoniului”;

– concursuri de proiectare arhitecturală: implementare și sfaturi financiare;

– tehnologii și patrimoniu;

– îmbunătățirea programelor educaționale din școlile de arhitectură;

– conținutul, finanțarea și organizarea programului de dezvoltare profesională continuă (CPD) privind recuperarea durabilă cu patrimoniu.

Colaborare între arhitecți europeni și ucraineni

„Cu acest proiect dorim să contribuim la recuperarea unui sector artistic – arhitectura – invitând arhitecți ucraineni (și specialiști în protecția patrimoniului în special) să colaboreze cu arhitecți europeni pe picior de egalitate: să împărtășească cunoștințe și experiență și să caute împreună o nouă metodologie potrivită Ucrainei și modalități de a păstra și recupera patrimoniul urban și arhitectural ucrainean într-un mod durabil și inclusiv”, spune Rūta Leitanaitė, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, membru al Consiliului Asociației Arhitecților din Lituania.

Pe parcursul proiectului, specialiștii ucraineni și europeni vor lucra și crea împreună, oferindu-se astfel o cunoaștere reciprocă (ucraineni învățând de la europeni, europeni învățând de la ucraineni). Pe de altă parte, prin procesul de co-creație, partenerii europeni participanți vor obține cunoștințe inovatoare privind conservarea și recuperarea patrimoniului contemporan, care ar putea fi utilizate și în alte locuri, nu doar în Ucraina.

„Ucraina, ca orice alt loc, necesită soluții personalizate și nu soluții copiate. Împreună cu ceilalți parteneri de proiect, am convenit încă de la început să ne bazăm pe principiul că toate metodologiile, recomandările și propunerile vor fi create împreună cu arhitecți ucraineni, experți în cultură și comunități, încercând să adaptăm cele mai bune practici europene la contextul unic ucrainean”, a adăugat ea.

Proiectul va dura 36 de luni (până în aprilie 2026). Campania începe cu o conferință publică, „UREHERIT: Arhitecți pentru Patrimoniu în Ucraina”, dedicată în special proiectului. Aceasta va avea loc pe 13 octombrie 2023 în Lviv, Ucraina.

Patrimoniul cultural amenințat de război

De la începutul invaziei complete a Ucrainei, organizațiile ucrainene au relocat mii de exponate din estul Ucrainei în locații nedezvăluite ca parte a eforturilor de protejare a artefactelor culturale. Acest lucru a implicat exponate din muzee, arhive, galerii și biblioteci. Potrivit Bloomberg, această campanie de relocare este una dintre cele mai mari din ultima perioadă, amintind de eforturile similare ale Europei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Multe orașe mari din Ucraina, inclusiv Lviv și Kiev, au învelit sau acoperit monumentele imobile cu saci de nisip, plăci sau plastic. Localnicii au dezasamblat și mutat unele situri istorice în adăposturi, în timp ce monumentele, statuile, fântânile și vitraliile bisericii au fost protejate cu structuri de lemn și învelite în plastic.

La data de 26 iulie 2023, UNESCO a confirmat că Rusia a distrus și a deteriorat 281 de situri de patrimoniu cultural din Ucraina: 118 clădiri religioase, 103 clădiri și instituții istorice și culturale, 19 monumente, 27 de muzee, 13 biblioteci și un arhivă.

De exemplu, pe 16 martie 2022, Rusia a bombardat Teatrul de Dramă din Donețk din Mariupol, care era folosit ca adăpost antiaerian civil. Teatrul era unul dintre cele mai vechi din estul Ucrainei, construit în perioada 1956-1960.

Pe 19 august 2023, Rusia a atacat și Teatrul de Dramă din Cernihiv. Teatrul din Cernihiv este unul dintre cele mai vechi teatre regionale din Ucraina, înființat în anii ’20 în perioada ucrainizării RSS Ucrainene.

Unele țări au oferit asistență pentru a ajuta la restaurarea monumentelor culturale ucrainene deteriorate. De exemplu, ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a oferit ajutor pentru reconstrucția Teatrului de Dramă din Mariupol cât mai curând posibil.

Cu toate acestea, proiectul de colaborare european și ucrainean va iniția o platformă de cooperare pe termen lung între arhitecți, urbanisti, peisagiști și anticarieni care ar putea proteja și dezvolta patrimoniul ca resursă pentru recuperarea Ucrainei.

Sursa: [link-ul de mai sus]

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns