Va cade Bruxelles în plasa trucului Rusiei cu realitatea politică ascunsă în Georgia?
3 mins read

Va cade Bruxelles în plasa trucului Rusiei cu realitatea politică ascunsă în Georgia?

Bruxelles, prinsă în capcana Rusiei: realitatea politică ascunsă în Georgia?

Un articol publicat recent pune sub semnul întrebării victoria aparentă a Europei în încercarea de a înlătura președintele Georgiei și sugerează că aceasta ar fi fost de fapt o manevră a guvernului georgian de a ascunde o afacere serioasă de coluziune cu FSB-ul rus. În același timp, guvernul dorea să pară pro-european și a acuzat opoziția că sabotează aderarea Georgiei la UE. Astfel, candidatura Georgiei la UE devine calul troian al Kremlinului.

Un eșec pentru încercarea de destituire a președintelui Georgiei

În timp ce europenii au considerat eșecul încercării de destituire a președintelui georgian „o victorie pentru viitorul european al Georgiei”, Jaba Devdariani arată că acesta a fost de fapt o manevră a guvernului georgian de a ascunde o afacere gravă de coluziune cu partidul de guvernământ Georgian Dream și FSB-ul rus. În același timp, guvernul dorea să pară pro-european și a acuzat opoziția că sabotează aderarea Georgiei la Uniunea Europeană.

O decoy pentru a acoperi o poveste mai profundă și mai distructivă

În mijlocul procesului de destituire a președintelui Salome Zurabishvili, guvernul georgian a reușit să neutralizeze povestea mult mai gravă și distructivă a lui Otar Partskhaladze, un apropiat al familiei lui Bidzina Ivanishvili, care a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei SUA și acuzat de Departamentul de Stat că acționează în numele FSB-ului rus. În plus, partidul de guvernământ a răspuns prin revizuirea reglementărilor bancare pentru a-l proteja pe Partskahaldze, iar managerii calificați ai Băncii Naționale au demisionat în semn de protest. Pentru a gestiona consecințele, Banca a folosit rezervele naționale.

Manipularea realității politice în Georgia

În Georgia, instituțiile au fost capturate de interesele financiare ale unui singur oligarh, iar instituțiile în sine nu sunt decât o fațadă și acțiunile lor sunt o farsă. Guvernul georgian folosește această manipulare a realității politice pentru a pregăti terenul pentru anumite acțiuni și pentru a ascunde acțiunile care au loc. Astfel, guvernul construiește o teorie a conspirației în care coaliția inspirată de Occident formată din opoziție, ONG-uri și media conspiră pentru a trage Georgia într-un război cu Rusia.

Georgia, prinsă între aspirațiile europene și autoritarism

Partidul de guvernământ din Georgia vrea să aibă totul: să primească candidatura la UE și să se laude cu progresul pe calea europeană, în timp ce continuă să denigreze partenerii occidentali. Dacă candidatura este respinsă, partidul va acuza „partidul global al războiului”, iar derapajul spre autoritarism se va transforma într-un alunecare mai rapidă, însoțită de idei toxice despre respingerea identității și tradițiilor georgiene de către Europa.

În concluzie, articolul susține că guvernul georgian manipulează realitatea politică pentru a-și consolida puterea și a ascunde afaceri corupte și coluziuni cu Rusia. În același timp, aspirațiile europene ale Georgiei sunt folosite ca un cal troian de către Kremlin pentru a-și atinge propriile interese. Bruxelles-ul ar trebui să recunoască aceste manevre și să nu cadă în capcana Rusiei, punându-și condiții clare pentru progresul Georgiei pe baza respectării criteriilor de la Copenhaga.

Lasă un răspuns