7 mins read

„Imposibil să organizezi alegeri într-o țară străină”: De ce „votul” Rusiei în Ucraina ocupată este o farsă.

„Imposibil să organizezi alegeri într-o țară străină”: De ce „votul” Rusiei în Ucraina ocupată este o farsă

Articol de Euheniia Martyniuk, Alya Shandra

„Alegerile” false organizate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei

Rusia a organizat alegeri false în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Acestea includ părți din regiunile Luhansk, Donetsk, Kherson, Zaporijjea și Crimeea. Media de stat rusă a raportat că partidul lui Putin, Rusia Unită, a câștigat cu o marjă mare, deși rezultatul a fost pre-stabilit. Nu au fost prezenți observatori independenți la aceste „alegeri” și nicio organizație internațională nu a recunoscut rezultatele.

„Alegerile” au avut loc în perioada 8-10 septembrie, cu toate că comunitatea internațională le-a respins în mare măsură ca fiind o farsă. Acestea au fost așa-numite „alegeri regionale” pentru a determina componența autorităților locale instalate de Rusia, inclusiv parlamente marionetă, consilii locale și guvernatori.

Rezultate pre-stabilite pentru „Rusia Unită” și integrarea politică a teritoriilor ocupate

Rezultatele erau previzibile: Rusia a pretins că partidul lui Putin, Rusia Unită, a câștigat în toate zonele cu o marjă mare. De exemplu, în partea ocupată a regiunii Zaporijjea, s-a pretins că a obținut 83%. S-a afirmat că a obținut aproximativ 75% din vot în alte regiuni ocupate. Toți guvernatorii numiți de Rusia își păstrează funcțiile.

Nimeni nu a avut îndoieli că aceste cifre vor fi exact așa. Reprezentanta Regatului Unit la ONU, Barbara Woodward, a declarat că Rusia știa rezultatele în avans.

„Acțiunile Rusiei nu sunt doar ilegale și ilegitime, dar avem informații conform cărora Kremlinul a pre-stabilit rezultatele alegerilor false în teritoriul suveran ucrainean pe care Rusia îl controlează temporar”, a spus Woodward.

În Rusia însăși, partidul Rusia Unită al lui Putin are o bogată istorie de falsificare a alegerilor. Procesul de manipulare a votului este analizat în mod regulat de statisticienii ruși, care publică coeficientul de fraudă după fiecare „alegere” în Rusia.

Prin urmare, „votarea” în Ucraina nu putea fi democratică; nici măcar nu a avut aparența legalității, conform șefului Consiliului Rețelei Civice OPORA, Olha Aivazovska. Ea susține că rușii urmăresc doar un singur obiectiv – integrarea politică a teritoriilor ocupate în spațiul legal al Federației Ruse, conform legislației lor.

„Este insuficient să incluzi nominal teritoriul în constituția Federației Ruse, trebuie să-l incluzi în procesul politic, care nu există în întregime în Rusia, unde democrația a fost abolită de mult timp. Înțelegem că nu poate exista o participare mare și nici o exprimare reală a voinței acolo. Dar numărul mic de cetățeni [ucraineni] care vor organiza acest proces nu vor putea face un pas înapoi. Conform legii ucrainene, organizarea alegerilor și referendumurilor ilegale este o crimă”, a declarat Aivazovska, referindu-se la colaboratorii din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Comisii armate merg din ușă în ușă pentru a mobiliza bărbați

Potrivit localnicilor, „votul” nu avea nimic de-a face cu alegerile obișnuite. Inițial, oficialii ruși au mers din ușă în ușă cu urne de vot, și doar după aceea au chemat locuitorii la „secțiile de votare”. „Votarea” se putea face cu pașapoarte rusești sau ucrainene. Fotografiile arată oameni care introduc buletinele de vot în urne sub privirile atente ale soldaților puternic înarmați.

„Oamenii care trăiesc în teritoriul ocupat spun că colaboratorii, împreună cu militarii ruși, merg cu urne de vot de la ușă la ușă și cer să se voteze pentru Rusia Unită, chiar dacă sunt mai multe partide pe buletinul de vot. Înainte de „alegeri”, în unele sate, li s-au luat oamenilor pașapoartele și telefoanele și li s-a spus că li se vor returna după ce [buletinele de vot vor fi verificate]. Au umblat cu puști automate și au înregistrat votul pe cameră. Asta s-a întâmplat în Herson în timpul referendumului”, a declarat Oksana Pohomiy, un parlamentar ucrainean din regiunea ocupată Herson, pentru Suspilne despre votul din regiunea sa ocupată.

Autoritățile de ocupație susțin că prezența la vot a fost foarte mare. De exemplu, în partea ocupată a regiunii Herson, conform rușilor, 65,1% din locuitori au venit să „voteze”.

Candidați care includ soldați ruși și colaboratori căutați pentru trădare în Ucraina

Comisia electorală centrală a Rusiei nu a făcut publice listele de candidați pentru „parlamentele” locale din Ucraina ocupată de Rusia „din motive de securitate”. Cu toate acestea, unii candidați au apărut în presă în perioada pre-electorală.

Printre aceștia se numără Dmytro Tabachnyk, fostul șef al Administrației Prezidențiale a fostului președinte ucrainean fugit Yanukovici, căutat pentru trădare în Ucraina. De asemenea, printre ei se află Viktor Zubritski, fondatorul notorului canal pro-rus 112, o platformă legată de „comparul lui Putin” Viktor Medvedciuk, care a răspândit conspirații și dezinformări înainte de invazia în forță a Rusiei.

Amândoi au indicat în datele lor că erau „consilieri” ai „șefului administrației” regiunii Zaporijjea.

Comisarul Parlamentului Ucrainean pentru Drepturile Omului, Dmytro Lubinets, a explicat că printre candidați se află persoane care nu ar trebui să fie pe buletinul de vot, ci în închisoare.

„Potrivit informațiilor din presă, printre candidații pentru organele reprezentative se numără militari ruși care au participat la invazia Ucrainei, au ucis și torturat oameni”, a spus Lubinets.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat peste 3.500 de organizatori și participanți la „alegerile” false din teritoriile ocupate de Rusia și a adus acuzații pe baza tuturor faptelor strânse, în special sub două capete de acuzare: „încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei” și „colaborare”.

Anterior, Ombudsmanul Lubinets a subliniat că administrațiile instalate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei forțează cetățenii ucraineni să solicite cetățenie rusă, să obțină pașapoarte rusești și să voteze în alegeri false.

Comunitatea internațională condamnă „votul”

Comunitatea internațională nu recunoaște „votarea” în teritoriile ocupate ale Ucrainei. SUA le-au etichetat ca „pseudo-alegeri” și au declarat că nu vor recunoaște niciodată rezultatele.

„Kremlinul speră că aceste rezultate pre-stabilite și fabricate vor consolida pretențiile ilegitime ale Rusiei asupra părților din Ucraina pe care le ocupă, dar aceasta nu este decât o exercițiu de propagandă. Vrem să reamintim oricărei persoane care ar putea sprijini alegerile false ale Rusiei în Ucraina, inclusiv prin acțiunea lor ca așa-numiți „observatori internaționali”, că ar putea fi supuși sancțiunilor”, a notat Departamentul de Stat al SUA.

Comisia Europeană și Consiliul Europei au condamnat aceste „alegeri”. Autoritățile ucrainene au declarat că „votul” din teritoriile ocupate nu are valoare și nu are forță juridică.

„Nu poți organiza ‘alegeri’ în țara altcuiva”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

MAE ucrainean a avertizat și că organizatorii, atât oficialii ruși, cât și colaboratorii, vor fi trași la răspundere.

Lasă un răspuns