6 mins read

Avansul ucrainenilor în Zaporizhzhia, raport de pe front

Avansul ucrainenilor în Zaporizhzhia, raport de pe front

Ucrainenii înaintează în direcția Zaporizhzhia, iar situația de pe front se schimbă constant. În data de 27 august, au fost înregistrate numeroase actualizări din direcția Tokmak. După ce și-au asigurat controlul complet asupra localității Robotyne, ucrainenii nu au pierdut timpul și au continuat avansul către următora localitate de pe linie – Novoprokopivka.

Fortificațiile rusești încetinesc avansul

Cu toate acestea, drumul cel mai scurt către așezare nu era neapărat cel mai rapid. Forțele ruse au ridicat mai multe fortificații între Robotyne și Novoprokopivka. Deși aceste rețele de tranșee nu erau la fel de extinse ca cele traversate deja, ele împiedicau în mod semnificativ progresul ucrainenilor, împiedicându-i să înainteze rapid.

Luptătorii ucraineni au raportat confruntări cu personal rus folosind atât muniție regulată, cât și bombe cu fragmentare, ceea ce a dus la pierderi semnificative. Un membru al Brigăzii de Asalt 24 a transmis că trupele rusești se reînnoiesc zilnic într-un număr de 60 de camioane. Prin urmare, pierderile uriașe suferite de ruși în această secțiune limitată a liniei frontului nu vin ca o surpriză.

Strategia rusă de apărare

Eforturile disperate de a încetini ucrainenii sunt înțelese – capturarea Novoprokopivka ar poziționa ucrainenii la limita celei de-a doua linii de apărare. Prin urmare, rușii păstrează mai multe rețele de tranșee și efectuează bombardamente regulate asupra localității Robotyne. Această strategie își propune să împiedice acumularea de forțe ucrainene suficient de semnificative pentru a lansa un atac puternic.

Imaginile confirmate geolocate atestă caracterul rutinier al acestor bombardamente, unele rapoarte indicând până la 8 astfel de atacuri efectuate de ruși în fiecare zi. Din păcate pentru ruși, ucrainenii au atacat dintr-o direcție diferită.

Tactică ucraineană inteligentă

Datorită bombardamentului persistent în partea de sud a Robotynei și a contraatacurilor continue din partea rușilor, comanda ucraineană a realizat că înaintarea în această regiune ar fi prea costisitoare. Ca rezultat, ucrainenii au simulat atacuri aproape de Robotyne pentru a juca pe așteptările rusești, în timp ce adunau în tăcere forțe în pădurile de la est de Robotyne.

Prin eliberarea unor câmpuri semnificative, ucrainenii au acumulat o masă critică de trupe fără a atrage atenția rușilor până când a fost prea târziu. Apoi au început o înaintare spre sud, paralel cu linia Robotyne-Novoprokopivka, câștigând teren rapid.

Tactică ucraineană inteligentă

Surse rusești au lansat ulterior imagini care ilustrează cum artileria rusă a vizat pozițiile ucrainene la peste 2 km sud față de locațiile anterioare. Motivul avansului rapid al ucrainenilor a fost simplu: s-au mutat în zonele joase, profitând de avantajele topografice. Cu toate că erau dezavantajați din punct de vedere tactic, rușii nu au reușit să stabilească poziții defensive solide pentru a respinge asaltul ucrainean în mod eficient.

Tactică ucraineană inteligentă

În timp ce rușii au plasat numeroase câmpuri de mine, ucrainenii au conceput o tactică inteligentă pentru a face față acestei provocări. Profitând de căldura zilei, care ducea la încălzirea obiectelor metalice mai rapid decât solul, ucrainenii au folosit drone echipate cu camere termale. Această abordare le-a permis să cartografieze eficient câmpurile de mine, identificând căi sigure sau secțiuni înguste.

Ulterior, echipamente de dezamorsare au fost trimise pentru a curăța căile sigure, facilitând deplasarea trupelor peste câmpurile de mine și permițând asalturi asupra pozițiilor rusești. În plus, concentrarea rușilor pe bombardarea părții sudice a Robotynei a acordat ucrainenilor o mai mare libertate operațională în această zonă.

Avansul ucrainenilor către Novoprokopivka

După repetarea acestui proces timp de mai multe zile, ucrainenii s-au apropiat de Novoprokopivka dinspre est și au executat primul lor asalt asupra satului. Rapoarte rusești recente au indicat că Regimentele 56 și 108 au pierdut poziții cruciale în partea estică a satului, indicând potențialul pierderii Novoprokopivka.

Cu toate acestea, în ciuda rapoartelor alarmiste din unele surse media rusești, este prematur să declarăm că Novoprokopivka a căzut. Cu toate acestea, în ultimele zile, forțele ucrainene și-au schimbat zona de operațiuni spre sud cu până la 4 km.

Provocare pentru ruși

După cum se poate observa, ucrainenii folosesc aceeași strategie ca în cazul Robotynei. Înaintează în zonele joase unde rușii nu au fortificat pozițiile în mod extensiv. Ei obțin controlul asupra pădurilor mici și a liniilor de copaci densi, folosind aceste puncte de observație pentru a obține controlul focului asupra așezărilor înainte de a le intra.

Dacă ucrainenii vor reuși să stabilească un cap de pod stabil în interiorul satului și să alunge rușii din partea vestică, forțele rusești vor pierde controlul asupra tuturor tranșeelor și fortificațiilor din nordul Novoprokopivka. Mai mult decât atât, ucrainenii vor putea trece simultan linia a doua de apărare pe o secțiune de 12 km.

Această evoluție reprezintă o provocare pentru ruși, deoarece vor trebui să distribuie forțele în mod egal pe toate secțiunile pentru a se apăra împotriva atacurilor ucrainene. Aceasta duce inevitabil la o întindere subțire a trupelor, necesitând reținerea cât mai multor soldați posibil pe toate fronturile în orice moment.

Concluzie

Pe măsură ce luptele continuă în zona Zaporizhzhia, este clar că ucrainenii își intensifică avansul și își utilizează tactici inteligente pentru a învinge forțele ruse. Cu toate acestea, situația rămâne fluidă, iar rezultatele finale rămân de văzut.

Evoluțiile de pe frontul din Zaporizhzhia sunt urmărite cu atenție de comunitatea internațională, deoarece conflictul dintre Rusia și Ucraina continuă să aibă un impact semnificativ în regiune.

Lasă un răspuns