Ziarul Pro-Bibi schimbă tonul și cere demisia sa după încheierea războiului
2 mins read

Ziarul Pro-Bibi schimbă tonul și cere demisia sa după încheierea războiului

Ziarul Pro-Bibi schimbă tonul și cere demisia sa după încheierea războiului

Ziarul Israel Hayom, odată un susținător ferm al premierului Benjamin Netanyahu, și-a schimbat tonul și a cerut demisia acestuia într-un articol publicat marți. Publicația, considerată mult timp un instrument de promovare a ambițiilor politice ale lui Netanyahu, a denunțat „certurile politice fără oprire” ale prim-ministrului în timpul războiului și retorica „incendiară” a guvernului.

Ziarul Israel Hayom – un susținător fidel al lui Netanyahu

Israel Hayom a fost fondat în 2007 de miliardarul american Sheldon Adelson și a servit mult timp drept vocea lui Netanyahu și a partidului său Likud. Ziarul a fost denumit „Bibiton”, o combinație între porecla premierului și cuvântul ebraic pentru ziar. Cu toate acestea, după moartea lui Adelson, ziarul a început să se îndepărteze treptat de sprijinul total acordat lui Netanyahu, care se confruntă cu mai multe acuzații de corupție și a fost în fața lunilor de proteste din cauza încercărilor sale de a slăbi puterea Curții Supreme de Justiție.

Cererea de demisie

Articolul publicat în Israel Hayom a fost scris de Uri Dagon, șeful Departamentului de Știri al ziarului. Dagon a argumentat că Netanyahu ar trebui să demisioneze imediat după ce războiul curent cu Hamas se încheie, pentru a preveni revenirea la tensiunile civile care au caracterizat campania de aproape un an împotriva reformei judiciare controversate a guvernului.

Critici aduse lui Netanyahu

Dagon a criticat atitudinea lui Netanyahu în timpul războiului, acuzându-l de „certurile politice fără oprire” și de retorica „incendiară” a unor membri ai cabinetului. Premierul a reprimandat recent un ministru pentru afirmațiile sale privind utilizarea unei arme nucleare în Fâșia Gaza, dar această sancțiune nu pare să fi fost aplicată în mod efectiv.

Temeri pentru viitorul Israelului

Autorul articolului a subliniat îngrijorarea sa cu privire la viitorul Israelului după încheierea războiului. Dagon a atras atenția asupra faptului că Netanyahu nu are pe cineva în cercul său apropiat care să-i spună că ar trebui să conducă Israelul spre victorie și apoi să demisioneze. El a exprimat temerea că odată cu încheierea războiului, națiunea israeliană va fi divizată și că va urma o perioadă de haos.

Concluzie

Articolul din Israel Hayom reprezintă o schimbare semnificativă în tonul și poziția ziarului față de premierul Netanyahu. În timp ce ziarul a fost un susținător fidel al acestuia în trecut, acum cere demisia sa. Este de așteptat ca acest articol să genereze reacții puternice în rândul opiniei publice și să alimenteze dezbaterile despre viitorul politic al Israelului.

Lasă un răspuns