Bătălia care a costat viața a șapte soldați israelieni în nordul Fâșiei Gaza
3 mins read

Bătălia care a costat viața a șapte soldați israelieni în nordul Fâșiei Gaza

Bătălia care a costat viața a șapte soldați israelieni în nordul Fâșiei Gaza

Opt soldați israelieni au fost uciși în luptele din nordul Fâșiei Gaza marți. Șapte dintre ei au fost uciși în luptă în cartierul Shujaiyeh: cinci dintre ei din Brigada Golani și doi din Unitatea de Căutare și Salvare 669. Un alt soldat din corpul de geniu de luptă a fost ucis într-o bătălie separată într-o altă parte a nordului Fâșiei Gaza.

Atacul coordonat al teroriștilor

Cei șapte soldați uciși în Shujaiyeh au căzut victimă unei ambuscade coordonate care a început când militanți teroriști au deschis focul asupra unei forțe Golani care acționa în zonă. Pe măsură ce soldații se apropiau de clădire, ei au fost atacați cu focuri de armă, urmate de o încărcătură explozivă și grenade aruncate asupra lor. Patru dintre soldați au fost răniți, pierzând comunicarea. A apărut îngrijorarea că ar putea fi răpiți în tunelurile din apropiere.

Operațiune de salvare dificilă

O altă forță a sosit pentru a extrage soldații și s-a confruntat cu o ambuscadă similară, fiind nevoită să înfrunte focurile de armă și încărcăturile explozive. O a treia forță care încerca să localizeze soldații blocați a fost, de asemenea, implicată în luptă. Luptele au continuat până când soldații au fost salvați cu ajutorul sprijinului aerian și a artileriei.

Soldații uciși

Soldații uciși din Brigada Golani sunt Tomer Grinberg, 35 de ani, din Almog, comandantul Batalionului 13 al Brigăzii Golani; Maj. Roei Meldas, 23 de ani, din Afula; Maj. Moshe Avram Bar On, 23 de ani, din Ra’anana; Sgt. Achia Daskal, 19 ani, din Haifa; Cpt. Liel Hayo, 22 de ani, din Shoham. Cei uciși din Unitatea 669 sunt Maj. Ben Shelly, 26 de ani, din Kidron; Rom Hecht, 20 de ani, din Givatayim; Sg. Cl. Oriya Yaakov.

Amintiri despre eroism și sacrificiu

De la începutul războiului, zeci de luptători din Batalionul 13 sub comanda lui Greenberg au fost uciși. Cu o lună în urmă, Greenberg a vorbit despre soldații săi: „Au spus în ultima vreme că vor fi generația Războiului de Yom Kippur 2. Trebuie să ne amintim că după surpriză, generația Războiului de Yom Kippur a atacat și a învins. Nu în primul atac, ci în a doua contraatac, ei au triumfat. Vom termina și noi în același fel.”

Greenberg a povestit despre lupta în care soldații săi au salvat gemenii Roee și Guy Berdichevsky, în vârstă de zece luni, din masacrul din 7 octombrie din Kibbutz Kfar Azza, după ce părinții lor, Itai și Hadar, au fost omorâți. Într-un interviu acordat Channel 13 News în octombrie, el a descris: „Am ajuns la casă. Am intrat cu forța. Am văzut o mamă îmbrăcată în pijamale, împușcată în camera de zi. M-am grăbit în camera copiilor, am văzut un tată întins cu o glonț în cap. Într-o căruță, doi gemeni înfășurați, care nu plângeau. I-am luat în brațe, vii, sănătoși, i-am legănat. Toți aveam lacrimi în ochi. M-am gândit la fiica mea acasă.”

Lasă un răspuns