3 mins read

UE recunoaște că nu va respecta promisiunea de a furniza proiectile pentru Ucraina

UE recunoaște că nu va respecta promisiunea de a furniza proiectile pentru Ucraina

Uniunea Europeană (UE) a recunoscut că nu va putea respecta promisiunea de a furniza proiectile pentru Ucraina, potrivit unui raport publicat pe 26 octombrie 2023 de agenția Bloomberg. Planurile inițiale stabiliseră ca UE să furnizeze un milion de proiectile pentru artilerie într-o perioadă de 12 luni, dar până în prezent au fost livrate doar aproximativ 30% din acest obiectiv.

Retragerea sprijinului SUA și lipsa de transparență a statelor membre

O parte din statele membre ale UE au fost reticente în a dezvălui detalii complete despre proviziile lor de muniție pentru Ucraina. Această problemă urmează să fie discutată în cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării din UE săptămâna viitoare, unde blocul european ar putea insista asupra unei mai mari transparențe din partea capitalelor cu privire la livrările planificate, pentru a obține o imagine completă a deficitului.

Retragerea sprijinului militar al SUA față de Ucraina este și ea o problemă semnificativă. Pentagonul a anunțat săptămâna aceasta că începând din cauza întârzierilor în finanțarea din Congres, a început să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei.

Planurile de producție ale UE și SUA

Potrivit outlet-ului ucrainean Defense Express, deficitul de proiectile era previzibil, deoarece UE nu a stabilit nici un termen realist, nici o sumă suficientă de fonduri pentru această inițiativă. În perioada martie – octombrie 2023, UE a livrat 300.000 de proiectile către Ucraina, cu o medie de aproximativ 42.800 de proiectile pe lună.

În același timp, SUA, principalul furnizor de proiectile pentru artileria Ucrainei, a produs 28.000 de proiectile pe lună în octombrie 2023, depășind planurile inițiale de 24.000 pentru sfârșitul anului 2023. SUA intenționează să crească producția la 100.000 de proiectile pe lună în 2025.

Necesitățile Ucrainei și producția Rusiei

Ucraina are nevoie de aproximativ 590.000 de proiectile pe lună pentru a susține operațiunile militare. În prezent, Ucraina folosește în medie 110.000 de proiectile de calibrul 155 mm pe lună. Într-o scrisoare adresată UE în luna martie, fostul ministru al apărării, Reznikov, a solicitat 250.000 de proiectile pe lună.

În timp ce Ucraina își mărește capacitatea de producție, Rusia planifică să crească producția la 2,1 milioane de proiectile în 2024. Se presupune că Rusia primește sprijin din partea Coreei de Nord pentru a-și atinge această capacitate de producție ridicată.

Deficitul de artilerie și necesitatea creșterii capacității de producție a NATO

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a epuizat stocurile țărilor membre NATO și a evidențiat lacunele din producție. În prezent, capacitatea de producție a munițiilor a Rusiei este de șapte ori mai mare decât cea a Occidentului și depășește nivelul de producție prebelic, potrivit oficialului estonian Kusti Salm.

Ucraina și-a mărit, de asemenea, propria capacitate de producție a munițiilor și a început să producă proiectile pentru tunurile de tanc în parteneriat cu o țară membră NATO.

Este evident că UE nu va putea respecta promisiunea de a furniza un milion de proiectile pentru Ucraina într-un an, din cauza lipsei de fonduri și a unui termen nerealist. Deficitul de muniție devine tot mai critic pe măsură ce Rusia își mărește producția proprie și sprijinul SUA scade. Este esențial ca UE și statele membre NATO să își crească capacitățile de producție pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei.

Lasă un răspuns