6 mins read

Ucraineni extind controlul asupra Mării Negre, salvare erou în operațiune de 12 ore

Ucraineni extind controlul asupra Mării Negre, salvare erou în operațiune de 12 ore

Forțele ucrainene au identificat și distrus trupele rusești care au fost desfășurate din Crimeea în partea nord-vestică a Mării Negre. Imaginile recent lansate arată cum rușii au ajuns la punctul final și au început să descarce muniție de pe una dintre bărci, când un operator de dronă de asalt ucrainean a lansat o rachetă și a distrus barca cu muniție, ucigând aproape o duzină de soldați în proces.

Ambarcatiune rusa distrusa de drona ucraineana

Utilizarea dronelor aeriene Bayraktar TB2 de către ucraineni este interesantă, deoarece nu le-am mai văzut de mult timp. Precedent, ucrainenii au încetat să le mai utilizeze deoarece rușii și-au ajustat apărarea aeriană și nu au permis utilizarea extensivă. Cu toate acestea, recent, situația s-a schimbat în favoarea ucrainenilor în anumite locații.

În plus, cu câteva zile în urmă, ucrainenii au efectuat o altă operațiune specială puțin mai la sud de locul unde rușii au fost distrusi astăzi. Scopul acestei operațiuni speciale ucrainene a fost de a îmbunătăți controlul asupra Mării Negre. După cum am menționat anterior, unul dintre modurile în care ucrainenii reușesc acest lucru este prin instalarea de radare și sisteme de supraveghere pe platformele petroliere de-a lungul malului Crimeei.

Unii analiști ruși au speculat că ucrainenii chiar își staționează temporar sau asamblează dronele marine pe aceste platforme petroliere și stabilesc rachete antinavă capabile să lovească ținte terestre pentru a distruge apărarea aeriană rusă de-a lungul malului.

Forțele rusești încearcă evident să împiedice ucrainenii să-și pună în aplicare planurile. De obicei, rușii trimit avioanele lor de vânătoare sau elicopterele pentru a elimina amenințarea. De aceea, bărcile trebuie să manevreze constant pentru a evita focul.

Din păcate, într-o astfel de operațiune, unul dintre soldații ucraineni a căzut de pe barca rapidă când aceasta a făcut o întoarcere bruscă. În lupta pentru supraviețuire, echipajul nu a putut să încerce să ocolească bombele cu fragmentare și să salveze soldatul în același timp. Cel mai bun pariu a fost să se ocupe mai întâi de ruși și apoi să salveze soldatul.

Pentru a se asigura că soldatul nu s-a pierdut, un operator de dronă de recunoaștere ucrainean a început să urmărească soldatul care flota cu ajutorul camerelor termale. Avionul de vânătoare nu s-a putut apropia de barcă din cauza temerii de a fi doborât, la fel ca cel anterior, astfel că în curând avionul a rămas fără muniție fără a reuși să lovească barca și amenințarea a dispărut.

Cu toate acestea, misiunea de salvare s-a dovedit mult mai dificilă decât era de așteptat, deoarece rușii au continuat să trimită un avion de vânătoare după altul pentru a vâna echipajul bărcii ucrainene, astfel încât în momentul în care bărcile încercau să se apropie de soldat, erau urmărite de avioane.

Operațiunea de salvare a durat 12 ore până când rușii s-au predat. Soldatul a petrecut 12 ore în mijlocul Mării Negre până când în cele din urmă a fost salvat. Faptul că operatorii speciali au reușit să supraviețuiască operând atât de aproape de Crimeea și respingând avioanele de vânătoare în același timp, demonstrază încă o dată că ucrainenii și-au îmbunătățit în mod semnificativ controlul asupra Mării Negre.

Aceasta a avut cel mai mare impact asupra forțelor rusești din partea de vest a regiunii Kherson. Deoarece rușii sunt practic înconjurați aici, ucrainenii distrug în mod constant bazele rusești pe această peninsulă izolată. Doar în luna august, ucrainenii au distrus două baze și mai multe sisteme de apărare antiaeriană și radiolocație, iar în ultima săptămână, ucrainenii au efectuat cel puțin trei lovituri de succes.

Ținta primei lovituri HIMARS a fost o bază rusă în Sadove.

Ținta celei de-a doua lovituri a fost încă un sistem de apărare antiaeriană.

Și cea de-a treia țintă a devenit unul dintre cele mai avansate și scumpe sisteme radar – Predel-E, care costă aproape un sfert de miliard de dolari, și un sistem de război electronic Layer-2.

De altfel, aici exact ucrainenii au distrus barca rusiei astăzi cu ajutorul dronelor Bayraktar.

Pe baza acestor înregistrări geolocalizate, pare că ucrainenii au câștigat libertate completă de mișcare în aer deasupra părții de vest a regiunii Kherson și, prin extensie, pe malul vestic al Crimeei, în ciuda eforturilor rusești de a o împiedica.

Imaginile recent lansate arată cum rușii au observat o dronă de recunoaștere ucraineană și au trimis 2 elicoptere să o urmărească și să o doboare. Elicopterele chiar s-au ciocnit de mai multe ori cu drona, dar nu au reușit niciodată s-o doboare. După o lungă urmărire, operatorul de dronă a reușit să scape și să returneze drona practic intactă.

Această libertate mare de mișcare în aer deja a adus rusilor multe necazuri. Recent, analiștii ruși au declarat că ucrainenii au început să lanseze atacuri cu drone asupra Crimeei direct prin intermediul regiunii Kherson.

Ei au concluzionat că ucrainenii sunt acum capabili să dezvolte noi traiectorii în inima Crimeei, crescând astfel șansele de a repeta seria de lovituri devastatoare asupra bazelor rusești și centrelor logistice.

Și, în plus, unele surse au menționat că ucrainenii au început să exploateze această vulnerabilitate prin efectuarea de operațiuni maritime pe peninsula Kinburn.

Această situație lasă rușilor într-o poziție în care nu știu ce să aștepte în viitor.

Lasă un răspuns