Supraviețuitorul Holocaustului luptă cu negaționiștii pe TikTok. Apologetii Hamas l-au învins
3 mins read

Supraviețuitorul Holocaustului luptă cu negaționiștii pe TikTok. Apologetii Hamas l-au învins

Supraviețuitorul Holocaustului luptă cu negaționiștii pe TikTok. Apologetii Hamas l-au învins

Un război al dezinformării are loc pe internet, iar Israelul pare să piardă, conform lui Omer Benjakob, corespondentul de securitate cibernetică și tehnologie al ziarului Haaretz. Nu că nu s-ar face eforturi din partea Israelului pentru a gestiona informațiile despre războiul cu Hamas într-un mod responsabil și cu conținut de înaltă calitate, spune el în cadrul podcastului Haaretz Weekly cu Allison Kaplan Sommer. Problema apare atunci când se compară aceste eforturi cu ceea ce face Hamas. În spațiul digital de astăzi, explică Benjakob, grafica foarte bine realizată pare ca și cum țara ta a angajat o agenție de PR să facă PR pentru tine, ceea ce este exact ceea ce facem și am făcut mereu. Ideea întregii campanii de hasbara – aceea că ai nevoie de explicații la nivel profesional – ne afectează acum. Hamas inundă internetul cu materiale brute pe care oamenii le pot verifica aparent singuri. Când sunt verificate, multe dintre ele sunt nesigure și false, dar până atunci este prea târziu, deoarece ei controlează discursul de zile întregi.

Benjakob este îngrijorat că „furtuna perfectă” formată din actori rău intenționați care creează deliberat materiale false, platforme de social media iresponsabile și, uneori, partizane, și cetățeni bine intenționați care distribuie povestiri false care susțin propriul lor punct de vedere aduce dezbaterea dintre Israel și Hamas la un punct în care, așa cum se întâmplă în politica americană, este imposibil să se ajungă la o formă de adevăr general recunoscut.

În cadrul podcastului mai apar Gidon Lev, un supraviețuitor în vârstă de 88 de ani al Holocaustului, care a devenit un fenomen pe TikTok cu aproape jumătate de milion de urmăritori, și partenera sa de viață, Julie Gray. Aceștia explică de ce au dezactivat contul lor săptămâna aceasta pe TikTok, întrucât platforma nu a fost dispusă să facă față valului fără precedent de antisemitism care a inundat platforma începând cu masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie.

Când i s-a cerut să-și exprime reacția inițială față de atrocități, Lev spune: „I-am spus fiului meu: ‘Acești oameni care au comis masacrul trebuie să fi avut instructori naziști.’ În unele feluri, au fost și mai răi. Nu pot descrie ceea ce au făcut.”

Gray vorbește despre sentimentul de neputință în fața unui val de negaționism și antisemitism care a însoțit războiul. „Urmăritorii noștri, care ne-au mulțumit pentru că învățam despre Holocaust, sunt aceiași oameni care acum ne urăsc”, spune ea. „Simt că Gidon a fost folosit ca o monedă de schimb. Le plăcea acest supraviețuitor mic al Holocaustului cu o poveste tristă. Sunt obișnuită să primesc ură de la naziști, cei cu fulgere și svastici. Pot să mă descurc cu naziștii în orice zi a săptămânii. Dar oamenii care ne trimit acum această ură, în biografiile lor scrie ‘vegan’ și ‘creatori de fibre organice’ – aceștia sunt urmăritorii noștri. Deci simt că cei trei ani de muncă au fost anulați. Că nimic nu le-a fost învățat.”

Lasă un răspuns