6 mins read

Super-lovitura: de ce Ucraina a distrus tunelul care lega Rusia de China, si ce urmeaza

Super-lovitura: de ce Ucraina a distrus tunelul care lega Rusia de China, și ce urmează

Operațiune de succes a Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat o operațiune în două etape pe Baikal-Amur Mainline (BAM) din Buryatia, una dintre cele două rute feroviare utilizate pentru aprovizionarea militară a Chinei.

Această operațiune este atât de reușită încât poate fi comparată cu distrugerea Podului Crimeea, conform publicației ucrainene Defense Express.

Distrugerea tunelului Severomuysky

Prima explozie a avut loc în noaptea de 30 noiembrie, când patru dispozitive explozive au detonat în timp ce un tren de marfă trecea prin tunelul Severomuysky, singurul tunel de pe BAM care traversează Munții Stanovoy. A urmat o a doua explozie pe 1 decembrie.

În timp ce propagandiștii ruși susțin că „incendiul” de pe trenul de marfă a fost cauzat de un „scurtcircuit al rețelei de cabluri”, o sursă din agențiile de securitate ale Ucrainei a declarat că aceasta a fost o operațiune specială de succes a SBU.

După explozie, au putut fi scoase doar 14 cisterne, lăsând în urmă 35 blocate în interiorul tunelului, care a suferit avarii la calea ferată și inundații parțiale. Sistemele de semnalizare și electrificare au suferit, de asemenea, posibile avarii. Cu toate că Căile Ferate Ruse au afirmat că trenurile au fost redirecționate cu „timp de călătorie ușor crescut”, singura ocolire este celebrul expres „Podul Diavolului” cu o viteză de 20 km/h, pe care întregul tunel Severomuysky a fost construit pentru a fi evitat, scrie Defense Express.

Impactul logistic

Închiderea temporară a tunelului Severomuysky creează probleme logistice uriașe. Aceasta era deja cea mai mare problemă a BAM, gestionând până la 16 milioane de tone anuale din capacitatea totală de 53 milioane de tone. Podul fragil reduce drastic această capacitate. Mai rău, sursele raportează că un alt tren ar fi fost bombardat pe acel pod. Având în vedere faptul că BAM este o singură linie acolo, aceasta agravează în mod exponențial întârzierile.

O sursă din SBU a declarat pentru LIGA.net că explozia „este o confirmare clară” a strategiei non-lineare alese de SBU împotriva „stabilității suficiente, din nefericire, a statului-agresor”.

Explozia tunelului, la peste 250 km în interiorul Rusiei, perturbă abilitatea inamicului de a-și aproviziona trupele și de a livra rezerve din spate. „Pe lângă provocarea de pierderi economice și perturbarea logistică, aceasta poate duce la expunerea unor fapte specifice despre aprovizionarea anumitor tipuri de echipamente și componente din China”, a explicat expertul Defense Express Valeriy Ryabikh pentru Liga.

Oficial, China neagă furnizarea de asistență militară Rusiei. Cu toate acestea, conform Departamentului de Apărare al SUA, companiile chineze (inclusiv cele de stat) au vândut produse cu dublă utilizare, arme ușoare, drone, echipamente de navigație și echipament de protecție militarului rus.

Ucraina trebuie să continue să ducă războiul pe teritoriul Rusiei, crede Ryabikh. În ciuda tuturor rezistenței Rusiei, aceasta are mai multe vulnerabilități pe care Ucraina le poate și ar trebui să le lovească, cum ar fi anumite întreprinderi care produc produse militare unice și care nu pot fi fabricate în altă parte. Lovirea acestora ar împiedica planurile Rusiei de a-și crește aprovizionarea cu armament.

Fiecare țintă este aleasă în mod deliberat, a afirmat Ryabikh, deoarece „forțele de apărare ale Ucrainei înțeleg perfect locurile importante ale complexului militar-industrial al inamicului”.

Experții consideră aceste atacuri de precizie ca parte a unei campanii mai largi de „tăieturi mici” – limitate individual, dar care demontează în mod cumulativ capacitatea Rusiei de a duce război.

În plus față de impactul economic, atacul feroviar adânc în Rusia expune și vulnerabilitatea liniilor de aprovizionare din China. Deși niciun atac nu este decisiv, analistul militar Oleksiy Melnyk spune că „cu cât sunt mai multe astfel de lovituri mici, cu atât este mai probabil ca colosul rus să cadă la un moment dat”.

Următoarea țintă: Calea Ferată Trans-Siberiană?

În timp ce sabotajul feroviar BAM reprezintă o lovitură majoră, linia principală Trans-Siberiană a Rusiei oferă o capacitate de rezervă – dar experții avertizează că are și propriile vulnerabilități.

Calea Ferată Trans-Siberiană (roșu) este una dintre cele două artere vitale pentru aprovizionarea militară a Chinei și are, de asemenea, numeroase vulnerabilități.

Calea Ferată Trans-Siberiană, cu o lungime de 10.000 km, servește ca principala conexiune a Extremului Orient cu Rusia, funcționând deja la aproape capacitatea anuală de 72 de milioane de tone. Deși în mare parte cu mai multe linii, spre deosebire de singura linie de pe BAM, se întâlnesc încă blocaje din cauza tunelurilor învechite, precum tunelul Kerak din 1910, în timpul eforturilor de înlocuire.

Perturbările în rețeaua de tuneluri Hingan ar putea fi critice în regiunea Amur, scrie Defense Express. Defecțiunile podurilor chiar și pe râuri minore blochează în mod obișnuit traficul – o defecțiune a unui pod mic în 2021 a creat o coadă de 500 de trenuri. Cu BAM închisă, transportul pe calea ferată Trans-Siberiană va crește brusc, suprasolicitant limitele acesteia.

Astfel, deși niciun punct unic nu se compară cu valoarea strategică a tunelului Severomuysky, Calea Ferată Trans-Siberiană în sine este un lifeline fragil. Deși niciun sabotaj feroviar nu este decisiv, impactul cumulativ ar putea dovedi a fi punctul vulnerabil al colosului feroviar rus.

Lasă un răspuns