Rusia: „Uniunea sacră” imposibilă
3 mins read

Rusia: „Uniunea sacră” imposibilă

Rusia: „Uniunea sacră” imposibilă

Rusia se confruntă cu dificultăți în încercarea de a forma o „uniune sacră” împotriva Occidentului, deoarece este agresorul și nu cel agresat, conform unui articol recent. Mitologia slavofilă, care a elaborat ideea unei conspirații a Europei „degenerate” împotriva Rusiei ca gardian al valorilor tradiționale, nu mobilizează masele. Istoria rusă arată că Rusia a fost întotdeauna conștientă de fragilitatea sa inherentă datorată percepției rușilor asupra puterii.

Rusia și mitologia Uniunii sacré

În istoria Rusiei, tema Uniunii sacré a fost exploatată anterior. În momente de urgență națională, cum ar fi Vremea Necazurilor sau războiul împotriva lui Napoleon în 1812, poporul rus s-a unit pentru a respinge invadatorul și a-și salva patria. Această idee a fost utilizată ca instrument de reconciliere între regimul autocratic și naționalismul modern care a pătruns în Rusia. Mitul Uniunii sacré a fost reînviat în timpul Marelui Război Patriotic (1941-1945) și sub Brejnev, când propaganda oficială a înlocuit treptat dogma marxistă.

Putin și mobilizarea populației ruse

În ultimii ani, președintele rus Vladimir Putin a încercat să mobilizeze populația în jurul său prin retorică eshatologică și amenințări cu războiul nuclear. Propaganda rusă a încercat să intimideze atât Vestul, cât și proprii cetățeni pentru a obține o „uniune sacră” în jurul liderului național. Această tactică este similară cu cea utilizată în Germania nazistă după 1943, când poporul german era intimidat pentru a lupta mai hotărât. Putin și susținătorii săi au subliniat că existența Rusiei este pusă în pericol de războiul din Ucraina și că țara trebuie să acționeze pentru a-și proteja cetățenii și teritoriul.

Rusia și crimele comise în Ucraina

Autoritățile rusești încearcă să implice întreaga populație rusă în crimele comise în Ucraina. Putin a convocat un Consiliu de Securitate în februarie 2022 pentru a obține sprijinul public pentru recunoașterea republicilor separatiste din Donbas. Într-o scenă similară cu cea din timpul terorii staliniste, oficialii ruși au fost puși în situația de a aproba public anexarea teritoriilor ocupate. Această acțiune arată solidaritatea autorităților ruse în comiterea crimelor în Ucraina și ascunde realitatea din spatele Uniunii sacré invocate.

Rusia și amenințarea nucleară

Putin și alți oficiali ruși au făcut declarații amenințătoare cu privire la utilizarea armelor nucleare. Ei susțin că o înfrângere a unei puteri nucleare într-un război convențional poate duce la un război nuclear și că Rusia nu va fi a doua putere care să utilizeze armele de distrugere în masă. Aceste declarații au ca scop intimidarea Occidentului și a propriei populații pentru a obține sprijin pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.

În concluzie, Rusia se confruntă cu dificultăți în încercarea de a forma o „uniune sacră” împotriva Occidentului. Mitologia slavofilă și infuzia de elemente ale crimei organizate în sistemul autocratic rus fac ca regimul să fie periculos și incompatibil cu ordinea europeană. Este necesară o schimbare democratică în Rusia pentru a asigura pacea și prosperitatea atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina și Europa.

Lasă un răspuns