5 mins read

Raport de pe front: Ucrainenii resping contraatacul rus și își mențin controlul tranșeelor în apropierea Novoprokopivka.

Raport de pe front: Ucrainenii resping contraatacul rus și își mențin controlul tranșeelor în apropierea Novoprokopivka

Forțele ucrainene au respins cu succes contraatacul rus și își mențin controlul asupra tranșeelor în apropierea satului Novoprokopivka. După ce ucrainenii au efectuat o serie de atacuri în direcția satului, forțele ruse au realizat că nu pot ține apărarea strâns în case și au decis să lanseze un contraatac pentru a recâștiga controlul asupra tranșeelor din fața satului.

Contraatacul rus respins

Imaginile recent publicate de partea ucraineană arată cum o mică unitate de asalt rusă a încercat să atace intrările din linia de copaci. Rușii au reușit să se apropie și să sară în cazemate și alte fortificații, complicând munca artileriei ucrainene. Imaginile arată, de asemenea, cum multe proiectile explodează în linia de copaci. Cu toate acestea, urmările angajamentului nu au fost clare. În plus, sursele ruse au publicat un videoclip care arată cum forțele ruse lovesc un vehicul ucrainean chiar la sud de mijlocul celor trei tranșee. Pe baza informațiilor disponibile, Institutul pentru Studierea Războiului a concluzionat că ucrainenii au pierdut probabil controlul asupra acestei părți a rețelei de tranșee, iar contraatacul rus a avut succes.

Contraatacul ucrainean și recâștigarea controlului

Cu toate acestea, s-a dovedit că contraatacul rus a fost respins de fapt. Astăzi, forțele ruse au publicat un videoclip care arată cum forțele ucrainene se plimbă în linia de copaci. Odată ce artileria rusă a deschis focul, soldații ucraineni au sărit exact în intrările în rețeaua de tranșee pe care rușii încercaseră să o atace cu câteva zile în urmă, confirmând astfel faptul că întreaga linie de apărare se afla sub controlul total al Ucrainei. Mai mult, unii analiști au observat că, în funcție de direcția deplasării, soldații ucraineni se întorceau efectiv de la o operațiune de asalt sau de recunoaștere în Novoprokopivka, ceea ce înseamnă că atacurile asupra satului continuau. Pe baza acestor imagini, Institutul pentru Studierea Războiului a reevaluat situația și a concluzionat că forțele ucrainene au recucerit aceste poziții și le controlează în prezent.

Extinderea rețelei de tranșee și pierderile rusești

Imaginile recent publicate arată încă o asalt de noapte al Ucrainei asupra Novoprokopivka. Având în vedere zona de operațiune a forțelor ucrainene, întreaga parte nordică a satului este acum considerată o zonă gri. Partea de nord a satului se află pe înălțimile tactice, astfel că, dacă ucrainenii consolidează controlul asupra terenului liber, rușii vor pierde controlul asupra satului, mai ales având în vedere că regimentul 1152 rus, responsabil pentru regiune, este raportat să fie pe punctul de a-și pierde capacitatea de luptă.

Pierderile rusești și acțiunile ucrainene

În ultimele zile, ucrainenii au infligat pierderi semnificative forțelor rusești nu numai în ceea ce privește efectivele umane, ci și echipamentul greu. Forțele speciale ucrainene au publicat un videoclip care arată cum au extras informații printr-un apel interceptat despre un grup mare de forțe ruse destinate să întărească Novoprokopivka, au trimis drone de recunoaștere la sud de Novoprokopivka pentru identificarea țintelor și au detectat cinci vehicule de luptă blindate, două camioane și un depozit de muniție într-o linie de copaci. În coordonare cu echipajele HIMARS, toate țintele au fost distruse prompt.

În plus, o altă coloană rusă cu întăriri a fost detectată la vest de Novoprokopivka. Luptătorii ucraineni din detașamentul Immaterium au identificat cinci vehicule de luptă blindate, care au fost, de asemenea, distruse de artilerie. Un alt detașament ucrainean a identificat un grup de 4 tancuri rusești la est de Novoprokopivka. Toate cele patru tancuri au fost distruse.

De asemenea, o echipă ucraineană cu rachete antitanc a publicat un videoclip în care arată cum au distrus un sistem rus de apărare antiaeriană cu rază scurtă în spatele Novoprokopivka.

În cele din urmă, forțele rusești au distrus și ele un sistem de apărare antiaeriană – conform informațiilor rusești, șoferul a pierdut controlul vehiculului și acesta a fost lovit de un tren. Ca rezultat, rușii au pierdut un sistem de apărare antiaeriană, echipajul acestuia și au avariat și trenul care a deraiat. Lipsa echipamentului greu în detașamentele ruse care apără Novoprokopivka este o veste foarte bună pentru unitățile ucrainene de asalt din această direcție.

Lasă un răspuns