13 mins read

Autostrada morții din Ucraina: Cum trupele ruse au executat zeci de civili lângă Kyiv

Autostrada morții din Ucraina: Cum trupele ruse au executat zeci de civili lângă Kyiv

Autostrada M-06 care leagă Kyiv de vestul Ucrainei a devenit un coridor mortal în timpul invaziei ruse. Trupele rusești au comis numeroase atrocități în perioada martie 2022, vizând evacuanții ucraineni nevinovați. Această infamă „autostradă a morții” a fost martora unor acte de cruzime și distrugere, iar militarii ruși au făcut eforturi susținute pentru a ascunde aceste crime oribile, incendiind atât mașinile, cât și trupurile victimelor.

Atrocitățile au fost comise de militarii ruși din Batalionul 2 al Brigăzii Separate de Tancuri 5, care au sosit în Ucraina din Ulan-Ude. Autoritățile ucrainene au reușit să identifice victimele, să reconstruiască evenimentele și să stabilească identitățile comandanților și soldaților ruși responsabili. Jurnaliștii Taras Lazer și Nadja Kelm de la Texty au compilat o cronologie a acestor evenimente.

3 martie 2022: 1 victimă

Pe 3 martie 2022, forțele ruse și-au stabilit pozițiile de-a lungul autostrăzii Zhytomyr, în apropierea stației UPG situată între satele Myla și Mriya. Ei și-au întărit prezența cu puncte de tragere, tranșee, buncăre și vehicule militare, inclusiv tancuri, vehicule de luptă infanterie și soldați înarmați.

Trupele ucrainene de apărare teritorială, care monitorizau regiunea cu ajutorul dronelor, au urmărit mișcările forțelor ruse.

Rușii își poziționează echipamentele și personalul de-a lungul autostrăzii Zhytomyr între satele Myla și Mriya. Foto: Texty.org.ua

De la început, rușii au vizat ucraineni nevinovați, descoperind centrul de buggy al lui Anatoliy Dreval în timpul recunoașterii lor. L-au întâlnit pe Anatoliy pe terenurile centrului și i-au tras un glonț fatal în cap.

4 martie 2022: 9 victime, 3 răniți

Olena și Serhii Stotskyi, împreună cu fiica lor mică, au încercat să evacueze Kyivul într-un Kia Stonic. În apropierea stației UPG, rușii au deschis focul asupra lor. Olena și-a protejat fiica, dar a murit pe loc. Serhii, care o ducea pe fiica sa rănită în brațe, a părăsit mașina după ce militarii ruși i-au spus să „găsească oamenii lui”. Mergând spre Zhytomyr, a auzit cum rușii trag din nou în mașina sa, care a luat foc și a explodat. Înăuntru se afla trupul soției lui Serhii, Olena.

Prietenii familiei Stotskyi, Dmytro și Diana Toloka, se aflau în aceeași mașină cu ei, un Toyota RAV-4, care a fost, de asemenea, atacat. Dmytro a scăpat nevătămat, dar Diana a suferit o rană de schijă la umăr. Rușii i-au interogat și i-au eliberat. Împreună cu Serhii Stotskyi, care ducea fiica sa rănită, aceștia au fost salvați de voluntarul local Volodymyr Nikolaichuk, care i-a transportat la spital, salvându-le viața. Acțiunile eroice ale lui Nikolaichuk au salvat numeroase persoane în situații similare.

Tot în aceeași zi, rușii au tras într-un Volkswagen Passat, ucigându-l pe Vasyl Harashchuk, în vârstă de 80 de ani, care încerca să ajungă la Kyiv.

Valentyn Hrabychak și Olena Husakivska, aflați într-un Renault Duster, au fost de asemenea uciși la fața locului în timp ce încercau să evacueze dintr-o a doua casă din apropiere. Zile mai târziu, rușii au incendiat mașina lor împreună cu trupurile lor.

Un Mitsubishi Pajero Sport în care se aflau trei luptători ai apărării teritoriale, Vasyl Kozlov, Oleksiy Kazymir și Mykhailo Boichenko, a fost atacat cu foc de armă, ceea ce a dus la moartea lor imediată.

Rușii au vizat și un alt Toyota RAV-4, dar șoferul și pasagerul au reușit să scape. De asemenea, Volodymyr Panov și Oleksiy Dudnyk, care mergeau pe autostradă, au fost împușcați. Trupul carbonizat al lui Panov, împreună cu alte trei trupuri carbonizate și neidentificate, a fost descoperit pe marginea drumului, toate fiind aruncate unul peste altul și acoperite cu anvelope.

5 martie 2022: 1 victimă

În acea zi, forțele ruse au împușcat mortal un civil ucrainean neînarmat pe nume Oleksandr Shelyh, care mergea pe autostradă. Acesta a murit din cauza rănilor prin împușcare la abdomen și cap.

7 martie 2022: cel puțin 3 victime, 2 răniți

În acea zi, un convoi mare de evacuare civilă, inclusiv un Hyundai i30, se îndrepta spre Kyiv. În interiorul Hyundai se aflau Maksym Iovenko, soția sa Ksenia Tsaturova, fiul lor de 5 ani, Hordiy, și o prietenă de familie, Natalia Melnyk.

Pe măsură ce forțele ruse deschideau focul, Maksym Iovenko a oprit mașina și a ieșit cu mâinile ridicate. Rușii l-au împușcat și ucis atât pe el, cât și pe soția sa. Natalia Melnyk a suferit răni, iar copilul a rămas nevătămat. Această întâmplare cutremurătoare a fost documentată de luptătorii ucraineni de apărare teritorială folosind un dron.

„Maxim a sărit jos, fluturându-și brațele și strigând: „Aici sunt copii! Copii!”. Toate acestea se întâmplau chiar în fața mea. S-a prăbușit la pământ. Ksenia a scos o respirație ragusită o dată, apoi încă o dată. Hordiy a întrebat: „De ce respiră mama așa greu?”

M-am întors și l-am luat pe Hordiy în brațe. Apoi au început să tragă. Mă gândeam: „Cum o să-și desfacă centura de siguranță?”. Dar cumva a reușit să o facă singur sau ceva de genul. L-am luat în brațe, dar nu încăpea între cele două scaune din față.

L-am scos întors, l-am așezat pe scaunul șoferului și l-am acoperit [cu corpul meu]. Am înțeles că trebuie să-i fie dureros să stea așa, așa că l-am împins mai jos [sub volan]. Și așa m-am împușcat. Am stat acolo când ei continuau să tragă…

Apoi liniște. Atât de liniște și de nemișcare. Am deschis ușa încet – acolo erau Buryați cu puști automate… Aceștia erau soldați ai Federației Ruse… Am deschis ușa și am spus imediat: „Aici sunt copii, nu trageți. Vă rog, aici sunt copii.”

…El [rusul] s-a uitat la ceva și a spus: „Închide ochii copilului”. L-am acoperit pe Gordiy cu șalul pe care-l aveam. Ne-a condus până la stația UPG.

Era acolo o groapă. Am văzut-o imediat. I-am spus rusului care ne-a condus: „Serios acum? Nu face asta.” El a spus: „Iartă-mă. Am și eu un copil de șase ani. Iartă-mă.” M-am gândit că ne vor executa… Dar în spatele gropii, a apărut un ofițer rus și a strigat: „Cine a tras? Cine a tras? Cine a adus-o aici?” [s-a dovedit ulterior că numele acestui ofițer era Tkharo Abatayev].

Cineva din spatele meu a întrebat: „Ce ar trebui să facem cu ei?” Ofițerul s-a uitat în ochii mei mult timp. Apoi a spus: „Lăsați-i să plece.”

Ne-au condus afară și eu și Gordiy am plecat… De asemenea, Buryatul l-a luat pe Hordiy și l-a întrebat: „Cum te numești?” „Hordiy.” „Îți cer iertare. Știu că nu mă vei ierta, dar îți cer iertare.” Cred că el a fost cel care a împușcat și a ucis părinții”, a declarat Nataliya Melnik anchetatorilor.

Natalia Melnyk, purtându-l pe băiat, a mers spre vest de-a lungul autostrăzii Zhytomyr și a fost preluată curând de același voluntar, Volodymyr Nikolaichuk.

Urmărirea penală

Investigatorii și-au început munca la fața locului câteva luni după ce Oblastul Kyiv a fost eliberat pe 2 aprilie 2022. Eforturile lor au început cu colectarea de imagini video și interviuri cu martori. Conform rezidenților locali, cele 11 vehicule implicate în împușcături au fost duse de forțele rusești în satul Dmytrivka.

„Depozitul de fiare vechi era un loc haotic, cu mașini strivite, mase de metal încurcate. Ne-am deplasat cu grijă prin fiarele contorsionate, căutând coduri VIN sau semne distinctive. Din păcate, vehiculele fuseseră reduse la carcase arse, zdrobite dincolo de recunoașterea lor de mașini și trăsături identificabile din cauza utilajelor grele, lăsând doar fragmente de metal neidentificabile”, au relatat anchetatorii.

Investigatorii au stabilit datele exacte ale fiecărei victime prin încrucișarea datelor din surse multiple. Imaginile de drone, capturate de forțele de apărare teritorială, s-au dovedit inestimabile în acest proces. De asemenea, analiza înregistrărilor telefonice a jucat un rol crucial în construirea cronologiei.

„Având cunoștințe anterioare despre identitatea celor decedați și modurile lor de călătorie, am obținut numerele de telefon ale victimelor și le-am urmărit ultimele apeluri. Prin amalgamarea acestor dovezi, am stabilit cu succes datele precise și orele aproximative ale morții lor”, a explicat investigatorul principal Alina Mashkina.

Experții balistici au determinat că vehiculele din această zonă au suferit un minim de 50 și posibil până la 90 de impacturi. Punctele de intrare ale acestor proiectile au fost identificate pe ambele părți ale vehiculelor, indicând faptul că rușii au tras de pe ambele părți ale drumului.

„Rușii nu le-a păsat dacă era vorba de o femeie sau un copil – au dus aceste execuții cu cruzime, fără frică, cu cinism deosebit… Apoi rușii au incendiat toate mașinile pentru a acoperi urmele acțiunilor lor criminale”, a spus investigatorul Andriy Vyshnyak.

Implicarea militarilor ruși

Investigatorii ucraineni au identificat responsablele pentru crimele de pe autostrada Zhytomyr ca fiind soldați din Batalionul 2 al Brigăzii Separate de Tancuri 5. Aproximativ 300 de militari au avut o prezență continuă în zonă până la sfârșitul lunii martie, operând sub comanda maiorului Tkharo Abatayev.

Lângă stația UPG, poliția ucraineană a descoperit însemne, documente și programul de serviciu cu nume, ajutând la identificarea multor subordonați ai lui Abatayev.

Daniil Ishchenko, născut pe 18 ianuarie 1996 în Ulan-Ude, Buryatia, Rusia, este un cetățean rus de rang de locotenent superior. El servește ca comandant de pluton de tancuri.

Chingis Taryashinov, născut pe 10 martie 1988 în Ulan-Ude, Buryatia, Rusia, este un cetățean rus de rang de sergent junior. El servește ca artilerist senior.

Ishchenko și Taryashinov sunt suspectați că au fost implicați în uciderea lui Maxim Iovenko și Ksenia Tsaturova, precum și în rănirea Nataliei Melnyk și Verei Rykal.

Comandantul lor, Tkharo Abatayev, este suspectat că a fost implicat în moartea a 13 civili, inclusiv Olena Stotska, Maxim Iovenko, Ksenia Tsaturova, Vasyl Harashchuk, Valentyn Hrabychak, Olena Husakivska, Volodymyr Panov, Bohdan Komarovskiy, Viktor Sukmanyuk, Lyudmyla Plyushchyk, Oleksandr Stepaneсhko, Serhiy Kabashnyi și Oleksandr Shelykh.

După eliberarea Oblastului Kyiv, Abatayev și subordonații săi s-au retras în Belarus și apoi în Ulan-Ude. Ce s-a întâmplat cu ei după aceea nu se știe. Rapoartele media rusești sugerează că Abatayev a fost declarat decedat și i s-a acordat postum „Ordinul Curajului”. În plus, o școală din Makhachkala a fost numită în onoarea sa.

Investigatorii ucraineni l-au legat și pe generalul locotenent Aleksandr Chaika, comandantul Districtului Militar Estic rus, de planificarea, pregătirea și invadarea forțelor ruse în nordul Ucrainei.

În apropierea stației UPG, personalul militar rus a fost responsabil de moartea a cel puțin 27 de persoane, iar alte cinci persoane au fost rănite. Alte batalioane din Brigada de Tancuri Separate de Gardă 5 au ocupat poziții mai departe de-a lungul autostrăzii, pe o distanță de aproximativ 15 kilometri, unde au avut loc incidente similare de violență și omoruri. Anchetele în aceste cazuri sunt în curs.

Lasă un răspuns