4 mins read

Raport de pe front: Racheta Ucrainei lovește Dzhankoi, armata înregistrează avansuri minore în sud.

Racheta Ucrainei lovește Dzhankoi, armata înregistrează avansuri minore în sud

Un raport recent de pe frontul din Ucraina dezvăluie că o rachetă ucraineană a lovit orașul Dzhankoi, iar armata înregistrează avansuri minore în sud. Această lovitură ucraineană asupra Crimeei a fost foarte ciudată în comparație cu ceea ce am văzut recent, deoarece, în primul rând, loviturile au fost extrem de dispersate. În al doilea rând, loviturile au vizat zone neconvenționale, iar în al treilea rând, ucrainenii au vizat aceste zone cu rachete și drone singulare.

Atacurile ucrainene asupra obiectelor rusești

Surse rusești au raportat că ucrainenii au atacat obiecte rusești în vestul Crimeei cu o dronă și o rachetă. Două rachete suplimentare au fost detectate în apropiere de Cape Fiolent în sud, iar cel puțin o altă rachetă – în partea centrală, lângă Dzankoi. Sursele rusești au pretins că toate obiectele au fost doborâte, cu excepția celor din jurul Dzankoi.

Localnicii au postat înregistrări video ale exploziilor și au confirmat că rachetele ucrainene au lovit facilități nespecificate de pe linia principală de cale ferată.

Analizatorii au concluzionat că utilizarea dronelor și rachetelor singulare în locuri neconvenționale înseamnă doar un lucru – ucrainenii testează apărarea aeriană rusă în pregătirea pentru următoarea serie de lovituri devastatoare, iar întrucât Flota Mării Negre ruse a fost deja forțată să părăsească Crimeea, singurele ținte valoroase rămase aici sunt bazele, centrele logistice și depozitele de combustibil și muniție.

Ucrainenii avansează în regiunea Kopani

În același timp, ucrainenii au sporit amploarea operațiunii lor ofensive în regiunea Kopani, în direcția Tokmak. Înregistrările geolocate recent lansate arată unitățile rusești lovind pozițiile ucrainene în păduri, aproape direct la nord de localitate. Pe baza înregistrărilor, se pare că ucrainenii și-au concentrat forțele la nord de localitate și au făcut un atac flanc însoțitor pentru atacul principal de la Robotyne.

Un alt videoclip arată sistemul de artilerie termobarică rusesc TOS-1 încercând să vizeze concentrațiile de forțe ucrainene din jurul satului și să prevină un atac dinspre nord. Forțele speciale ucrainene au publicat un videoclip care a arătat cum au reușit să identifice sistemul de artilerie termobarică rusesc TOS-1, l-au urmărit și, în coordonare cu echipajele HIMARS, l-au distrus chiar înainte să facă o nouă lovitură pentru a submina efortul ofensiv ucrainean.

Forțele speciale ucrainene au detectat și distrus un lansator de rachete al apărării aeriene ruse, Strela-10. În plus, luptătorii ucraineni au identificat și distrus un puternic sistem de război electronic, R-330, care a deschis cerul pentru operatorii ucraineni de drone, în special dronele de asalt, permițându-le să amplifice atacurile.

Analize ale situației

Este interesant că astăzi s-a confirmat că rușii au încercat să atace Robotyne de la Kopani de mai multe ori în luna septembrie. Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat dinamica din această regiune și a concluzionat că, deși forțele rusești au recâștigat temporar anumite poziții vest de Robotyne, ulterior au pierdut inițiativa sub-tactică pe flancul ucrainean aproape de Robotyne într-o serie de contraatacuri din ultimele săptămâni.

Analizatorii militari ucraineni au oferit mai multe detalii despre situație și au raportat că elemente ale formațiunilor aeropurtate ruse au atacat pozițiile ucrainene în direcția Kopani-Robotyne într-o încercare eșuată de a reduce presiunea asupra forțelor rusești din apropiere de Novoprokopivka. Analizatorii au declarat că Regimentul aeropurtat rusesc 104 nu a reușit să ajungă în apropierea periferiei Robotyne și chiar a pierdut câteva poziții aproape de Kopani. Cu toate acestea, judecând după reacția decisivă a Ucrainei la atacul în această direcție, atacurile rusești au avut cel puțin efecte perturbatoare asupra operațiunilor ofensive ucrainene.

Ucrainenii continuă să înainteze. Purta vorbitorul forțelor ucrainene din direcția Tokmak, Oleksandr Shtupun, a raportat că forțele ucrainene au avut succes vest de Robotyne și au stabilit controlul asupra unor noi tranșee și fortificații. În mod interesant, unele surse rusești mai puțin cunoscute admit că ucrainenii au înaintat și în timpul nopții și au continuat să atace pozițiile rusești, folosind grupuri mici de infanterie.

Lasă un răspuns