10 mins read

Drone rusești și stații de blocare împiedică avansul ucrainean lângă Robotyne

Dronelor rusești și stațiilor de blocare le este împiedicat avansul ucrainean lângă Robotyne

Războiul ruso-ucrainean este un război al dronelor, susține Serhii Turchyn, un sergent al batalionului ucrainean din Robotyne, unde, în ultima lună, mai multe brigăzi au reușit să străpungă trei linii de fortificații rusești.

Există drone de recunoaștere și drone care livrează muniție. Nu are sens ca o persoană să tragă. Mai bine să facă asta o mașină”, explică Serhii într-o conversație cu Euromaidan Press.

Brigada mecanizată a sergentului Turchyn, a 65-a brigadă, este staționată în acest mic teritoriu recent recâștigat împreună cu a 47-a brigadă, care a reușit să străpungă la Robotyne pe 22 august, și cu regimentul al 10-lea de forțe speciale.

Menținând câștigurile Ucrainei în Novoprokopivka, ei fac parte din eforturile pentru a ajunge la hub-ul logistic crucial rus de la Tokmak și, ulterior, Melitopol, în ceea ce pare a fi o strategie pentru a diviza grupul de ocupație rus din sudul Ucrainei în două.

În săptămânile care au urmat străpungerii, Ucraina înaintează, chiar dacă încet: rușii încearcă să conducă contraofensive în grupuri mici, dar problema principală o reprezintă câmpurile de mine și artileria rusă, ajutată de drone.

Cerul deasupra Robotyne și Novoprokopivka este plin de ele. Dronele de recunoaștere ghidează atacurile artileriei ruse, dronele kamikaze atacă echipamentul – în special artileria occidentală precum M777 de 155 mm: „este ca un steag roșu pentru ruși.”

„Da, am străpuns apărarea, dar am reușit să o facem doar într-un loc mic și este înconjurat de mine. Există doar un drum care duce la Robotyne și rușii lovesc toate vehiculele de pe acesta cu artilerie și drone FPV, după ce le localizează cu drone Mavic”, explică Serhii ritmul lent al Ucrainei.

Drohnurile Mavic, cunoscute sub numele de „dronelor pentru nunți”, sunt un model folosit atât de Rusia, cât și de Ucraina pentru a ghida artileria și în general pentru a efectua recunoașteri. Cu toate acestea, după deciziile recente ale Chinei de a limita utilizarea dronelor în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, procurarea lor a devenit mai dificilă pentru ucraineni: companiile europene refuză să le vândă Ucrainei, respectând interdicția chineză. Rușii încă le pot importa fără probleme: frontiera cu China este imposibil de controlat, iar interdicțiile oficiale de export rămân pe hârtie.

Cum poate Ucraina distruge artileria rușilor?

Pentru Serhii, răspunsul este simplu – „avem nevoie doar de mai multe drone”. Acestea vor permite detectarea armelor rusești de la distanțe mai mari și efectuarea de lovituri de mare precizie.

De fapt, rușii au folosit drone pentru a corecta artileria din primele zile ale invaziei lor asupra Ucrainei în 2022: Serhii, atunci membru al apărării teritoriale a Kievului, a văzut astfel de drone ghidând artileria rusă în timpul asaltului asupra Kievului și bătăliilor din apropierea capitalei ucrainene.

„Kievul ar fi putut fi cucerit de drone”, își amintește el.

Acum, ele vântură deasupra Robotyne. Câmpurile minate sunt pretutindeni. Un roleț de distrugere a minelor, care face ca minele să explodeze înaintea mișcării sale, a ajutat la curățarea câmpurilor. Cu toate acestea, și acesta a fost distrus de artilerie.

„Asta a fost momentul în care am înțeles că dezamorsarea trebuie să fie făcută doar în plantațiile de copaci”, spune Serhii. Drumurile de pământ din plantații permit ucrainenilor să se deplaseze sub protecția copacilor care îi protejează de ochii vigilenți ai dronelor ruse.

Saperii curăță fâșiile împădurite de mine și lasă steaguri pe traseul sigur pentru soldați.

„Avem eroi despre care nimeni nu vorbește – saperii. Ei sunt chiar mai impresionanți decât companiile de recunoaștere. Ei dezamorsează toate acele mizerii cu viețile lor”, își laudă colegii Serhii. Saperii însoțesc orice operațiune de recunoaștere, curățând calea pentru soldații de infanterie.

Dronelor FPV reprezintă o altă amenințare. Rușii folosesc acum din ce în ce mai mult UAV-urile agile „First-person view” cunoscute pentru utilizarea lor în curse pentru a ataca echipamentul ucrainean, o tehnică pe care Ucraina a pus-o la punct acum câteva luni. Și recent, un drone FPV reutilizabil a fost abandonat în apropierea unității lui Serhii: spre deosebire de obișnuitul drone kamikaze FPV, acesta are un mecanism pentru a elibera încărcătura, permițând dronei să zboare înapoi la bază.

„Singura modalitate de a combate dronele este cu ajutorul armelor anti-dronă și a măsurilor de război electronic”, subliniază Serhii.

Arma blochează semnalele unei drone atunci când este îndreptată spre una. Dar opțiunea de război electronic creează o cupolă invizibilă care protejează pe oricine se află în interior de UAV-urile inamice prin perturbarea sistemelor lor de comunicare.

„Dacă plasați o unitate de război electronic într-o mașină care duce băieții înlocuiți, este mult mai puțin probabil să fie lovită de o dronă FPV decât dacă mașina este neapărat protejată. De aceea, unitățile ar trebui să aibă ambele tipuri”, explică sergentul Turchyn.

Unitățile de război electronic sunt numite „stații de blocare din tranșee”: aceste valize mici pot fi plasate în tranșee, protejând soldații de atacurile inamice.

Rușii au multe astfel de stații în tranșeele lor, ca rezultat al cărora dronele ucrainene cad în zeci, pierzând contactul cu baza. O dovadă a acestui lucru este o hartă din Delta, sistemul unificat de comandă operațională al Ucrainei, care arată sute de drone ucrainene doborâte în timpul asaltului Ucrainei asupra Robotyne, susține Serhii.

„Rușii s-au poziționat ca o națiune radioelectronică în URSS. Ei au multe lucruri în desfășurare cu război electronic”, explică el puterea rușilor.

„Singura soluție este un soldat de infanterie care are o dronă FPV în rucsac. Dacă spun: Serhii, trebuie să ajungi la acest punct și să lovești echipamentul inamic, pot face asta. Pentru că am o dronă FPV și știu cum să o pilotez. Este ca și cum aș avea un lansator de grenade în mâini care zboară așa cum vreau eu.”

În curând, vor fi mai mulți soldați cu astfel de drone în rucsacurile lor: s-au dat ordine pentru crearea de unități de drone în brigăzi. Deși pilotajul dronelor FPV necesită abilități speciale, antrenamentul poate fi efectuat pe simulatoare instalate pe un simplu laptop. Dar până acum, Serhii este singurul pilot FPV din brigada sa.

Poza unei drone din Delta dezvăluie și cât de devastată este zona lângă Robotyne de bombardamentele rusești.

Câmpurile ucrainene lângă Robotyne poartă urmele atacurilor artileriei. Imagine de cortesie

„Rușii au pur și simplu multe tancuri sovietice care sunt practic un băț care trage și ei doar macină câmpurile noastre cu aceste proiectile. Uneori mă uit la asta și sunt oripilat, pentru că înțeleg câte proiectile sunt în acest pământ”, comentează Serhii.

Artileria rusă afectează nu numai câmpurile. Contraofensiva Ucrainei în regiunea Zaporizhzhia a fost lentă și istovitoare din cauza câmpurilor de mine și a straturilor de apărare rusești. Între timp, așezările de pe linia frontului sunt șterse de pe hartă de artilerie. Una dintre ele este Orikhiv, care acum seamănă cu Bakhmut, un oraș din estul Ucrainei care a fost distrus de bombardamentele artileriei rusești pe parcursul a nouă luni de apărare a Ucrainei, până când a căzut în mâinile rușilor în mai 2023.

Contraofensiva amplă din regiunea Kharkiv, unde Ucraina a recucerit 12.000 de kilometri pătrați în doar câteva săptămâni în septembrie 2022, a fost mai blândă cu orașele și satele prinse în incendiu. Cu toate acestea, este probabil ca toate așezările prinse în angrenaj să fie grav afectate.

Între timp, soldații batalionului mecanizat al celei de-a 65-a brigăzi se confruntă cu propriile lor provocări în menținerea pozițiilor în satele lângă Robotyne.

Ajungerea la „linia zero” pentru a aproviziona unitățile care mențin ceea ce este văzut pe hărți ca „linia frontului” implică parcurgerea pe jos a patru-șase kilometri pe poteci prin fâșiile împădurite care îi protejează pe luptători de ochii dronelor ruse. Distanța nu poate fi parcursă de vehicule, deoarece acestea vor fi luate în vizor de dronele și artileria rusească. Pedeștrii au o șansă mai mare. Cu toate acestea, oricine face o aprovizionare trebuie să transporte mâncare și muniție pentru câteva zile pentru cinci sau mai mulți oameni, totuși se confruntă cu amenințarea bombardamentelor.

„Nu poți sta în ‘linia zero’ mai mult de trei zile: apa, mâncarea, muniția se termină, iar apoi ai răniți, traumatizați. Cineva are o contuzie, cineva are dureri în piept. De aceea, evacuarea răniților durează mult timp: pentru că străpungem apărarea rușilor prin aceste poteci înguste. Dacă am avea o bicicletă electrică sau o motocicletă, ar ajuta foarte mult. O bicicletă nu este o țintă prioritară pentru ruși, iar aceste poteci pot fi parcuse doar de ceva cu două roți. Sau două picioare. Sau chiar unul singur”, explică Serhii.

Adesea ne strângem fonduri pentru nevoile brigăzii lui Serhii; stați conectat pentru următoarea noastră campanie de strângere de fonduri.

Lasă un răspuns