5 mins read

Raport de pe front: Nove avioane rusești distruse sau avariate în ultimul atac din teritoriul rus.

Raport de pe front: Nove avioane rusești distruse sau avariate în ultimul atac din teritoriul rus

Un nou raport de pe front aduce informații suplimentare despre atacul ucrainean asupra bazei aeriene strategice ruse din Pskov, care a avut loc pe 30 august. Înainte, s-a confirmat distrugerea completă a două avioane și posibile avarii la alte două, dar evaluarea ulterioară a fost dificilă din cauza vremii înnorate. Cu toate acestea, astăzi s-a raportat că cele 5 avioane anterior invizibile au suferit, cel mai probabil, și ele anumite avarii, ceea ce crește numărul avioanelor avariate de la 4 la 9.

Ucrainenii au reușit să lanseze atacul

Dar cea mai mare veste nu este despre daunele cauzate, ci despre modul în care ucrainenii au reușit să facă acest lucru. Inițial, au existat 3 teorii: că ucrainenii au lansat dronele de pe teritoriul Ucrainei, teorie la care analiștii ruși erau sceptici; că ucrainenii le-au lansat prin Belarus; și că statele baltice au ajutat Ucraina să conducă acest atac. Cum s-a dovedit, niciuna dintre aceste variante nu este corectă. Unii analiști ruși au amintit și cum, acum două săptămâni, sabotorii ucraineni care acționau pe teritoriul Federației Ruse au lansat drone de la așezările învecinate și au avariat două bombardiere strategice rusești Tu-22m3, pe două baze aeriene diferite. Acești analiști au sugerat că poate acest atac cu drone a fost lansat și de pe teritoriul rus, dar alți analiști au susținut că aceasta ar fi prea nebunească. Amploarea atacului ar sugera că ucrainenii au înființat o producție pe scară largă de drone de asalt în interiorul Rusiei, au creat platforme de lansare și un sistem complicat de supraveghere și coordonare, ceea ce, așa cum au concluzionat, ar fi pur și simplu imposibil de ascuns de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Din păcate pentru ruși, asta s-a întâmplat exact. Chiar după atac, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații Ucrainean, Andriy Yusov, a lansat un videoclip cu una dintre testele inițiale ale unui nou tip de dronă care poate fi asamblat din carton simplu. Posibil să fie vorba despre o dronă fabricată în Australia sau o versiune similară.

Yusov a mai afirmat că aceste drone au fost deja folosite într-un atac de scară redusă asupra bazelor aeriene rusești din Kursk, pe 27 august, și au distrus 4 avioane de luptă Su-30 și un avion Mig-29. Având în vedere că ucrainenii folosesc literalmente avioane de hârtie cu explozivi, acestea sunt foarte ușor de creat și asamblat și foarte greu de detectat de radare. Judcând după videoclip, dronele explodează deasupra țintei și acoperă o suprafață mare cu fragmente care sunt capabile să penetreze fuselajul, rezervoarele de combustibil, să avarieze grav întregul avion și să provoace ușor un incendiu. Un asemenea teaser a stârnit, evident, multe discuții în spațiul media rusesc și a dat naștere la speculații despre utilizarea acestor drone în timpul atacului de amploare asupra Pskovului.

Confirmarea lansării atacului din teritoriul rus

Doi zile mai târziu, șeful Serviciului de Informații Ucrainean, Kyrylo Budanov, a confirmat oficial într-un interviu că atacul asupra Pskovului a fost într-adevăr lansat din teritoriul Federației Ruse. În același timp, ucrainenii au lansat un videoclip cu momentul atacului și distrugerea unuia dintre avioanele de transport strategic ruse IL-76. Acest lucru înseamnă că ucrainenii nu au lansat doar drone pe baza unor informații, ci pe baza unei informații în timp real pe care o primeau prin intermediul unei drone de zbor. De aceea, ucrainenii au putut corecta dinamic traiectoriile, asigurând un grad de succes mult mai mare.

Serviciul de Informații Britanic a eliberat recent un raport despre toate atacurile cunoscute cu drone ucrainene în Crimeea și Rusia în 2023 și s-a dovedit că, în mai puțin de 240 de zile, ucrainenii au efectuat 190 de atacuri cunoscute. Încă o dată, aceasta nu include cele efectuate în apropierea liniei de contact, ci doar în Crimeea și Rusia. Și, după cum se poate observa și pe hartă, raza acestor atacuri cu drone este foarte impresionantă – multe baze din regiunile Moscovei și Tula au suferit în acești ani.

Doar în ultima lună – august – bazându-ne doar pe distrugerea confirmată a echipamentului rus din videoclipurile care au avut loc pe teritoriul Federației Ruse, ucrainenii au distrus echipamente în valoare de 1,2 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o proporție semnificativă din bugetul anual al Rusiei pentru apărare și nu poate fi comparat cu cât au cheltuit ucrainenii pe drone ieftine și, recent, pe avioane de hârtie cu explozivi pentru aceste atacuri.

În raportul nostru zilnic de pe front, ne asociem cu bloggerul militar Reporting from Ukraine pentru a vă ține la curent cu ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în războiul ruso-ucrainean.

Lasă un răspuns