5 mins read

Lupta pentru Avdiivka: Ucraina rezistă cel mai mare asalt rusesc asupra orașului din 2014

Lupta pentru Avdiivka: Ucraina rezistă cel mai mare asalt rusesc asupra orașului din 2014

Orașul Avdiivka din estul Ucrainei a fost martorul unor lupte intense în ultimele zile, pe măsură ce forțele rusești au lansat asalturi repetate în încercarea de a sparge apărarea ucraineană în jurul acestui oraș strategic. Avdiivka se află la nord de orașul ocupat de ruși, din regiunea Donetk, iar zonele înconjurătoare permit controlul mai multor șosele cheie din regiune.

Atacurile rusești și rezistența ucraineană

Rusia a lansat atacuri pe mai multe fronturi în jurul Avdiivka începând cu 10 octombrie, utilizând până la trei batalioane susținute de zeci de tancuri și vehicule blindate, avioane și bombardamente grele de artilerie, conform unui raport al Suspilne, care citează declarațiile lui Vitaliy Barabash, șeful Administrației Militare a Avdiivka.

Barabash a declarat că acesta reprezintă cel mai important atac rusesc asupra Avdiivka de la lansarea invaziei la scară largă a Ucrainei de către Moscova în februarie 2022. El estimează că aproximativ 2.000 de soldați ruși au fost implicați în ofensivă.

Scopul ofensivei ruse

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, această ofensivă are ca scop fixarea forțelor ucrainene și împiedicarea transferului acestora pentru a sprijini contraatacurile în zona Robotyne, din vestul regiunii Zaporizhzhia.

Think tank-ul observă că capturarea Avdiivka, una dintre cele mai bine fortificate părți ale frontului din Donbas, ar necesita mult mai multe forțe ruse decât cele deja desfășurate. ISW nu a observat nicio desfășurare recentă a trupelor rusești pe această linie.

Atacurile masive și lupta intensă

Comandantul Maksym, cu porecla „Liutyi”, al Brigăzii Mecanizate 72 a Forțelor Armate Ucrainene, care a apărat Avdiivka începând cu 2014, a numit atacurile din 10-11 octombrie cele mai masive din nouă ani de război în zonă, implicând cel puțin 60 de vehicule blindate rusești și sprijin aerian extins, conform unui raport al Suspilne.

Potrivit comandantului, prima zi a atacului din 10 octombrie a fost marcată de o mare mobilizare a forțelor și echipamentului rusesc. A doua zi, pe 11 octombrie, au fost trimise grupuri de infanterie rusești de 10-20 de soldați, fiecare încercând să scoată din poziție trupele ucrainene bine înfipte în jurul Avdiivka, rezultând lupte feroce.

Respingerea atacurilor și pierderile rusești

Ruslan Muzichuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale din Ucraina, a declarat că forțele ucrainene au distrus 16 tancuri rusești și 56 de transportoare blindate în jurul Avdiivka pe 10 octombrie, conform unui raport al Suspilne. El a menționat că forțele rusești au desfășurat o cantitate mare de echipament pentru a obține un avantaj numeric, în ciuda pierderilor mari cauzate de loviturile ucrainene.

Yuriy Butusov, editorul Censor.net, a declarat că „o luptă foarte dificilă pentru Avdiivka” ar putea depăși intensitatea luptei pentru Vuhledar, din începutul anului 2022. El a subliniat faptul că Rusia nu a reușit să captureze Avdiivka în timpul unei ofensive din iulie 2022 până în martie 2023 și acum încearcă să înconjoare orașul din ambele flancuri.

Reacția Ucrainei și estimările analiștilor militari

Pe 12 octombrie, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a subliniat într-o postare pe rețelele sociale că forțele ucrainene își mențin ferm pozițiile în Avdiivka, în ciuda asalturilor rusești feroce.

„Ne menținem pozițiile. Curajul și unitatea ucrainenilor vor determina cum se va încheia acest război. Trebuie să ne amintim cu toții acest lucru”, a spus Zelenskyy.

Analizând situația, Mykhailo Zhyrokhov, analist militar, a comentat că „pentru a-și întări forțele în regiune, rușii au transferat rezerve din zonele Kherson și Zaporizhzhia”, referindu-se la asaltul asupra Avdiivka.

„Semnele acestei ofensive au fost vizibile acum aproximativ două săptămâni. Activitatea de pe linia frontului a început să scadă, iar rușii au început să mobilizeze trupe în masă din diverse locații, în special din Kherson și Zaporizhzhia, redirecționându-le către Donetsk și în mod specific în direcția Avdiivka. A devenit evident că ei pregăteau o operațiune specifică acolo, inclusiv atacuri simultane asupra Kupianskului și Avdiivka”, a declarat Zhyrokhov.

Analistul a evaluat, de asemenea, că Rusia intenționează să înconjoare complet și să izoleze Avdiivka, pe baza concentrației de forțe mecanizate ruse implicate în ofensivă.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns