Israel nu mai apare pe harta lumii digitale chinezești
3 mins read

Israel nu mai apare pe harta lumii digitale chinezești

Israel nu mai apare pe harta lumii digitale chinezești

Pe cele două platforme majore de hărți chinezești, vizitatorii pot vedea țările vecine ale Israelului, cum ar fi Egipt, Siria, Iordania și Liban, dar numele statului evreu este lipsă.

Motivul schimbării

Deși schimbarea pare a fi o decizie în timp de război, luată în contextul conflictului dintre Israel și Hamas în Gaza, companiile nu au oferit nicio explicație pentru această modificare și au refuzat să comenteze la întrebările Wall Street Journal cu privire la această practică.

Cele două site-uri web servesc ca echivalentul chinez al Google Maps, la care guvernul chinez îi blochează accesul pentru cetățenii săi din cauza sensibilității sale față de problemele teritoriale. În trecut, China a contestat cu furie platformele străine ale căror hărți nu recunoșteau pretențiile teritoriale ale Chinei.

Tensiuni între Israel și China

Relațiile dintre Israel și China au fost tensionate pe parcursul războiului, după ce Ministerul de Externe al Chinei nu a condamnat în mod clar masacrul comis de Hamas în Israel pe 7 octombrie, limitându-se doar la denunțarea „acțiunilor care dăunează civililor” și solicitând calmul tuturor părților implicate în conflict. Ulterior, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că acțiunile Israelului în Gaza „au depășit apărarea proprie”.

Ministerul de Externe al Israelului, la rândul său, și-a exprimat „dezamăgirea profundă față de declarațiile și anunțurile chinezești”. Potrivit ministerului, declarațiile Chinei făcute în răspuns la izbucnirea războiului nu au oferit „o condamnare clară și neechivocă a actelor teroriste oribile comise de Hamas împotriva civililor nevinovați, inclusiv răpirea zecilor dintre aceștia în Gaza”.

Reacții în cadrul ONU

China, alături de Rusia, a blocat o inițiativă a SUA de a acționa în cadrul Organizației Națiunilor Unite în conflictul dintre Israel și Hamas, solicitând încetarea luptelor pentru a permite accesul la ajutor umanitar, protejarea civililor și oprirea înarmării Hamas și a altor militanți din Fâșia Gaza. China a favorizat în schimb o rezoluție care cerea un armistițiu total.

Mesaje antisemite în media chineză

În mediul media și pe internetul chinezesc, care este monitorizat și cenzurat de guvern, mesajele anti-Israel și antisemite au fost răspândite în mod frecvent, inclusiv numeroase clișee referitoare la presupusa controlare evreiască a mass-mediei americane.

Ziarul în limba engleză al guvernului chinez, China Daily, a publicat un editorial în care acuză poziția SUA – susținerea oarbă a Israelului – că o plasează „pe partea greșită a istoriei”.

Când Ambasada Israelului din China a cerut Chinei să condamne Hamas pe rețeaua socială chineză populară Weibo, postarea a primit mii de răspunsuri pline de ură și antisemitism.

Înainte de izbucnirea războiului, prim-ministrul Benjamin Netanyahu urma să viziteze Beijingul în această lună, într-o încercare de a promova o linie de reconciliere cu China.

Lasă un răspuns