Avioane de luptă israeliene contracarează atacul cu rachete Houthi în Marea Roșie
3 mins read

Avioane de luptă israeliene contracarează atacul cu rachete Houthi în Marea Roșie

Avioane de luptă israeliene contracarează atacul cu rachete Houthi în Marea Roșie

Avioanele de luptă israeliene și sistemele de apărare aeriană au contracarat un atac cu drone care viza Israelul, inclusiv folosind sistemul său de apărare antirachetă Arrow 3 pentru prima dată. Rebelii Houthi susținuți de Iran din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru atac.

Atacul Houthi asupra Israelului

Rebelii Houthi au declarat că au lansat „un număr mare” de drone și rachete balistice către Israel marți, după ce armata israeliană a anunțat că a interceptat o „țintă aeriană” apropiindu-se de orașul Eilat din Marea Roșie. Aceasta a fost a treia operațiune care viza Israelul și vor mai urma altele, a declarat purtătorul de cuvânt militar Houthi, Yahya Saree, într-o declarație televizată. Saree a spus că atacurile vor continua până când „agresiunea israeliană” se va opri, referindu-se la războiul împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

Răspunsul israelian

După o avertizare inițială cu privire la o posibilă „intruziune aeronautică ostilă”, care a determinat locuitorii stațiunii turistice Eilat din sudul Israelului să se refugieze în adăposturi mai devreme marți, armata israeliană a declarat că „sistemele sale au identificat o țintă aeriană apropiindu-se de teritoriul israelian”. „Nu a existat nicio amenințare sau risc pentru civilii”, iar acțiunea defensivă a fost un succes, a adăugat aceasta. Nu au existat rapoarte despre rachete sau drone care să lovească teritoriul israelian dinspre Marea Roșie marți.

Contextul conflictului

Liderul Houthi din Yemen, Abdel-Malek al-Houthi, a declarat pe 10 octombrie că dacă SUA intervin direct în conflictul din Gaza, grupul va răspunde prin lansarea de drone și rachete, și prin alte opțiuni militare. Houthi se consideră parte a așa-numitului „Ax al Rezistenței”, care cuprinde facțiuni musulmane șiiți sprijinite de Iran din Irak și grupul Hezbollah din Liban. Mișcarea s-a luptat cu o coaliție condusă de Arabia Saudită începând din 2015 într-un conflict care a ucis sute de mii de oameni. În timpul luptelor, Houthi au vizat active strategice în Golful Persic, în special facilități energetice din Arabia Saudită.

Utilizarea sistemului de apărare aeriană Arrow

Separat, armata israeliană a declarat că a folosit sistemul de apărare aeriană „Arrow” pentru prima dată de la izbucnirea războiului cu Hamas pe 7 octombrie pentru a intercepta o rachetă de la suprafață la suprafață în Marea Roșie îndreptată spre teritoriul său. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters că cele două incidente aeriene au fost separate. În al doilea incident, avioanele de luptă israeliene au interceptat alte ținte aeriene, a adăugat acesta.

Acuzațiile reciproce

Săptămâna trecută, Israelul a acuzat mișcarea Houthi că a trimis drone care au provocat explozii în două orașe egiptene de pe Marea Roșie, afirmând că acestea erau destinate să lovească Israelul. Pentagonul a declarat că o navă de război a Marinei SUA a interceptat pe 19 octombrie trei rachete de croazieră și mai multe drone lansate de mișcarea Houthi din Yemen, potențial către Israel.

Lasă un răspuns