4 mins read

Forțele Aeriene ale Ucrainei confirmă utilizarea sistemului Patriot pentru doborârea a trei elicoptere și două avioane în Rusia în mai

Forțele Aeriene ale Ucrainei confirmă utilizarea sistemului Patriot pentru doborârea a trei elicoptere și două avioane în Rusia în mai

Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat utilizarea sistemului de rachete antiaeriene Patriot furnizat de Statele Unite pentru a doborî trei elicoptere rusești de tip Mi-8 și două avioane – un bombardier Su-34 și un avion de luptă Su-35 – în spațiul aerian deasupra regiunii Bryansk din Rusia. Această informație a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene într-un interviu. El a menționat, de asemenea, că în timpul iernii trecute, Rusia a desfășurat peste 1000 de rachete de croazieră și 1000 de drone care au vizat infrastructura energetică ucraineană. Cu toate acestea, se preconizează că utilizarea dronelor va fi semnificativ mai mare decât a rachetelor în această iarnă.

Cinci aeronave rusești au fost doborâte în cinci minute în mai

Într-un nou interviu acordat publicației Novynarnia, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat, a recunoscut că sistemul Patriot SAM a fost folosit în luna mai pentru a distruge cinci aeronave ale Forțelor Aeriene ruse în doar cinci minute. Într-un interviu anterior, Ihnat a sugerat în glumă că propria apărare antiaeriană a Rusiei ar putea fi responsabilă de prăbușirea celor cinci aeronave.

Ucraina a doborât 15 rachete hipersonice Kinzhal ale Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat, a declarat că până în prezent au fost doborâte 15 rachete hipersonice rusești de tip Kinzhal de către apărarea antiaeriană ucraineană. În trecut, Rusia credea că niciun sistem de apărare antiaeriană nu poate distruge rachetele sale Kinzhal datorită vitezei lor mari, dar într-un atac cu rachete rusești pe data de 4 mai, interceptorii sistemului Patriot au reușit să distrugă o rachetă Kinzhal „invincibilă”. Ulterior, pe 16 mai, rușii au lansat un tir de 18 rachete de croazieră și balistice asupra Kievului, sprijinite de dronele de fabricație iraniană din seria Shahed, vizând în principal instalația ucraineană Patriot. Forțele Aeriene ucrainene au raportat că apărarea antiaeriană a țării a doborât toate rachetele și dronele care se apropiau, inclusiv șase rachete „hipersonice” Kinzhal de tip Kh-47M2.

Rusia a vizat Ucraina cu peste 1000 de rachete de croazieră și 1000 de drone explozive în ultimul sezon de iarnă

În timpul sezonului de iarnă trecut, Rusia a lansat o campanie de atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, ceea ce a dus adesea la întreruperi de curent în mai multe orașe și regiuni din Ucraina, care au durat adesea zile întregi. Purtrătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat, a dezvăluit că, în timpul campaniei din iarna precedentă, Rusia a folosit peste 1000 de rachete de croazieră și peste 1000 de drone explozive. Sistemul antiaerian al Ucrainei a reușit să doboare aproximativ 75% din aceste aparate.

Așteptări pentru iarnă: atacuri cu drone semnificativ mai multe decât rachetele

Ihnat crede că Rusia nu va lansa atacuri aeriene masive care să includă sute de drone și rachete, ci va efectua atacuri cu drone explozive mai intense. El se bazează pe statistici și susține că în ultimele luni Rusia a utilizat doar câteva zeci de rachete pe lună, în timp ce producția de rachete a fost de aproximativ o sută pe lună. El consideră că Ucraina trebuie să înlocuiască echipamentele vechi cu echipamente moderne pentru a face față amenințărilor actuale.

Ucraina se bazează în prezent pe două sisteme Patriot furnizate de Germania și SUA pentru apărare antiaeriană. Recent, Germania a promis să trimită un nou sistem SAM de acest tip. Până în prezent, capitala Ucrainei, Kiev, este protejată de sistemul Patriot, dar Yurii Ihnat speră că în viitor și alte orașe din Ucraina vor beneficia de protecție împotriva atacurilor aeriene.

Lasă un răspuns