Expunerea greșelilor dreptului umanitar internațional în Războiul împotriva Ucrainei: Putem remedia împreună
4 mins read

Expunerea greșelilor dreptului umanitar internațional în Războiul împotriva Ucrainei: Putem remedia împreună

Expunerea greșelilor dreptului umanitar internațional în Războiul împotriva Ucrainei: Putem remedia împreună

Un expert al Centrului Ucrainean pentru Libertăți Civile, Mikhail Savva, cere reforma dreptului umanitar internațional în fața comportamentului înșelător și manipulator al autorităților ruse. El consideră că mecanismele existente nu sunt suficiente pentru a forța Rusia să respecte convențiile internaționale pe care le-a semnat. În ianuarie 2023, el a participat la o grupă de lucru care abordează aceste probleme, aducând împreună reprezentanți ai societății civile din Ucraina, Rusia și Franța.

Despre dreptul umanitar internațional și scopul său

După tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea statelor au creat un sistem de drept umanitar internațional pentru a supune războaiele unor reguli minime. Scopul era simplu: de a reduce suferința umană. Convențiile de la Geneva și protocoalele lor au îndeplinit acest obiectiv timp de mai multe decenii, chiar dacă situația a continuat să se deterioreze. Războiul din Siria a fost primul semnal clar al eșecului dreptului umanitar internațional, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a arătat că sistemul nu funcționa.

Exemple concrete de încălcări ale dreptului umanitar internațional în timpul războiului

În martie 2022, Savva a fost martorul unui vehicul de luptă al trupelor ruse care a deschis focul asupra a două mașini pe autostrada Zhitomir, la câțiva kilometri de Kiev. Nu era necesar din punct de vedere militar să omoare pasagerii din aceste mașini, care au fost distruse de gloanțe de 30 mm. Savva și echipa sa au decis să creeze o platformă informațională vastă privind crimele de război după invazie. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a dus la numeroase încălcări ale dreptului umanitar internațional, inclusiv uciderea și abandonarea prizonierilor de război și a civililor în detenție, torturarea acestora și încarcerarea ilegală.

Situația actuală și necesitatea reformării dreptului umanitar internațional

Rusia a comis încălcări masive, flagrante și sistemice ale dreptului umanitar internațional. Aceste crime sunt un mod de a duce războiul și de a menține populația teritoriilor ocupate sub control. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat o serie de probleme și a arătat că dreptul umanitar internațional nu mai funcționează ca o frână pentru crimele de război. Regimul lui Putin aplică aceeași strategie și în interiorul Rusiei, arestând sau forțând cetățenii activi să părăsească țara. Organizațiile internaționale se văd nevoite să trateze regimul rus ca pe unul normal, deși acesta încalcă în mod flagrant dreptul umanitar internațional și neagă acuzațiile de încălcare.

Necesitatea modificării dreptului umanitar internațional

Pentru a preveni noi încălcări ale dreptului umanitar internațional, este nevoie de o ajustare a acestuia, pentru a clarifica normele și pentru a consolida dreptul de supraveghere asupra părților beligerante. Este necesar ca riscurile și daunele pentru cei care încalcă dreptul umanitar internațional să fie mărite. Propunerile de modificare a dreptului umanitar internațional trebuie să aibă susținerea largă a statelor. În acest sens, cetățenii din diferite țări trebuie să cunoască și să înțeleagă situația și să exercite influență asupra membrilor aleși ai parlamentelor naționale.

Propunerea de reformă a dreptului umanitar internațional

Propunerea de reformare a dreptului umanitar internațional a apărut în urma problemelor specifice întâmpinate de apărătorii drepturilor omului din Ucraina și Rusia în ceea ce privește prizonierii de război și civilii în timpul agresiunii ruse. În ianuarie 2023 s-a constituit o grupă de lucru pentru pregătirea unui proiect de reformă a dreptului internațional în lumina lecțiilor agresiunii ruse. Grupa de lucru a adunat reprezentanți ai societății civile din Ucraina, Rusia și Franța. Propunerile de modificare a dreptului umanitar internațional pot fi făcute prin intermediul Protocolului I al Convențiilor de la Geneva. Aceste amendamente pot acoperi toate aspectele legate de prizonieri, persoane naufragiate și protecția persoanelor civile în timpul conflictelor armate internaționale. Reforma dreptului umanitar internațional trebuie susținută și inițiată de către state, iar cetățenii trebuie să se implice și să influențeze parlamentarii pentru a obține aceste modificări.

Lasă un răspuns