Descoperită prima dovadă a războiului în Levantul de Sud
3 mins read

Descoperită prima dovadă a războiului în Levantul de Sud

Descoperită prima dovadă a războiului în Levantul de Sud

O echipă de arheologi a descoperit primele dovezi ale unui război în Levantul de Sud, în urmă cu aproximativ 8.000 de ani. Descoperirea a fost făcută în patru situri din Israel și se bazează pe producția în masă a proiectilelor de aruncat, denumite și „slingstones”. Aceste obiecte au fost găsite în siturile arheologice ‘En Esur și ‘En Tzippori, dar și în alte două situri, fiind considerate cele mai vechi dovezi ale utilizării formale a slingstones-urilor în Levantul de Sud.

Forma proiectilelor era biconică, asemănătoare cu forma unei măslini mari sau a unui ou. Această formă era mai eficientă din punct de vedere aerodinamic decât proiectilele rotunde, explică arheologii. Aceste slingstones nu erau primele din lume, dar erau cele mai vechi găsite în Levantul de Sud. Tehnica de modelare a acestor proiectile a apărut în Mesopotamia și s-a răspândit apoi în Anatolia și în Levantul de Nord, ajungând în cele din urmă în Levantul de Sud.

De-a lungul timpului, slingstones-urile au fost folosite în toate perioadele preistorice, fiind găsite în diferite situri arheologice. În Levantul de Sud, ele au apărut cu câteva secole mai târziu decât în Levantul de Nord și erau făcute din lut uscat la soare, nu din ceramică arsă.

Studiul realizat de arheologi a analizat 424 de slingstones găsite în siturile ‘En Esur și ‘En Tzippori. Aceste proiectile erau uniforme, având o lungime medie de aproximativ 5 centimetri și o greutate de 60 de grame. Faptul că slingstones-urile erau produse într-un mod standardizat și că au fost găsite într-o cantitate mare sugerează că acestea erau utilizate în scopuri militare și reflectă practica războiului în Levantul de Sud.

Arheologii nu pot să spună cu exactitate împotriva cui se luptau locuitorii din această regiune și de ce producția de slingstones-uri a încetat după aproximativ o mie de ani. Cu toate acestea, se crede că aceste obiecte erau folosite în luptele dintre diferitele comunități locale, nu împotriva invadatorilor străini.

Descoperirea acestor slingstones-uri este o dovadă a faptului că războiul exista și în perioada preistorică și că oamenii din Levantul de Sud se pregăteau pentru luptă. Acestă descoperire arheologică este importantă pentru înțelegerea evoluției societății umane și a practicilor militare în acea perioadă.

Această descoperire aduce noi informații despre istoria regiunii și arată că războiul a fost prezent încă din cele mai vechi timpuri. Arheologii continuă să studieze aceste slingstones-uri și speră să obțină mai multe informații despre modul în care erau utilizate și despre contextul istoric în care au fost produse.

Lasă un răspuns