Cine sunt deținuții palestinieni eliberați în acordul de ostatici Israel-Hamas?
4 mins read

Cine sunt deținuții palestinieni eliberați în acordul de ostatici Israel-Hamas?

Cine sunt deținuții palestinieni eliberați în acordul de ostatici Israel-Hamas?

Israelul și Hamas au ajuns la un acord intermediat de Qatar și SUA pentru o încetare a focului și eliberarea a 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni. Ministerul Justiției al Israelului a publicat miercuri dimineață lista prizonierilor palestinieni incluși în acord (lista în ebraică), dând publicului israelian 24 de ore pentru a face recurs în instanță. Lista publicată include de două ori mai multe nume – 300 – bazate pe posibilitatea ca Hamas să poată localiza mai mulți ostatici israelieni și să-i elibereze în schimbul mai multor prizonieri.

Decizia guvernului israelian

Guvernul israelian a decis miercuri dimineață că prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și ministrul Benny Gantz vor decide ce prizonieri vor fi eliberați în fiecare fază. Cei trei au fost autorizați să decidă și când se va încheia încetarea focului, atâta timp cât aceasta nu se prelungește mai mult de zece zile.

Detalii despre acordul Israel-Hamas

Potrivit acordului, 50 de femei și copii israelieni vor fi eliberați într-o încetare a focului de patru zile. Pentru fiecare zece ostatici eliberați în plus, încetarea focului va fi prelungită cu o zi. Crucii Roșii va vizita ostaticii care nu sunt eliberați și le va oferi medicamente. Hamas susține că 150 de femei și copii palestinieni vor fi eliberați din închisorile israeliene. Hamas spune că mișcarea aeriană peste sudul Fâșiei Gaza va fi oprită complet și va fi limitată la șase ore pe zi în nord. Hamas mai susține că civilii vor avea voie să se deplaseze din sudul Fâșiei Gaza spre nord prin drumul Salah Al-Din.

Prizonieri palestinieni și crimele comise

Israelul a refuzat să elibereze prizonieri condamnați pentru crimă. Cu toate acestea, cei condamnați pentru tentativă de omor ar putea fi eliberați, precum și cei ținuți pentru infracțiuni care variază de la activitate teroristă până la transgresiuni mai puțin grave, cum ar fi provocarea de daune materiale, împiedicarea activității poliției sau adunarea ilegală. Alte infracțiuni includ agresiunea asupra ofițerilor de poliție, aruncarea cu pietre, aruncarea de cocktailuri Molotov, incendierea și posesia de arme de foc sau explozivi.

Prizonierii palestinieni aparțin Hamas, Fatah, Jihadul Islamic și Frontul Popular. Cu toate acestea, mulți dintre ei au acționat de capul lor, iar un număr mare au fost arestați, dar nu au fost judecați. Lista include prizonieri care sunt rezidenți ai Ierusalimului de Est și dețin un act de identitate israelian.

Informații despre prizonierele palestiniene

Lista include 123 de minori cu vârsta sub 18 ani. Cinci dintre ei au 14 ani și sunt închiși pentru infracțiuni care variază de la aruncarea cu cocktailuri Molotov la incendiere. Una dintre prizonierele palestiniene care urmează să fie eliberate este Misoun Mussa, care a fost condamnată la 15 ani pentru un atac cu cuțit asupra unui soldat israelian în Ierusalim în 2015. O altă prizonieră este Marah Bakeer, care a fost arestată în octombrie 2015 când avea 16 ani, după ce a înjunghiat un polițist de frontieră. Ea a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare.

O altă prizonieră este Asra Jabas, o palestiniană din Ierusalimul de Est care a detonat un rezervor de gaz în mașina sa la un punct de control lângă Ma’ale Adumim, rănind ușor un ofițer de poliție.

Cele mai în vârstă femei de pe listă sunt Hanan Abdullah Barghouthi, o femeie în vârstă de 59 de ani în custodie pentru infracțiuni de securitate, și Samira Abd Al-Aziz Harbawi, o femeie palestiniană în vârstă de 53 de ani din Ierusalim care a fost arestată pentru „vătămare corporală gravă și transport și fabricare de cuțite și pumnale”.

Lasă un răspuns