Deputații israelieni cer Occidentului să „primească” refugiații din Gaza
5 mins read

Deputații israelieni cer Occidentului să „primească” refugiații din Gaza

Deputații israelieni solicită Occidentului să primească refugiații din Gaza

Deputații israelieni cer Occidentului să primească refugiații din Gaza

Doi membri ai Knessetului israelian, atât din coaliție, cât și din opoziție, au publicat un articol în Wall Street Journal luni, cerând formularea unui plan pentru transferul unei părți a populației din Fâșia Gaza în țările care acceptă să-i primească. MK-urile Danny Danon de la Likud, fost ambasador la ONU, și Ram Ben Barak de la partidul de opoziție Yesh Atid, fost adjunct al directorului Mossad, au scris că „chiar dacă țările ar primi câte 10.000 de persoane fiecare, ar ajuta la ameliorarea crizei” din Gaza. Aceștia au indicat rezoluția ONU din luna trecută care solicita un „armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut”, dar au spus că rezoluțiile ONU „nu fac nimic concret pentru a ajuta locuitorii din Gaza”, implorând comunitatea internațională să „exploreze soluții potențiale pentru a ajuta civili prinși în criză”. Articolul lor s-a încheiat afirmând că „Comunitatea internațională are o imperativ moral – și o oportunitate – de a demonstra compasiunea, de a ajuta populația din Gaza să se îndrepte spre un viitor mai prosper și de a lucra împreună pentru a obține o mai mare pace și stabilitate în Orientul Mijlociu”. Propunerea lor vine în urma avertismentului prim-ministrului Benjamin Netanyahu adresat membrilor cabinetului său de a „fi atenți la cuvintele voastre”, în urma declarației membrului cabinetului de securitate al Israelului și ministrului agriculturii, Avi Dichter, că „Acum declanșăm Nakba din Gaza”.

Planul de transfer

Israelul a chemat locuitorii din nordul Fâșiei Gaza să evacueze zona și să se îndrepte spre sud, în zone mai sigure, în timp ce forțele sale luptă împotriva Hamas, care este adânc înrădăcinat în orașul Gaza, ocupând un labirint de tuneluri situate sub cartierele civile. Peste 1,5 milioane de locuitori din Gaza au fost deplasați începând cu începutul operațiunii militare a Israelului în Fâșia Gaza. Philippe Lazzarini, Comisarul General al UNRWA, agenția Națiunilor Unite dedicată refugiaților palestinieni, a declarat că conflictul actual este „rememorativ” pentru mulți palestinieni cu privire la Nakba. Membrii coaliției de dreapta a lui Netanyahu s-au angajat într-o retorică tot mai belicoasă și controversată cu privire la Gaza, un ministru speculând despre posibilitatea de a arunca o armă atomică asupra teritoriului de coastă, iar alții pledând pentru reconstruirea așezărilor în Fâșia Gaza care au fost evacuate în timpul retragerii Israelului în 2005.

Reacții politice

Ministrul Finanțelor Bezalel Smotrich a salutat planul lui Danon și Ben Barak, scriind că „aceasta este soluția umanitară pentru locuitorii din Gaza și întreaga regiune după 75 de ani de refugiați, sărăcie și pericol”. Smotrich a subliniat că „o zonă mică precum Fâșia Gaza, fără resurse naturale și surse independente de trai, nu are nicio șansă să se susțină independent, economic și politic… Prin urmare, absorbția refugiaților de către țările lumii care doresc cu adevărat binele lor, cu sprijin financiar generos și asistență din partea comunității internaționale, inclusiv Statul Israel, este singura soluție care va pune capăt suferinței și durerii atât a evreilor, cât și a arabilor”.

Reacțiile comunității internaționale

Propunerea a fost salutată și de ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, un adept al rabinului Meir Kahane, care pleda pentru expulzarea arabilor israelieni și a palestinienilor din Israel și teritorii. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că rezidenții orașului Gaza nu vor avea voie să se întoarcă, el a răspuns: „Nu știu cum se va întâmpla, deoarece orașul Gaza reprezintă o treime din Fâșia Gaza – jumătate din populația teritoriului, dar o treime din teritoriu.” Un document nou redactat recent de Ministerul de Informații al Israelului sugera că Israelul ar putea muta inițial populația din Fâșia Gaza în tabere de corturi, urmând să se stabilească ulterior comunități permanente în nordul Sinaiului. SUA s-au opus public și privat unor astfel de planuri. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că este „inacceptabil” după diplomația sa de navetă imediat după 7 octombrie, iar Joe Biden i-a afirmat președintelui Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, că „palestinienii din Gaza nu sunt dislocați în Egipt sau în orice altă națiune”.

Opinia oficialilor egipteni

Ministrul Finanțelor Bezalel Smotrich în Knesset, luna aceasta.Credit: Oren Ben Hakoon‎. Al-Sissi a respins anterior acceptarea refugiaților palestinieni din Gaza de către țara sa, afirmând că o astfel de mișcare ar transforma peninsula egipteană într-o bază pentru atacuri împotriva Israelului. Vorbind cu Financial Times luna trecută, un diplomat european a descris cum i s-a spus de către un oficial egiptean că țara sa nu va accepta, în niciun caz, refugiați palestinieni, declarând: „Vrei să luăm un milion de oameni? Ei bine, o să-i trimitem în Europa. Vă pasă atât de mult de drepturile omului – ei bine, voi să-i luați”.

Lasă un răspuns