Cine sunt Houthii din Yemen și de ce atacă Israel?
3 mins read

Cine sunt Houthii din Yemen și de ce atacă Israel?

Cine sunt Houthii din Yemen și de ce atacă Israel?

Grupul islamist șiiit Houthi din Yemen nu era pe radarul mulților israelieni până în data de 19 octombrie, când s-au alăturat Hezbollah și altor proxi iranieni în lansarea de proiectile către Israel, în timpul războiului cu Hamas din Gaza.

Originea și ideologia Houthi

Houthii, cunoscuți și sub numele de Ansar Allah, sunt un grup rebel șiiit care a luat naștere în regiunea nordică a Yemenului în anii 1990. Ei sunt reprezentanți ai minorității religioase zaydiți din Yemen și se opun guvernului central yemenit, pe care îl consideră corupt și ilegitim.

Ideologia Houthi este strâns legată de credința zaydită și promovează o formă radicală de islamism șiiit. Grupul urmărește obiective politice, religioase și etnice, iar liderii săi au declarat că intenționează să răstoarne guvernul yemenit și să stabilească un stat islamic zaydit independent în Yemen.

Relația cu Iranul

Houthii au stabilit o relație strânsă cu Iranul, care îi sprijină financiar, militar și logistic. Analizând tehnologia și armele utilizate de Houthii în atacurile lor asupra Israelului, experții au concluzionat că acestea provin în mare parte din Iran. Această relație întărită cu Iranul a dus la creșterea capacităților militare ale Houthi și la extinderea influenței lor în regiune.

Motivele atacurilor asupra Israelului

Atacurile Houthi îndreptate împotriva Israelului au fost atribuite sprijinului lor continuu față de grupurile teroriste palestiniene, cum ar fi Hamas. Există o alianță clară între Houthii și Iran în sprijinirea luptei palestiniene împotriva Israelului.

De asemenea, un alt motiv pentru atacurile lor poate fi dorința de a atrage atenția internațională și de a obține sprijinul comunității internaționale în conflictul din Yemen. Atacurile asupra Israelului sunt văzute ca o metodă de a atrage atenția lumii asupra situației tragice din Yemen și de a obține sprijinul necesar în lupta împotriva guvernului yemenit.

Răspunsul Israelului

Israelul a răspuns ferm la atacurile Houthi, lansând raiduri aeriene asupra pozițiilor și infrastructurii militare ale grupului în Yemen. Această acțiune a fost menită să descurajeze Houthi și aliații lor de a continua atacurile asupra Israelului.

De asemenea, Israelul a solicitat sprijinul comunității internaționale pentru a contracara amenințarea reprezentată de Houthi și Iran în regiunea Orientului Mijlociu. Guvernul israelian consideră atacurile Houthi ca o amenințare directă și ia măsuri pentru a proteja securitatea țării și cetățenilor săi.

În concluzie, atacurile recente ale Houthi asupra Israelului au adus grupul în centrul atenției internaționale. Originea lor zaydită, ideologia radicală și relația strânsă cu Iranul sunt factori cheie în înțelegerea motivelor și obiectivelor Houthi. Răspunsul Israelului evidențiază seriozitatea amenințării reprezentate de acest grup și determinarea sa de a-și proteja securitatea națională.

Lasă un răspuns