5 mins read

Atacuri cu drone ucrainene pe baze strategice din spatele Rusiei, la 700 km

Atacuri cu drone ucrainene pe baze strategice din spatele Rusiei, la 700 km

În noaptea de 30 august, ucrainenii au realizat una dintre cele mai mari lovituri asupra bazelor strategice din adâncul Federației Ruse. După cum reiese din rapoarte, acesta a devenit deja cel mai de succes atac ucrainean.

Prima țintă a atacului a fost baza regimentului rus 334, situată în apropierea principalului aerodrom din regiunea Pskov, la aproximativ 700 km de Ucraina.

Ucrainenii au efectuat în total trei valuri de atacuri. Valul inițial a constat în doar două drone, ambele fiind doborâte de apărarea antiaeriană rusă în apropierea aerodromului. Recunoscând eficacitatea traiectoriei alese, care a permis dronelor să parcurgă 700 km fără a fi detectate, ucrainenii au lansat prompt al doilea val.

Al doilea val a inclus cel puțin zece drone. Locuitorii locali au raportat că dronele zburau într-o formație cu spațiere egală între ele. Locuitorii au raportat, de asemenea, că au auzit mai multe explozii în afara bazei, indicând faptul că, în timp ce apărarea antiaeriană rusă a reușit să intercepteze unele drone, nu a fost suficient pentru a le împiedica să ajungă la aerodrom.

Imaginile geolocalizate dezvăluie că forțele ruse au recurs la mitraliere într-un ultim efort de a proteja aerodromul, dar eforturile lor s-au dovedit zadarnice. În consecință, a avut loc o explozie semnificativă, care a dus la un incendiu pe teritoriul aerodromului.

Surse rusești au declarat că două avioane strategice IL-76 au fost avariate, iar depozitul principal de carburant a fost distrus. Contrar acestui fapt, unele surse ucrainene au afirmat că explozia a pornit de la un depozit de muniții, iar incendiul care a urmat a provenit de la depozitul de carburant, rezultând și mai multe daune la avioane.

Analizați rusești au început să dea vina pe persoanele care au filmat operațiunile de apărare antiaeriană și au distribuit imagini care arată apropierea dronelor. Ei au îndemnat să nu se posteze imagini din al doilea val, evidențiind în special zonele lovite cu succes de ucraineni, dar aceste eforturi au fost în zadar.

Forțele ucrainene au lansat un al treilea val de drone, ajustând traiectoria pentru a viza zone noi. Curând, exploziile s-au auzit în baza, iar sursele rusești au raportat că alte două avioane strategice IL-76 au fost distruse. Martorii locali au indicat cel puțin zece explozii suplimentare la aerodrom, sugerând că amploarea distrugerii și a pierderilor a fost mult mai mare.

Pe măsură ce al treilea val s-a încheiat, rușii au inițiat Planul Edelweiss în întreaga regiune, provocând panică. Forțele ruse au înconjurat aerodromul, restricționând accesul în apropiere. În același timp, au început o evacuare urgentă a avioanelor strategice IL-76 rămase.

Pe lângă aceasta, ucrainenii au lovit o altă bază din regiunea Pskov. De data aceasta, ținta a fost baza regimentului 104 de parașutiști, o forță cheie în fazele inițiale ale invaziei.

După ce au încheiat operațiunile în regiunea Pskov, ucrainenii au lansat un atac în regiunea Bryansk.

Surse rusești au raportat că ucrainenii au lansat două drone, ambele fiind interceptate cu succes. Din păcate pentru Rusia, acest lucru a marcat începutul unui alt val de atacuri.

Ulterior, locuitorii locali au capturat imagini cu mai multe drone care explodează în apropierea depozitului de petrol Druzhba. Pe baza imaginilor disponibile, au fost observate cel puțin două lovituri de succes.

A patra țintă a atacului ucrainean a cuprins instalațiile militare rusești din regiunea Tula.

Surse rusești au indicat din nou interceptarea a două drone de către apărarea antiaeriană. Locuitorii locali au distribuit imagini cu explozii care au avut loc în afara orașului unde se află bazele militare rusești.

În plus, un atac similar a avut loc în timpul zilei în Crimeea. Ucrainenii au lansat două drone spre Cape Tarkhnkut, ambele fiind doborâte. Cu toate acestea, al doilea atac a dus la lovirea unei instalații militare ruse.

Această locație fusese locul în care ucrainenii au distrus anterior un sistem de apărare antiaeriană rusă, sugerând că explozia ar putea proveni de la un nou sistem care înlocuiește pe cel distrus. Alternativ, baza în sine ar putea fi ținta atacului.

Remarcabil este faptul că există speculații cu privire la al doilea val al acestui atac, sugerând că ucrainenii ar fi putut utiliza o rachetă Neptune în loc de drone de asalt.

Pe scurt, ucrainenii au efectuat un atac de amploare asupra bazelor rusești, de la Pskov până în Crimeea, obținând succes în fiecare caz. Acest rezultat este rezultatul săptămânilor de lansări de teste pentru a crea o hartă precisă a sistemelor de apărare antiaeriană ruse și pentru a identifica ținte cu probabilitate mare de distrugere.

În raportul nostru zilnic de la linia frontului, colaborăm cu bloggerul militar Reporting from Ukraine pentru a vă ține la curent cu ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în războiul ruso-ucrainean.

Lasă un răspuns