Atacul Hamas din 7 octombrie asupra israelienilor, un „grup de crime internaționale grave” – spune procurorul ICC.
3 mins read

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra israelienilor, un „grup de crime internaționale grave” – spune procurorul ICC.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra israelienilor, un „grup de crime internaționale grave” – spune procurorul ICC

Procurorul ICC condamnă atacul Hamas din 7 octombrie

Procurorul Curții Penale Internaționale (ICC), Karim Khan, a declarat că atacul Hamas din 7 octombrie asupra israelienilor reprezintă „unele dintre cele mai grave crime internaționale care șochează conștiința umanității, crime pentru care ICC a fost înființată să abordeze”. Declarația a fost făcută după o vizită în Israel și Autoritatea Palestiniană.

Cererea de eliberare imediată a ostaticilor

În urma atacului din 7 octombrie, în care Hamas a răpit ostatici din Israel și i-a dus în Gaza, procurorul Khan a cerut eliberarea imediată a acestora. El a subliniat că nu există justificare pentru ținerea de ostatici și că aceasta reprezintă o încălcare gravă a principiilor umanitare fundamentale. Din cei aproximativ 250 de ostatici răpiți din Gaza, 113 se află încă acolo. Mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise în atacurile Hamas din comunitățile de frontieră israeliene.

Vizita procurorului în kibuțuri atacate

Procurorul ICC a vizitat kibuțurile de frontieră care au fost atacate și a ascultat mărturiile supraviețuitorilor. El a declarat că a fost martor la scene de cruzime calculată în kibuțurile Be’eri și Kfar Azza, precum și la festivalul de muzică Nova din Re’im. Khan a subliniat că ICC este pregătită să colaboreze cu familiile victimelor pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției.

Reacția Israelului la atacurile Hamas

Procurorul Khan a comentat și operațiunea militară desfășurată de Israel în Gaza ca răspuns la atacurile din 7 octombrie, cu scopul de a înlătura Hamas de la putere în Gaza și de a elimina amenințarea militară reprezentată de alte grupuri. El a subliniat că indiferent de încălcările continue ale dreptului internațional umanitar de către Hamas și alte grupuri armate din Fâșia Gaza, Israelul trebuie să respecte limitele legale care guvernează conflictul armat. Khan a menționat că Israelul dispune de avocați instruiți care consiliază comandanții militari și de un sistem robust destinat asigurării conformității cu dreptul internațional umanitar.

Jurisdicția ICC și cooperarea cu Israelul

Într-un interviu acordat Haaretz, procurorul Khan a afirmat că ICC are jurisdicția de a investiga evenimentele din 7 octombrie și că, după vizita sa de trei zile, are „motiv să creadă” că au fost comise acțiuni definite ca crime în conformitate cu dreptul internațional de către Hamas în acea zi. Khan a declarat că biroul său este dispus să colaboreze cu Israelul în investigarea evenimentelor și că nu va fi descurajat în realizarea unei anchete, chiar dacă Israelul menține politica sa actuală de a nu recunoaște jurisdicția ICC și de a nu coopera cu aceasta.

Investigarea atacurilor împotriva civililor palestinieni

Procurorul ICC a menționat și creșterea numărului de atacuri ale coloniștilor israelieni extremisti împotriva civililor palestinieni în Cisiordania ocupată. El a subliniat că oamenii nu ar trebui să simtă că, din cauza războiului, au acum licența de a ucide cetățeni palestinieni. De asemenea, procurorul a analizat și numărul mare de victime civile din Gaza de la declanșarea operațiunii militare a Israelului ca răspuns la atacul din 7 octombrie. El a subliniat importanța respectării legilor războiului și necesitatea protejării femeilor și copiilor în acest context.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns