Milei din Argentina numește fostul neo-nazist în fruntea biroului legal național
4 mins read

Milei din Argentina numește fostul neo-nazist în fruntea biroului legal național

Milei din Argentina numește fostul neo-nazist în fruntea biroului legal național

După mai puțin de două săptămâni de la câștigarea alegerilor prezidențiale din Argentina, populista de dreapta Javier Milei a anunțat numirea unui fost neo-nazist în fruntea unuia dintre cele mai importante birouri juridice ale țării, atrăgând condamnări dure din partea grupurilor evreiești. Milei, un susținător al fostului președinte american Donald Trump și adept al unor poziții de dreapta extremă, este și un fan declarat al Israelului și evreilor, afirmând că a luat în considerare convertirea la iudaism.

Un trecut controversat

Alegerea lui Rodolfo Barra în funcția de șef al biroului de urmărire penală al Trezoreriei a stârnit însă controverse. În vârstă de 75 de ani, fostul ministru al justiției a fost forțat să-și dea demisia din guvern în 1996, după dezvăluiri privind apartenența sa anterioară la un grup antisemit violent. În timpul liceului, Barra – care a supervizat anchetele privind bombele nerezolvate de la Ambasada Israeliană din 1992 și sediul comunității evreiești din 1994 – a făcut parte dintr-un grup de dreapta afiliat cu Tacuara, o organizație responsabilă pentru sute de acțiuni antisemite, inclusiv atacuri asupra sinagogilor, un revoltă violentă într-un cartier evreiesc și asasinarea unui avocat evreu. Într-o scrisoare adresată organizației evreiești DAIA după demisia sa, Barra și-a recunoscut apartenența la grup, dar a negat că ar fi fost nazist sau rasist, susținând că a fost „naționalist și anti-sionist, pentru că mi s-a spus că toți evreii erau comuniști, iar eu eram ferm împotriva comunismului”. Potrivit ziarului spaniol El Pais, el a fost fotografiat efectuând salutul nazist și a fost implicat în vandalismul unei sinagogi.

O alegere controversată

Numirea lui Barra este în contrast puternic cu retorica obișnuită a lui Milei cu privire la evrei și Israel, care este considerată în mod larg filosemită. Într-un interviu acordat postului de știri argentinian A24 vara trecută, Milei a cerut mutarea ambasadei țării sale de la Tel Aviv la Ierusalim, iar într-un interviu recent acordat El Pais, el a discutat despre cum învață Torah în fiecare zi cu un rabin local și consideră Statele Unite și Israel drept „aliati naturali”. Milei a declarat că ia în considerare convertirea la iudaism, dar că această decizie ar putea fi dificilă dacă este ales președinte. „Dacă ești evreu pentru că mama ta este evreică, nu ești obligat să te conformezi principiilor iudaismului. Dacă te convertești, ești obligat să o faci”, a spus el. „Dacă sunt președinte și este Sabat, ce fac? Mă deconectez de țară de vineri până sâmbătă? Există probleme care ar face [religia] incompatibilă. Rabinul care mă ajută să studiez spune că ar trebui să citesc Torah din perspectiva analizei economice.”

Reacții împărțite

Numirea lui Barra a provocat critici din partea grupurilor evreiești. Organizația DAIA a declarat într-un comunicat pe platforma de socializare X că Barra și-a exprimat anterior căința „pentru comportamentul său oribil” și că acum, în calitate de avocat de stat superior, va avea responsabilitatea „luptei împotriva antisemitismului și discriminării”. „În acest sens, DAIA va fi prezentă pentru a se asigura că legea este respectată și că aceasta este îndeplinită indiferent de guvernanți”, a declarat grupul. Forumul argentinian împotriva antisemitismului a fost mai puțin încrezător în reacția sa, declarând că numirea lui Barra este „o ofensă directă la spiritul democratic și pluralist” al țării lor. Organizația evreiască Memoria Activa, care a fost înființată pentru a comemora bombardarea Centrului Comunitar Evreiesc AMIA din Buenos Aires din 1994, a respins și ea numirea lui Barra. „Ne exprimăm respingerea absolută a numirii lui Rodolfo Barra în funcția de avocat al Trezoreriei”, se arată în declarația lor, conform Buenos Aires Herald.

Lasă un răspuns