Al 4-lea atac într-o lună: Nava israeliană lovită de rachetele Houthi; USS Carney doboară drone
3 mins read

Al 4-lea atac într-o lună: Nava israeliană lovită de rachetele Houthi; USS Carney doboară drone

Nava israeliană lovită de rachetele Houthi

Nava comercială aparținând omului de afaceri israelian Danny Unger a fost lovită de focuri de rachete în Marea Roșie duminică, potrivit agenției de știri AFP. Nava, numită Unity Explorer, deținută de compania britanică Unity, a traversat Canalul Suez îndreptându-se spre sud acum cinci zile și și-a oprit transmițătoarele.

Atacurile continue asupra navelor în Marea Roșie

Potrivit unui raport al companiei de securitate maritimă britanice Ambrey, nava comercială Unity Explorer, navigând sub pavilionul statului Bahamas, a fost „lovită de focuri de rachete” în timp ce se afla la sud de coasta vestică a Yemenului. „Nava a transmis semnale de detresă referitoare la posibilitatea unui atac pirateresc sau un atac cu rachete”, se arată în raport. Agenția pentru Operațiuni Maritime Comerciale din Regatul Unit a declarat că a primit rapoarte privind activitatea dronei în zonă.

Rebelii Houthi revendică atacurile

Purtătorul de cuvânt militar al Houthi, Brigadierul General Yahya Saree, a revendicat atacurile, spunând că prima navă a fost lovită de o rachetă, iar a doua de o dronă în Strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Golful Aden.

Atac asupra navei americane USS Carney

Duminică, o navă de război americană a fost, de asemenea, atacată în Marea Roșie, a anunțat Pentagonul. Atacul a marcat, potențial, o escaladare majoră într-o serie de atacuri maritime din Orientul Mijlociu legate de războiul dintre Israel și Hamas.

Atacurile maritime cresc riscul unui conflict regional

Navigația globală a fost tot mai mult ținta atacurilor pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas amenință să devină un conflict regional mai larg – chiar și după ce o încetare a focului a oprit temporar luptele și Hamas a eliberat ostatici pentru prizonieri palestinieni ținuți de Israel. Cu toate acestea, prăbușirea încetării focului și reluarea atacurilor aeriene israeliene punitive și a ofensivei terestre au crescut riscul reluării atacurilor pe mare.

Atacurile anterioare asupra navelor israeliene

În luna noiembrie, houthiții au capturat o navă de transport vehicule, de asemenea legată de Israel, în Marea Roșie, în apropierea Yemenului. Rebelii dețin încă nava în apropiere de orașul portuar Hodeida. Săptămâna trecută, rachetele au aterizat și în apropierea unei nave de război americane, după ce aceasta a asistat o navă legată de Israel care fusese capturată pe termen scurt de către indivizi înarmați.

Al patrulea atac asupra navelor aparținând unor oameni de afaceri israelieni

Cu toate acestea, houthiții nu au mai vizat direct americanii de ceva vreme, crescând și mai mult riscurile în conflictul maritim în creștere. În 2016, SUA au lansat rachete de croazieră Tomahawk care au distrus trei situri radar de pe coastă în teritoriul controlat de houthi ca represalii pentru rachetele trase către navele Marinei SUA la acea vreme. Un alt vas aparținând lui Rami Ungar a fost capturat acum două săptămâni. Acesta marchează al patrulea atac asupra navelor deținute de figuri de afaceri israeliene de la începutul conflictului: Rami Ungar, Idan Ofer, Eyal Ofer și acum Danny Ungar.

Lasă un răspuns