Alfred Koch: Omul privatizărilor și NTV
2 mins read

Alfred Koch: Omul privatizărilor și NTV

Alfred Koch: Omul privatizărilor și NTV

Alfred Koch este un nume bine cunoscut în Rusia datorită implicării sale în privatizările și schimbările economice din anii ’90. Deși este asociat cu distrugerea presei libere sub Putin, el a avut o carieră complexă și influentă în țară. Nascut în 1961 în Kazahstan, Alfred Koch a studiat economia la Leningrad și a devenit cercetător în domeniu. Începând cu anii ’90, a ocupat mai multe funcții guvernamentale și a contribuit la privatizarea economiei ruse.

Cariera politică a lui Alfred Koch a început în 1990, când a fost ales primar al Sestroretsk și ulterior a ocupat funcția de președinte al comitetului executiv al Consiliului Deputaților Poporului din Leningrad. În această perioadă, a fost responsabil de privatizarea unor active de stat și s-a întâlnit cu Vladimir Putin, care era responsabil de investițiile străine la Primăria din Leningrad. Pe măsură ce privatizarea economiei ruse avansa, Koch a jucat un rol important în vânzarea companiilor de stat către oligarhi și bănci.

Una dintre cele mai importante operațiuni conduse de Koch a fost privatizarea Svyazinvest, monopolul de telecomunicații al Rusiei. În 2000-2001, el a supervizat vânzarea NTV, una dintre cele mai importante televiziuni independente din Rusia, către Gazprom. Această mișcare a marcat începutul dispariției presei libere în țară și a fost criticată de mulți pentru restricționarea libertății de exprimare și controlul asupra mass-mediei.

După această perioadă, Koch și-a început propria companie și a continuat să se implice în afaceri și politică. El a fost implicat în campania electorală a partidului SPS pentru alegerile parlamentare din 2003, dar partidul a obținut doar 4,3% din voturi. Cariera politică a lui Koch s-a încheiat în acel moment, iar el și-a petrecut tot mai mult timp în Germania, unde s-a stabilit definitiv în 2015.

Astăzi, Koch este un vorbitor frecvent la forumurile „Free Russia” și este invitat de media opoziției ruse, deși este criticat de mulți pentru rolul său în distrugerea NTV. Chiar și așa, el continuă să critice regimul lui Putin și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În concluzie, Alfred Koch este un personaj controversat care a jucat un rol important în privatizarea economiei ruse și în restricționarea libertății presei în țară. Cariera sa este un exemplu al complexității politice și economice din Rusia post-sovietică.

Lasă un răspuns