Navă israeliană atacată cu rachete în Marea Roșie; Houthi din Yemen revendică responsabilitatea
4 mins read

Navă israeliană atacată cu rachete în Marea Roșie; Houthi din Yemen revendică responsabilitatea

Navă israeliană atacată cu rachete în Marea Roșie; Houthi din Yemen revendică responsabilitatea

O navă comercială aparținând omului de afaceri israelian Danny Ungar a fost atacată cu foc de rachetă în Marea Roșie, duminică, conform agenției de știri AFP. Nava, Unity Explorer, deținută de compania britanică Unity, a traversat Canalul Suez în urmă cu cinci zile și și-a oprit transmițătoarele.

Nava atacată în apropierea coastei Yemenului

Potrivit unui raport al companiei britanice de securitate maritimă Embry, nava comercială Unity Explorer, sub pavilionul Bahamas, a fost „atacată cu foc de rachetă” în timp ce naviga în sudul coastei vestice a Yemenului. „Nava a emis semnale de detresă referitoare la posibilitatea unui atac de pirați sau un atac cu rachete”, se menționează în raport. Agenția pentru Operațiuni Maritime Comerciale din Marea Britanie a declarat că a primit rapoarte despre activitatea de drone în zonă.

Gruparea Houthi revendică atacurile

Purtătorul de cuvânt militar al grupării Houthi, generalul brigadier Yahya Saree, a revendicat atacurile, afirmând că prima navă a fost lovită de o rachetă, iar a doua de un drone, în timp ce se aflau în Strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Golful Aden. Un distrugător american a fost de asemenea atacat duminică în Marea Roșie, conform Pentagonului. Saree nu a menționat implicarea vreunui distrugător american în atac. El a declarat că atacurile vor continua atât timp cât Israelul va continua războiul cu Hamas în Fâșia Gaza.

O escaladare a atacurilor maritime în Orientul Mijlociu

Atacul marchează o escaladare majoră într-o serie de atacuri maritime din Orientul Mijlociu legate de războiul dintre Israel și Hamas. O fotografie a unui luptător Houthi ținând în mână o armă în zona de încărcare a navei cargo Galaxy Leader din Marea Roșie a fost publicată în noiembrie.

„Suntem conștienți de rapoartele privind atacurile asupra USS Carney și a navelor comerciale din Marea Roșie și vom oferi informații pe măsură ce vor deveni disponibile”, a declarat Pentagonul pentru Associated Press.

Militarii britanici au declarat anterior că au avut loc un presupus atac cu drone și explozii în Marea Roșie, fără a oferi detalii suplimentare. Houthis au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Roșie și au lansat drone și rachete către Israel în timpul războiului.

O situație de risc pentru transportul maritim global

Transportul maritim global a fost tot mai mult vizat pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas amenință să devină un conflict regional mai larg – chiar și în timp ce un armistițiu a oprit temporar luptele și Hamas a eliberat ostatici în schimbul prizonierilor palestinieni ținuți de Israel. Cu toate acestea, prăbușirea armistițiului și reluarea bombardamentelor israeliene și a ofensivei terestre au crescut riscul reluării atacurilor maritime.

În noiembrie, Houthis au capturat o navă de transport de vehicule legată de Israel în Marea Roșie, în apropiere de Yemen. Rebelii încă dețin nava în apropierea orașului portuar Hodeida. Săptămâna trecută, rachetele au aterizat și în apropierea unei nave de război americane, după ce aceasta a asistat o navă legată de Israel care fusese capturată pentru scurt timp de către indivizi înarmați.

Cu toate acestea, Houthis nu au mai vizat direct americanii de ceva timp, crescând astfel riscurile în conflictul maritim în creștere. În 2016, SUA au lansat rachete de croazieră Tomahawk care au distrus trei situri de radar costiere în teritoriul controlat de Houthis, în represalii la rachetele lansate asupra navelor Marinei SUA la acea vreme.

În urmă cu două săptămâni, o altă navă aparținând lui Rami Ungar a fost capturată. Aceasta marchează cel de-al patrulea atac asupra navelor deținute de figuri de afaceri israeliene de la începutul conflictului: Rami Ungar, Idan Ofer, Eyal Ofer și acum Danny Ungar.

Lasă un răspuns