10 ostatici thaiezi eliberati din Hamas si adusi inapoi in Israel
4 mins read

10 ostatici thaiezi eliberati din Hamas si adusi inapoi in Israel

10 ostatici thaiezi eliberati din Hamas si adusi inapoi in Israel

Hamas a eliberat cel putin 10 cetateni thailandezi raptati in atacul surpriza al grupului asupra sudului Israelului, luna trecuta, si tinuti ostatici pana cand unii dintre acestia au fost eliberati vineri. Ministrul de Externe thailandez, Parnpree Bahiddha-Nukara, a scris online ca este „bucuros”. El a calatorit acum mai bine de trei saptamani in Egipt si Qatar pentru a solicita ajutorul lor in obtinerea eliberarii ostaticilor. Thailandezi au fost cel mai mare grup de straini luati ostatici.

Thailanda multumeste tarilor implicate

Thailanda nu a dezvaluit numele sau conditiile ostaticilor rapiti, dar a multumit Qatarului, Israelului, Egiptului, Iranului, Malaeziei si Comitetului International al Crucii Rosii. „Speram din tot sufletul ca toti ostaticii ramasi vor fi ingrijiti si eliberati in cel mai scurt timp posibil”, a declarat Ministerul de Externe thailandez. Prim-ministrul Srettha Thavisin a fost primul oficial thailandez care a postat vestea eliberarii, scriind pe platforma de social media X, cunoscuta anterior sub numele de Twitter, ca au fost eliberati 12 ostatici. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe qatarez, Majed al-Ansari, a postat pe X ca numarul este de 10.

Lucratorii eliberati se indreapta spre Israel

Thailanda a declarat ca verifica informatiile contradictorii privind cetatenii rapiti, adesea lucratori agricoli care cauta munca in tari mai dezvoltate precum Israel, unde exista o lipsa de forta de munca semi-calificata – la salarii mult mai mari decat pot castiga acasa. Declaratia Ministerului de Externe thailandez a spus ca lucratorii eliberati au trecut in Israel si sunt in drum spre baza aeriana Hatzerim pentru procesare, dupa care vor fi trimisi la Centrul Medical Shamir, unde oficialii ambasadei ii vor intampina. Un purtator de cuvant al spitalului a declarat ca personalul a fost informat in jurul orei 16:00 ora locala ca vor primi ostaticii thailandezi, aproximativ in acelasi timp cand prim-ministrul Thailandei si oficialii egipteni au facut publica aceasta veste. Profesorul Hagai Levine, seful echipei medicale de la Forumul Familiilor Ostaticilor si Disparutilor, a declarat ca obtinerea informatiilor medicale despre conditiile preexistente ale ostaticilor thailandezi a fost mai dificila decat in cazul israelienilor eliberati.

Reactii emotionante din partea familiilor

Ratana Sriauan, un creator de continut digital din provincia Udon Thani, din regiunea saraca din nord-estul Isan, de unde provine majoritatea lucratorilor thailandezi peste hotare, a scris pe Facebook despre un prieten rapit pe care l-a numit cu un pseudonim. „Iti doresc, Tee, sa fii printre grupul care a fost eliberat. Dumnezeu sa-i binecuvanteze. Ma bucur pentru rudele celor care si-au primit inapoi persoanele dragi si ii vor vedea in curand.”

Relatiile dintre Iran si Thailanda

Iranul si Thailanda mentin relatii de prietenie, iar membri renumiti ai minoritatii musulmane din Thailanda au facut calatorii neoficiale la Teheran pentru a solicita eliberarea ostaticilor. Ministrul de Externe Parnpree a declarat ca omologul sau iranian, care a servit ca intermediar al Thailandei cu Hamas, i-a spus ca vor exista „vesti bune in curand”. Liderii guvernamentali din Thailanda si Iran se mandresc cu faptul ca relatiile dintre cele doua tari dateaza de peste trei secole, cu misiuni diplomatice din Persia urmate de stabilirea familiilor persane in ceea ce avea sa fie numit ulterior Thailanda. Unii descendenti ai colonistilor persani timpurii au devenit renumiti in societatea thailandeza si chiar in politica, desi Thailanda este 90% budista, cu o populatie musulmana relativ mica. Comertul, in special vanzarea de orez thailandez in Iran, a contribuit la mentinerea unor bune relatii bilaterale, in ciuda eforturilor uneori brutale de a reprima o insurgență separatista musulmana in sudul profund, unde provinciile au o majoritate musulmana.

Numarul lucratorilor thailandezi in Israel si situatia actuala

Lucratorii disparuti erau printre cei aproximativ 30.000 de thailandezi angajati in principal in sectorul agricol din Israel. Potrivit Ministerului de Externe al Thailandei, 39 de persoane au fost ucise in atacurile din 7 octombrie, iar 26 au fost rapite. Mai mult de 8.600 de lucratori s-au reîntors voluntar acasa de la atacuri, a declarat Ministerul Muncii.

Lasă un răspuns