Zeci de morți la o școală din nordul Gază, oamenii părăsesc în panică Spitalul Shifa
4 mins read

Zeci de morți la o școală din nordul Gază, oamenii părăsesc în panică Spitalul Shifa

Zeci de morți la o școală din nordul Gază, oamenii părăsesc în panică Spitalul Shifa

Zeci de oameni au murit și alți pacienți, personal medical și persoane evacuate au fugit sâmbătă din cel mai mare spital din Gaza, Spitalul Al-Shifa, într-o evacuare panicată și haotică, pe măsură ce forțele israeliene au percheziționat și au scanat fețele bărbaților dintre evacuați și i-au dus pe unii dintre ei. Armata israeliană a căutat un centru de comandă al Hamas în Spitalul Al-Shifa din Gaza City, pe care susține că se afla sub clădire – o afirmație pe care Hamas și personalul spitalului o neagă. Evacuarea a lăsat în urmă doar forțele israeliene și un personal redus pentru a avea grijă de cei prea bolnavi pentru a se muta.

Evacuarea forțată

„Am plecat sub amenințarea armelor”, a declarat Mahmoud Abu Auf agenției Associated Press prin telefon, după ce el și familia sa au părăsit spitalul aglomerat care, înconjurat de israelieni, rămăsese fără provizii pentru nou-născuți și pentru alți pacienți. „Tancuri și lunetiști erau peste tot în interior și în exterior.” El a spus că a văzut forțele israeliene reținând trei bărbați. Un număr mic de personal medical a rămas în urmă pentru a avea grijă de cei prea bolnavi pentru a se muta, au declarat oficialii de sănătate.

Masacrul din tabăra de refugiați

În altă parte din nordul Gaza, zeci de oameni au fost uciși în tabăra de refugiați urbani Jabaliya când, așa cum au descris martorii, un atac aerian israelian a lovit un adăpost aglomerat al ONU în zona principală de luptă. Acesta a cauzat distrugeri masive în școala Fakhoura din tabără, au declarat supraviețuitorii răniți Ahmed Radwan și Yassin Sharif. „Scenele au fost înspăimântătoare. Cadavrele femeilor și copiilor erau pe pământ. Alții strigau după ajutor”, a spus Radwan la telefon. Fotografiile Associated Press de la un spital local au arătat peste 20 de cadavre învelite în cearșafuri în sânge.

Apeluri pentru un armistițiu umanitar

„Primește imagini și înregistrări înfricoșătoare ale unui număr mare de oameni uciși și răniți într-o altă școală a UNRWA care adăpostea mii de persoane strămutate”, a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, pe X, fostul Twitter, cerând un armistițiu umanitar. „Civili nu mai pot și nu ar trebui să mai suporte acest lucru”, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, pe X.

Continuarea atacurilor în sudul Gază

Un atac aerian israelian a lovit sâmbătă o clădire rezidențială la periferia orașului Khan Younis, ucigând cel puțin 26 de palestinieni, conform unui medic de la spitalul unde au fost duși cadavrele.

Situația în spitale

Sâmbătă, armata a declarat că directorul spitalului Shifa a solicitat ajutorul militar pentru cei care doresc să plece printr-o rută sigură. Armata a precizat că nu a dat ordin de evacuare și că personalul medical poate rămâne în spital pentru a susține pacienții care nu pot fi mutați. Cu toate acestea, Medhat Abbas, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza controlat de Hamas, a declarat că militarii au ordonat evacuarea facilității, oferind spitalului o oră pentru a-i evacua pe oameni.

Nu este clar unde au mers cei care au părăsit spitalul, deoarece 25 din cele 36 de spitale din Gaza nu funcționează din cauza lipsei de combustibil, a daunelor și a altor probleme, iar celelalte 11 funcționează doar parțial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Israelul a declarat că spitalele din nordul Gază au fost un obiectiv cheie al ofensivei terestre menite să zdrobească Hamas, susținând că acestea au fost folosite ca centre de comandă militanți și depozite de arme, acuzații pe care atât Hamas, cât și personalul medical le neagă. Trupele israeliene au înconjurat sau au intrat în mai multe spitale.

Lasă un răspuns