Viața soldaților israelieni în Gaza pe 7 oct.: o experiență personală
3 mins read

Viața soldaților israelieni în Gaza pe 7 oct.: o experiență personală

Viața soldaților israelieni în Gaza pe 7 oct.: o experiență personală

Unul dintre primii jurnaliști care au fost încorporați în forțele armate israeliene în operațiunea terestră din Gaza, seniorul colunist Anshel Pfeffer de la Haaretz, își împărtășește observațiile cu gazda săptămânală a Haaretz, Allison Kaplan Sommer, după întoarcerea sa de pe câmpul de luptă dificil. Pfeffer, care a însoțit o unitate de infanterie Givati, descrie „diferența foarte mare între momentul în care ești într-un vehicul blindat și folosești ecranele și momentul următor când ești afară, în noroi”. El povestește cum labirintul de tuneluri din Gaza obligă soldații să supravegheze continuu teritoriul din fiecare unghi, astfel încât „tunarii și comandanții să poată examina constant fiecare punct în care cred că un tunel ar putea apărea și să încerce să-l detecteze înainte să fie folosit pentru a lansa o rachetă împotriva lor”.

Ignorând discursurile mediaticilor și criticii guvernului

Pfeffer afirmă că în timp ce lumea discută despre strategii de ieșire, ajutor umanitar și teorii ale conspirației, soldații din Gaza „nu prea au ascultat discursurile media – critica la adresa guvernului și războiul de relații publice din întreaga lume. Pentru ei, viața lor s-a schimbat pe 7 octombrie și de atunci trăiesc în această atmosferă tensionată”.

Comparații inexacte cu războiul Rusia-Ucraina

El se referă și la „multe comparații convenabile, dar foarte inexacte” între războiul Rusia-Ucraina, pe care l-a acoperit și operațiunea israeliană din Gaza, care este „total diferită” atât din punct de vedere operațional, cât și emoțional. În timp ce rușii au fugit de războiul lor, el evidențiază soldații Foțelor de Apărare Israeliene (IDF) foarte motivați care s-au grăbit să se alăture luptei după atrocitățile de pe 7 octombrie. „Mulți dintre ei cunosc oameni care au fost uciși, luați ostatici sau răniți. Unii dintre ei provin din familii care au fost forțate să-și părăsească casele din cauza războiului. Este foarte personal pentru fiecare. Nu există nicio îndoială în acest sens.”

Frustrare și lipsă de viziune strategică

În timp ce soldații de pe teren „sunt foarte concentrați pe misiunea lor”, Pfeffer spune că „atunci când te ridici în ierarhia IDF până în vârf, există o creștere a frustrării că nu există o idee strategică clară pentru etapa următoare” după ce distrug cu succes capacitățile militare ale Hamas și potențial răstoarnă regimul. „Nu există o reală orientare sau idee strategică care să vină de la acest guvern, deoarece acest guvern este disfuncțional și are prea multe elemente radicale și de extremă dreapta care refuză chiar să ia în considerare un fel de control palestinian asupra Gaza. Și aceasta este atât frustrant pentru generalii care planifică acest război, cât și foarte dăunător pentru Israel.”

Lasă un răspuns