Jurnaliști germani reținuți de soldații israelieni: ‘Am fost întrebați dacă suntem evrei sub amenințarea armelor’
3 mins read

Jurnaliști germani reținuți de soldații israelieni: ‘Am fost întrebați dacă suntem evrei sub amenințarea armelor’

Jurnaliști germani reținuți de soldații israelieni: ‘Am fost întrebați dacă suntem evrei sub amenințarea armelor’

Soldați israelieni în Cisiordania au amenințat și reținut o echipă de jurnaliști de la postul public german ARD, a raportat rețeaua duminică seara. Corespondentul ARD, Jan-Christoph Kitzler, se întorcea de la un interviu, însoțit de un palestinian și un angajat al rețelei germane, când au fost opriți de soldații israelieni la sud de Hebron, conform ARD. Soldații s-au comportat extrem de agresiv față de jurnaliști, iar armele au fost îndreptate către vehiculul echipei de mai multe ori, a afirmat ARD. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german a cerut luni ca forțele israeliene să permită accesul liber pentru reprezentanții presei pentru raportările lor. „Într-o astfel de situație tensionată în care ne aflăm în prezent, libertatea presei este, desigur, un activ extrem de valoros”, a spus ea luni în răspuns la incident.

Situația

Stația regională ARD din Bavaria, Bayerischer Rundfunk (BR), care operează studioul Tel Aviv al rețelei, a descris incidentul ca o atac asupra libertății presei. Potrivit raportului, echipa de jurnaliști ARD se îndrepta să raporteze despre violențele comise de coloniștii evrei radicali împotriva palestinienilor din Cisiordania. „Soldații ne-au amenințat cu armele lor și ne-au întrebat dacă suntem evrei. Colegul nostru a fost insultat ca trădător”, a spus Kitzler, corespondentul ARD. El a spus că situația s-a calmat abia după mai mult de o oră, odată ce au fost chemați alți soldați și polițiști. Kitzler a postat o fotografie a unuia dintre soldați cu fața estompată pe X, platforma de socializare anterior cunoscută sub numele de Twitter, și a scris că „acestea sunt lucrurile care se pot întâmpla în zilele noastre când vrei să raportezi despre creșterea accentuată a violențelor coloniștilor în Cisiordania ocupată, în umbra războiului din Gaza. Mulți dintre soldații de acolo sunt ei înșiși coloniști. Jurnaliștii probabil nu sunt bineveniți”.

Reacțiile

„IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) se scuză pentru orice inconveniență cauzată”, a declarat armata israeliană pentru dpa luni în răspuns la întrebări despre incident. „IDF va continua să acționeze pentru a asigura libertatea presei în Iudeea și Samaria (Cisiordania) chiar și în timpul războiului.” IDF a mai spus că „acțiunile soldaților au fost examinate și protocoalele au fost reiterare”, deși declarația nu a specificat dacă IDF a avut o problemă cu acele acțiuni sau dacă protocoalele au fost încălcate. Asociația Presei Străine din Israel, la sfârșitul lunii octombrie, a cerut armatei israeliene să asigure siguranța jurnaliștilor și s-a plâns de două incidente în Cisiordania în care soldații au hărțuit reporterii, inclusiv un alt incident în care jurnaliștii ARD au fost reținuți timp de două ore de soldați în timp ce raportau despre violențele coloniștilor lângă Qawawis. „Acesta este al doilea incident într-o săptămână pentru noi. Echipa noastră s-a identificat clar ca reprezentanți de presă acreditați și era departe de zonele militare de securitate”, a declarat șeful studioului ARD din Tel Aviv, Christian Limpert. „Nu putem accepta acțiunile militare israeliene.”

Lasă un răspuns