Trauma multiplu afectează israelienii după 7 octombrie. E contagios
3 mins read

Trauma multiplu afectează israelienii după 7 octombrie. E contagios

Trauma multiplu afectează israelienii după 7 octombrie. E contagios

Un nou studiu a arătat că israelienii au fost afectați de o traumă multiplă după evenimentele din data de 7 octombrie. Această traumă este considerată contagioasă și a afectat un număr mare de persoane.

Termenul „trauma compusă”

Cercetările efectuate în anii ’90 în cartierele cu criminalitate ridicată din Statele Unite au scos în evidență termenul „trauma compusă”. Acest concept se referă în mod specific la două factori care au „compus” traumele locuitorilor din acele cartiere. Primul factor este reprezentat de existența mai multor surse diverse care au contribuit la dezvoltarea traumei acestora. Astfel, criminalitatea nu a fost singurul motiv pentru apariția traumei, ci și sărăcia, agresiunile sexuale, violența domestică și alți factori au jucat un rol important. Cel de-al doilea factor compus a fost existența unui număr mare de „purători” ai traumei – adică mulți oameni care au experimentat traume, astfel încât aproape oriunde te-ai uita, ai găsi pe cineva afectat.

Trauma multiplu afectează israelienii

Studiul recent a relevat că israelienii au fost afectați de o traumă multiplă după evenimentele din data de 7 octombrie. Această traumă nu a fost doar rezultatul actelor de violență, ci și al altor factori precum sărăcia, agresiunile sexuale și violența domestică. Aceste elemente au contribuit la afectarea mentală și emoțională a unui număr mare de persoane.

Contagiozitatea traumei

Un aspect interesant descoperit în cadrul studiului este contagiozitatea traumei. Fiind prezentă într-un număr mare de persoane, traumele au fost transmise și altor indivizi. Astfel, aproape oricine a fost afectat de evenimentele din 7 octombrie a intrat în contact cu o persoană care a experimentat traume similare. Această expunere continuă la traume multiple poate agrava starea de sănătate mintală și emoțională a indivizilor afectați.

Impactul asupra comunității

Trauma multiplă și contagiozitatea acesteia au avut un impact semnificativ asupra comunității israeliene. Numeroase persoane au resimțit efectele acestor traume și au nevoie de sprijin pentru a face față problemelor de sănătate mentală și emoțională. Este necesară crearea unor programe de consiliere și suport pentru a ajuta comunitatea să depășească această perioadă dificilă.

Măsuri de prevenire și intervenție

Pentru a preveni răspândirea traumei și a minimiza impactul asupra comunității, este important ca autoritățile și organizațiile să ofere sprijin adecvat persoanelor afectate. Programul de asistență ar trebui să includă consiliere individuală și în grup, terapie prin artă și alte tehnici de gestionare a traumei. Este esențial ca persoanele afectate să primească suportul necesar pentru a-și reconstrui viața și a-și recăpăta starea de bine mentală și emoțională.

Concluzii

Trauma multiplă și contagiozitatea acesteia reprezintă o problemă serioasă pentru comunitatea israeliană după evenimentele din 7 octombrie. Este necesară o abordare comprehensivă și sprijin adecvat pentru a ajuta persoanele afectate să se recupereze și să își reconstruiască viața. Prin intermediul programelor de asistență și a intervențiilor adecvate, se poate spera că impactul traumei va fi redus și comunitatea va putea depăși această perioadă dificilă.

Lasă un răspuns