Armata israeliană lovește în sudul Gaza când truceul se încheie; Siria: IDF atacată lângă Damasc.
4 mins read

Armata israeliană lovește în sudul Gaza când truceul se încheie; Siria: IDF atacată lângă Damasc.

Armata israeliană lovește în sudul Gaza când truceul se încheie; Siria: IDF atacată lângă Damasc

În timp ce truceul dintre Israel și Hamas s-a încheiat, armata israeliană a lansat atacuri în sudul Gaza, iar Siria a raportat un atac împotriva Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) lângă Damasc. IDF a impus restricții asupra mișcării civile în Galileea Superioară, îngrijorându-se de focurile de artilerie provenite din Liban. În plus, IDF a atacat peste 400 de ținte în Fâșia Gaza în ultima zi, inclusiv mai multe ținte în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza. În nordul Fâșiei Gaza, o celulă teroristă a fost atacată, iar o moschee folosită ca sediu militar pentru Jihadul Islamic a fost lovită.

Renovarea restricțiilor de mișcare în Galileea Superioară

În Galileea Superioară, IDF a renovat restricțiile privind mișcarea civililor, temându-se de atacuri cu focuri de artilerie din Liban. Mai multe comunități au fost deja evacuate la începutul războiului, iar directiva se referă la rezidenții care au rămas acolo. Într-un mesaj livrat coordonatorilor de securitate locali, s-a menționat că porțile comunităților trebuie închise, traficul în zonă trebuie redus, iar munca agricolă este interzisă. De asemenea, rezidenților care rămân în comunități li s-a cerut să stea aproape de o zonă protejată.

Atacurile armatei israeliene în Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat că în ultima zi a atacat peste 400 de ținte în Fâșia Gaza, inclusiv zeci de ținte în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza. Potrivit anunțului, Marina Israelului a operat în Khan Younis și Deir al-Balah din sudul Fâșiei Gaza și a atacat „ținte militare ale organizației Hamas, precum și infrastructură și echipament folosit de forța navală a organizației”. În nordul Fâșiei Gaza, o celulă teroristă care, potrivit IDF, a ambuscat forțele israeliene a fost atacată. IDF a lovit și o moschee care, conform armatei, era folosită ca sediu militar pentru Jihadul Islamic.

Condamnarea atacurilor de către organizația UN Women

Organizația UN Women a emis un comunicat în care „condamnă categoric atacurile brutale ale Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie”. Organizația este îngrijorată de numeroasele rapoarte despre atrocitățile bazate pe gen și violența sexuală în timpul acestor atacuri. UN Women solicită investigarea și urmărirea în justiție a tuturor cazurilor de violență bazată pe gen, având drepturile victimelor în centrul atenției.

Atacul asupra IDF lângă Damasc

Sistemul de apărare antiaeriană sirian a respins un atac cu rachete israeliene asupra unor ținte în apropierea Damascului, în zorii zilei de sâmbătă. Potrivit agenției de știri de stat siriană, „dușmanul israelian a efectuat o agresiune aeriană dinspre Înălțimile Golan ocupate, vizând unele puncte din apropierea orașului Damasc”, conform unei surse militare. Nu s-au înregistrat victime umane, dar au fost provocate daune materiale.

Reluarea ostilităților dintre Israel și Hamas

După o încetare a focului de o săptămână în Fâșia Gaza, luptele între Israel și Hamas au reînceput vineri dimineața după ce cele două părți nu au ajuns la un acord privind lista de ostatici care urmau să fie eliberați, iar Hamas a lansat rachete spre sudul Israelului. În timpul truceului, Israelul și Hamas au convenit asupra eliberării a 10 femei ținute ostateci în Gaza, dar Hamas nu a trimis lista cu ostatici. Premierul Netanyahu l-a acuzat pe Hamas că a încălcat acordul de încetare a focului. Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că încetarea focului s-a încheiat din cauza încălcării de către Hamas a acordului. Hamas a acuzat Israelul că a pus capăt încetării focului, spunând că a oferit Israelului să elibereze adulți și cadavrele israelienilor, dar lista nu a fost acceptată. Qatarul a afirmat că negocierile pentru restabilirea încetării focului sunt în continuare în desfășurare, adăugând că bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza „complică eforturile de mediere”. Există discuții în curs pentru reluarea acordului, dar șansele unui nou acord sunt scăzute.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns