Tot ce știm despre acordul de încetare a focului Hamas-Israel
4 mins read

Tot ce știm despre acordul de încetare a focului Hamas-Israel

Tot ce știm despre acordul de încetare a focului Hamas-Israel

În primele ore ale dimineții de miercuri, guvernul israelian a aprobat un acord intermediat de Qatar și SUA cu Hamas pentru eliberarea unor ostatici israelieni din Gaza în schimbul eliberării deținuților palestinieni și a unei încetări a focului.

Când vor fi eliberați ostaticii?

Cel mai devreme, eliberarea ostaticilor este anticipată pentru joi la ora 5:00 dimineața, la 24 de ore după ce Israelul a publicat lista de deținuți palestinieni care urmează să fie eliberați. Acest timp permite publicului israelian să depună contestații împotriva acordului.

Câți ostatici israelieni vor fi eliberați?

Acordul prevede eliberarea a 50 de femei și copii din captivitatea Hamas din Gaza. Cu toate acestea, Hamas ar putea localiza mai mulți ostatici ținuți în altă parte în Gaza – în acest caz, vor fi eliberați mai mulți deținuți palestinieni. Raportul convenit este de până la 150 de deținuți palestinieni eliberați în schimbul fiecăror 50 de ostatici israelieni.

Cine sunt deținuții palestinieni care urmează să fie eliberați?

Israelul a refuzat să elibereze deținuți condamnați pentru crimă. Cu toate acestea, cei condamnați pentru tentativă de crimă ar putea fi eliberați, precum și cei ținuți pentru infracțiuni care variază de la activitate teroristă la transgresiuni mai puțin grave, cum ar fi cauzarea de daune materiale, obstrucționarea activității poliției sau adunarea ilegală. Alte infracțiuni includ agresiunea asupra ofițerilor de poliție, aruncarea cu pietre, aruncarea de cocktail-uri Molotov, incendierea și posesia de arme de foc sau explozibile.

Cu toate că acordul prevede eliberarea a 150 de deținuți palestinieni, Israelul a publicat numele a 300 de deținuți în cazul în care Hamas găsește mai mulți ostatici israelieni.

Cât de lungă este durata încetării focului?

Acordul stabilește o încetare a focului de patru zile. Hamas a anunțat că încetarea focului va intra în vigoare joi la ora 10:00 dimineața. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și ministrul Benny Gantz au primit autoritatea de a decide când se va încheia încetarea focului, cu condiția ca aceasta să nu depășească zece zile.

Ce implică încetarea focului și ce se întâmplă cu ajutorul umanitar?

Hamas a declarat că acordul include încetarea activității aeriene israeliene în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce în nordul Fâșiei activitatea aeriană va fi limitată la șase ore pe zi. Hamas a mai spus că 300 de camioane care transportă ajutor umanitar vor fi permise să intre în Fâșia Gaza în fiecare zi pe durata încetării focului. UE a declarat, de asemenea, că va mări ajutorul acordat Gaza pe durata pauzei în lupte.

Ce se întâmplă cu ostilitățile cu Hezbollah și Hamas de-a lungul frontierei cu Libanul?

Surse din Hezbollah au declarat pentru Al Jazeera, după acordul de încetare a focului dintre Israel și Hamas, că ei nu au făcut parte din negocieri, dar vor adera la încetarea luptelor. Potrivit sursei, Hezbollah va înceta să tragă asupra teritoriului israelian din sudul Libanului „dacă forțele de ocupație israeliene respectă încetarea focului”, iar orice încălcare israeliană a încetării focului pe unul dintre fronturi va fi întâmpinată cu răspunsul Hezbollah-ului. Surse oficiale din Liban au declarat pentru ziarul Nidaa Al Watan că este de așteptat ca încetarea focului să se aplice și la frontiera de nord, „dacă Israelul nu încalcă pacea și îndeplinește termenii acordului”. Potrivit raportului, armata libaneză este implicată în discuții cu Hezbollah pentru a pune capăt atacurilor asupra teritoriului Libanului. Aceasta, printre altele, are scopul de a permite fermierilor din sudul Libanului să-și continue activitatea.

Lasă un răspuns