Sute de morți în Gaza de la încheierea armistițiului cu Israel, afirmă ministerul sănătății condus de Hamas
2 mins read

Sute de morți în Gaza de la încheierea armistițiului cu Israel, afirmă ministerul sănătății condus de Hamas

Sute de morți în Gaza de la încheierea armistițiului cu Israel, afirmă ministerul sănătății condus de Hamas

Sute de persoane din Fâșia Gaza au fost ucise de la încheierea armistițiului cu Israel, susține ministerul sănătății condus de gruparea Hamas. Luni, acest minister a anunțat că numărul total al victimelor în Gaza, de la declanșarea masacrului asupra israelienilor pe 7 octombrie, a depășit 15.890. Duminică, s-a raportat că 316 persoane au fost ucise de la încheierea armistițiului vineri dimineață.

Atacurile din Khan Yunis

Potrivit unor rapoarte din Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza, ziua de luni a adus una dintre cele mai mari valuri de atacuri pe care orașul le-a experimentat de la începutul războiului dintre Israel și Hamas. Conform acestor rapoarte, armata israeliană a lovit întreaga parte sudică a Fâșiei Gaza, dar atacurile s-au concentrat asupra mai multor cartiere din estul Khan Yunis și câtorva zone din orașul Rafah.

Ministerul sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că forțele de salvare au întâmpinat dificultăți în a ajunge în zonele afectate, iar Crucea Roșie a anunțat că a pierdut contactul cu personalul său din cauza întreruperii serviciilor de comunicație în întreaga Fâșie Gaza. Compania de telecomunicații palestiniană Patel a anunțat că serviciile de comunicații și internet au fost complet întrerupte în Fâșia Gaza, iar rețelele au fost deconectate din nou.

Extinderea operațiunilor militare israeliene

De asemenea, armata israeliană a declarat că își extinde operațiunile terestre pentru a include sudul Fâșiei Gaza, concentrându-se pe orașele Khan Yunis și Rafah, după ce a bombardat aproximativ 200 de ținte ale Hamas peste noapte. De la încheierea armistițiului, IDF (Forțele de Apărare Israeliene) au ordonat evacuarea populației dintr-o zonă de aproximativ 62 de kilometri pătrați în apropierea lui Khan Yunis.

Comandanții israelieni din teren estimează că luptele se vor concentra pe zone definite, din care civili vor putea pleca, dar nu vor putea intra.

Aceste evenimente recente marchează o escaladare a tensiunilor dintre Israel și Hamas, iar situația din Fâșia Gaza este una extrem de gravă. Comunitatea internațională monitorizează cu atenție evoluția situației și încearcă să găsească soluții pentru a pune capăt violențelor și a proteja viețile civile afectate de conflict.

Lasă un răspuns