Servicii internet și telefonie reparate în Gaza după incidentele majore
3 mins read

Servicii internet și telefonie reparate în Gaza după incidentele majore

Servicii internet și telefonie reparate în Gaza după incidentele majore

Compania de telecomunicații palestiniană Paltel a anunțat că serviciile de internet și telefonie mobilă au fost restabilite în Gaza, după un nou incident major care a afectat aceste comunicații. Această întrerupere a avut loc miercuri dimineață, la câteva ore după ce avioanele israeliene au distrus clădiri de apartamente în apropierea orașului Gaza, iar trupele terestre se luptau cu teroriștii Hamas în teritoriul asediat.

Aceasta este a doua oară când rezidenții din Gaza sunt izolați aproape complet de restul lumii, serviciile de comunicații fiind afectate într-o asemenea măsură. Comunicarea a fost întreruptă și în weekend, atunci când trupele israeliene au intrat în Gaza într-un număr mai mare.

Organizațiile umanitare au avertizat că astfel de întreruperi severe perturbă în mod semnificativ activitatea acestora într-o situație deja gravă din Gaza, unde peste jumătate din populația de 2,3 milioane de palestinieni a fost displasată și stocurile de provizii sunt epuizate după peste trei săptămâni de la începutul războiului declanșat de atacul sangvin al Hamas din 7 octombrie.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că întreruperea comunicațiilor va perturba activitatea primilor respondenți și va face mai dificilă căutarea de adăpost pentru civili. „Chiar și apelul la un serviciu de ambulanță, care ar putea salva vieți, devine imposibil”, a declarat Jessica Moussan, purtătorul de cuvânt al CICR.

În weekendul trecut, serviciile de telefonie mobilă și internet au dispărut brusc pentru majoritatea locuitorilor din Gaza, în timpul unui bombardament intens al Israelului. Doar câțiva palestinieni cu carduri SIM internaționale sau telefoane satelitare au reușit să transmită știrile în exterior.

Duminică dimineața, comunicarea telefonică și de internet a fost restabilită pentru mulți locuitori din Gaza, conform furnizorilor de telecomunicații din zonă, grupului de advocacy NetBlocks.org și confirmărilor pe teren.

Aproximativ 800.000 de palestinieni au fugit spre sud din orașul Gaza și alte zone din nord, în urma ordinelor israeliene de evacuare, dar sute de mii rămân în nord, inclusiv mulți care au plecat și s-au întors ulterior, deoarece Israelul efectuează bombardamente și în sud.

Gaza este închisă de la începutul războiului, ceea ce a dus la penurii alimentare, de apă, medicamente și combustibil. Israelul a permis organizațiilor internaționale de ajutor să trimită peste 200 de camioane cu alimente și medicamente prin Egipt în ultimele 10 zile, dar lucrătorii umanitari spun că acest lucru nu este suficient.

Israelul a interzis importurile de combustibil, ceea ce a dus la o întrerupere a alimentării cu energie electrică în teritoriu, care depinde în mare măsură de generatoare. Spitalele au avertizat că propriile generatoare s-ar putea opri în curând, punând în pericol pacienții aflați în stare critică. Israelul susține că nu va permite intrarea combustibilului deoarece Hamas l-ar confisca și l-ar utiliza în scopuri militare.

Lasă un răspuns