Șeful poliției din Israel numește un membru senior al biroului lui Ben-Gvir în Poliția din Cisiordania
2 mins read

Șeful poliției din Israel numește un membru senior al biroului lui Ben-Gvir în Poliția din Cisiordania

Șeful poliției din Israel numește un membru senior al biroului lui Ben-Gvir în Poliția din Cisiordania

Comisarul șef al Poliției din Israel, Kobi Shabtai, a decis recent să numească un ofițer de rang înalt care activează în biroul ministrului securității naționale, Itamar Ben-Gvir, în funcția de comandant al Regiunii Samaria a poliției, parte a Diviziei Iudeea și Samaria din Cisiordania.

Decizia controversată a comisarului Shabtai

Această decizie a stârnit controverse și a ridicat semne de întrebare cu privire la independența și imparțialitatea Poliției din Israel. Itamar Ben-Gvir este cunoscut pentru pozițiile sale politice radicale și pentru susținerea fermă a colonizării evreiești în Cisiordania, ceea ce ridică întrebări cu privire la neutralitatea ofițerului numit în această funcție importantă.

O posibilă influență politică asupra poliției

Această numire ar putea sugera o posibilă influență politică asupra poliției și o încercare de a promova agenda politică a guvernului actual prin intermediul forțelor de ordine. Criticii consideră că aceasta ar putea afecta imparțialitatea și profesionalismul poliției în îndeplinirea atribuțiilor sale.

Reacții din partea comunității internaționale

Decizia comisarului Shabtai a stârnit și reacții din partea comunității internaționale. Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au exprimat îngrijorare cu privire la această numire și au solicitat asigurări că poliția israeliană va continua să acționeze în mod imparțial și să respecte drepturile omului în teritoriile ocupate.

Reacții din partea societății civile din Israel

Societatea civilă din Israel a reacționat prompt la această numire, organizând proteste și cerând demisia comisarului Shabtai. Numeroși activiști pentru drepturile omului și organizații non-guvernamentale au criticat această decizie, susținând că numirea unui membru al biroului lui Ben-Gvir într-o poziție cheie în poliție subminează credibilitatea și integritatea instituției.

Așteptări pentru viitor

În contextul tensiunilor existente în Cisiordania și al conflictului israeliano-palestinian, această numire este susceptibilă să adâncească diviziunile și să alimenteze resentimentele în rândul populației palestiniene. Cu toate acestea, este nevoie de o monitorizare atentă și de asigurarea respectării valorilor democratice și a drepturilor omului în orice acțiune a poliției în regiunea respectivă.

Lasă un răspuns