Șeful nuclear al Iranului: Amenințarea ministruilui de a „nucleariza Gaza” confirmă capacitățile Israelului
3 mins read

Șeful nuclear al Iranului: Amenințarea ministruilui de a „nucleariza Gaza” confirmă capacitățile Israelului

Șeful nuclear al Iranului acuză Israelul de capacitatea nucleară

Șeful Organizației de Energie Atomică a Iranului, Mohammad Eslami, a declarat că declarațiile făcute de ministrul de extremă dreaptă Amichai Eliyahu, referitoare la posibilitatea de a utiliza o armă nucleară împotriva Fâșiei Gaza, confirmă capacitățile nucleare ale Israelului. El a solicitat Națiunilor Unite să abordeze „amenințarea gravă” pe care o reprezintă Ierusalimul. Eslami a declarat că aceste declarații nu numai că aduc la lumină existența armelor nucleare în posesia Israelului, dar pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional și ale Cartei ONU.

Reacția premierului Benjamin Netanyahu

Primele Benjamin Netanyahu a dezaprobat declarațiile lui Eliyahu, afirmând că acestea sunt complet deconectate de realitate. El a anunțat că suspendă participarea ministrului la întâlnirile guvernamentale, deși nu avea autoritate legală să ia această măsură și nu a aplicat-o ulterior.

Apelul către organizațiile internaționale

Eslami a recunoscut că mai multe țări au condamnat deja declarațiile lui Eliyahu, dar a afirmat că este timpul ca organizațiile internaționale, în special Națiunile Unite, să își exprime ferm poziția și să acționeze în fața unei astfel de îndrăzneli. El a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să analizeze cu atenție situația din Israel și să facă demersuri în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Politica de ambiguitate strategică a Israelului

Israelul, care nu este semnatar al Tratatului de Neproliferare Nucleară, adoptă o politică de ambiguitate strategică în ceea ce privește capacitățile sale nucleare. Cu toate acestea, este estimat că Israelul dispune de zeci de arme nucleare, conform surselor străine. Potrivit Asociației pentru Controlul Armelor din SUA, Israelul ar avea 90 de focoase nucleare și stocuri de material fissil de peste 200.

Avertismentele Israelului cu privire la Iran

Israelul a avertizat în repetate rânduri cu privire la dezvoltarea programului nuclear al Iranului. În 2018, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că serviciul de informații al Mossadului israelian a efectuat o operațiune pe timp de noapte într-o locație secretă din Teheran și a reușit să sustragă documente originale referitoare la programul nuclear iranian. Documentele arătau că Iranul și-a intensificat eforturile de ascundere a dosarelor sale secrete referitoare la armele nucleare după semnarea acordului nuclear din 2015.

Reacția Iranului la retragerea SUA din acordul nuclear

În urma retragerii SUA din Acordul nuclear din 2015, Iranul a început să îmbogățească mai mult uraniu, conform declarațiilor făcute de fostul șef al Mossadului, Yossi Cohen. În acest context, Netanyahu a criticat recent rapoartele conform cărora Iranul ar încetini programul său nuclear în urma unui acord cu Statele Unite, afirmând că „acordurile care nu demontează infrastructura nucleară a Iranului nu opresc programul său nuclear și doar furnizează bani grupurilor teroriste sub auspiciile Iranului.”

Sursa: Reuters

Lasă un răspuns