6 mins read

Șeful artileriei: 1 din 5 proiectile acum „fabricate în Ucraina”

1 din 5 proiectile sunt acum „fabricate în Ucraina”

Președintele Zelenskyy a anunțat pe 31 august desfășurarea cu succes a unui rachetă ucraineană cu rază lungă, care a lovit o țintă situată la 700 de kilometri distanță.
„Este vorba despre o rachetă complet nouă, și vom continua să îmbunătățim capacitățile sale în ceea ce privește rază și precizie”, declară generalul brigadier Serhii Baranov, șeful Direcției Principale a Forțelor de Rachete și Artilerie și Sisteme Fără Pilot în cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un interviu acordat proiectului KYIV NOT KIEV.
Forțele de rachete și artilerie reprezintă provocări formidabile pentru adversar.
„Profesionalismul militar ne permite să nimerim centrul țintei cu o grenadă de calibrul 152 de la o distanță de 28 de kilometri”, spune în glumă generalul Baranov. Cu toate acestea, în spatele glumei se ascunde un sentiment de mândrie față de abilitățile artileriștilor ucraineni care stăpânesc cu pricepere modele de armament vestice, utilizându-le și întreținându-le cu succes.

Ucraina menține superioritatea tactică asupra rușilor

Pe parcursul războiului, peisajul artileriei ucrainene s-a schimbat în mod semnificativ. Generalul Baranov sugerează să se urmărească aceste schimbări în două perioade distincte:
de la 2014 la 2022;de la 2022 până în prezent.
În perioada inițială, unitățile de artilerie au operat exclusiv cu sisteme din era sovietică, căutând să-și îmbunătățească capacitățile. Introducerea sistemului de control automatizat „Kropyva” a ușurat munca personalului militar, simplificând calculele în timpul tragerii – o inovație absentă în soluțiile anterioare pentru sisteme similare.
Sistemul Kropyva (Nettle) pentru calculul loviturilor de artilerie face din artileria Ucrainei una dintre cele mai precise din lume.
Pe măsură ce aliații Ucrainei au început să furnizeze noi armament în fața agresiunii ruse, forțele armate ucrainene au obținut succese duble:
Au instruit eficient personalul în aplicarea acestor noi sisteme.Au stabilit un sistem solid pentru operațiuni, reparații și producție internă de analogi în întreprinderile ucrainene.
În răspunsul la o întrebare din partea Institutului pentru Studierea Războiului cu privire la superioritatea tactică a artileriei față de ruși, generalul Baranov asigură că forțele ucrainene dețin în prezent această avantaj. În timp ce rușii se pot baza pe aviație și putere aeriană pentru a obține superioritatea în materie de forță de foc, pentru Ucraina, accentul rămâne pe forțele de rachete și artilerie.
Potrivit generalului, adversarul a învățat și a adoptat rapid metodele, tactica și manevrele ucrainene în controlul focului, camuflaj, dezinformare și altele. Cu toate acestea, ucrainenii nu rămân în urmă.
Făcând paralele între afaceri și sport, generalul Baranov subliniază importanța adaptării. „Dacă nu te adaptezi, nu înveți, nu încerci să fii mai puternic, mai agil etc., vei pierde această luptă. Deci, învățăm în mod constant, ne îmbunătățim, lucrăm îndeaproape cu complexul militar-industrial pentru a avea arme moderne și pentru a folosi ceea ce avem cât mai eficient posibil”, spune el.
Astăzi, utilizarea artileriei diferă semnificativ de tactica artileriei concentrate utilizată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a sparge fronturile inamice. Cu toate acestea, introducerea sistemului HIMARS pe câmpul de luptă a crescut în mod semnificativ puterea artileriei ucrainene, atrăgând atenția rușilor.
Cu lovituri precise, forțele ucrainene au perturbat logistica adversarilor lor, provocând o lipsă de muniție care a durat două luni. Artileria ucraineană livrează în mod constant lovituri devastatoare nu numai asupra țintelor fizice, ci și asupra moralului forțelor rusești.
„In fiecare zi, există cazuri tactice în care un singur foc de artilerie distruge un activ al războiului electronic de mare valoare al inamicului, cum ar fi ‘Zhitel’ sau ‘Redut’. O lovitură precisă poate distruge un centru de comandă care găzduiește cartierul general al brigăzii sau batalionului. Astfel de evenimente sunt obișnuite”, afirmă generalul Baranov.

Ce implică o lovitură de artilerie

Generalul aruncă lumină asupra procesului complex și cuprinzător care precede fiecare lovitură de artilerie.
Un întreg lanț de acțiuni are loc înainte ca un cablu să fie tras sau un buton să fie apăsat. Direcția Principală de Informații (GUR), grănicerii, informațiile externe, Forțele de Operații Speciale, informațiile militare, cercetătorii de artilerie și recunoașterea aeriană colaborează pentru a aduna informații și a determina coordonatele țintei.
După aceasta, se efectuează o analiză obligatorie pentru a stabili necesitatea orientării către un obiectiv specific, cum ar fi Podul Antonivskyi din regiunea Herson, și pentru a determina momentul cel mai eficient pentru lovitură. Decizia se bazează pe momentul în care distrugerea podului va avea cel mai mare impact asupra inamicului și va crea cele mai favorabile condiții pentru forțele ucrainene.
Loviturile precise de artilerie asupra podurilor cheie care leagă grupul ocupator rus de malul vestic al Dnipro în regiunea Harkov au fost cruciale pentru a-l tăia și a forța rușii să se retragă în toamna anului 2022.
După aceasta, se determină tipul de muniție necesar pentru lovitură, iar calculele sunt făcute pentru a pregăti piesa de artilerie pentru lansare – încărcarea, pregătirea muniției și, în cele din urmă, lansarea în sine. Generalul Baranov rezumă acest proces, afirmând: „Expresia că artileria este o muncă în echipă, iar viața este un joc de echipă, este întotdeauna relevantă.”

Lasă un răspuns