Sancțiuni: Ineficiente, cu adevărat?
3 mins read

Sancțiuni: Ineficiente, cu adevărat?

Sancțiuni: Ineficiente, cu adevărat?

Analiza efectelor sancțiunilor asupra economiei ruse

Impactul asupra industriei auto și farmaceutice

Problemele economiei ruse și transferul de capital

Politica lui Putin și dependența de petrol

Efectele sancțiunilor asupra economiilor vestice

Educația populației ruse prin sancțiuni

Sancțiunile ca instrument de presiune asupra Rusiei

Criticii sancțiunilor împotriva Rusiei, introduse în urma agresiunii rusești împotriva Ucrainei, susțin că acestea sunt ineficiente și că au afectat mai mult economiile occidentale decât economia Rusiei. Cu toate acestea, o analiză atentă a situației arată că sancțiunile au avut un impact semnificativ asupra economiei ruse.
Una dintre principalele critici aduse sancțiunilor este că acestea joacă în mâna lui Putin, care își dorește tăierea legăturilor dintre Rusia și Occident. Regimul lui Putin a fost pregătit pentru o confruntare cu Occidentul încă din 2004, iar introducerea sancțiunilor a reprezentat o surpriză neplăcută pentru Kremlin. Totuși, pe termen lung, sancțiunile pot amenința complexul militar-industrial rus și politica de putere a Moscovei.
Un alt argument adus împotriva sancțiunilor este că oligarhii rusi au devenit și mai dependenți de Putin, deoarece averile lor din străinătate au fost blocate sau amenințate. Cu toate acestea, dezafectarea acestui grup privilegiat față de liderul lor este profundă și nu poate fi compensată prin reprimare pe termen lung. Acest lucru a fost demonstrat și de sfârșitul Uniunii Sovietice, care a fost cauzat în mare parte de dezafectarea clasei conducătoare.
Sancțiunile au avut un impact semnificativ și asupra industriei auto și farmaceutice din Rusia. Producția de mașini este în prezent mai mică decât în ​​timpul perioadei Brejnev, iar vânzările de mașini noi au scăzut cu 60%. Industria farmaceutică se confruntă, de asemenea, cu o criză gravă, iar importurile nu compensează pe deplin declinul producției.
De asemenea, sancțiunile au afectat economiile occidentale, dar acestea se află acum într-un proces de recuperare. În schimb, economia Rusiei se confruntă cu un deficit bugetar uriaș, iar cheltuielile au crescut cu 60%, în timp ce veniturile au scăzut cu 30% în ianuarie 2023. Retragerea de pe piața hidrocarburilor rusești este în curs de încheiere, în timp ce Rusia trebuie să facă față șocului implementării embargoului la gaz, plafonului la exporturile de petrol și embargoului la produsele petroliere.
Sancțiunile pot avea și un efect educativ pozitiv asupra populației ruse, arătându-le că Putin a comis o mare greșeală și că Occidentul nu este atât de venal și ipocrit cum le-a fost prezentat în propaganda oficială. Cu toate acestea, sancțiunile trebuie menținute și chiar intensificate până când Rusia demontează matricea autocratică a regimului său și devine o adevărată democrație parlamentară, cu partide reale, federalism real, libertăți reale și o presă liberă de propagandă.
În final, sancțiunile reprezintă un instrument puternic de presiune asupra Rusiei și trebuie utilizate cu fermitate pentru a asigura respectarea valorilor și principiilor europene și pentru a aduce o schimbare reală în Rusia.

Lasă un răspuns