Rolul nociv al Kremlinului și Wagner în Sudan.
2 mins read

Rolul nociv al Kremlinului și Wagner în Sudan.

Rolul nociv al Kremlinului și Wagner în Sudan

Kremlinul și compania militară privată Wagner au jucat un rol nociv în Sudan, sprijinind dictatura militară-islamistă condusă de Omar Al-Bashir. Rusia a avut legături strânse cu regimul sudanez, care a fost supus sancțiunilor internaționale pentru terorism și crime de război. Această implicare a avut consecințe devastatoare asupra țării. Sudanul a fost afectat de conflicte etnice și religioase încă din 1885, iar regimul militar-islamist instaurat de Al-Bashir în 1989 a întărit rolul armatei în cel mai mare stat african.

Relația cu Rusia și Wagner

În anul 2017, președintele sudanez Omar Al-Bashir a vizitat oficial Rusia și a propus o alianță cu omologul său rus, Vladimir Putin. Această vizită a dus la semnarea mai multor acorduri între cele două țări, inclusiv în domeniul energiei nucleare și al exploatării resurselor minerale ale Sudanului. De asemenea, Al-Bashir a cerut sprijin militar și protecție împotriva Statelor Unite, oferind Rusiei deschiderea unei baze navale în Port Sudan, pe ruta Suez.

Compania militară privată Wagner a intrat în Sudan în schimbul accesului la exploatarea minieră și a serviciilor militare oferite regimului sudanez. Această prezență a fost criticată de comunitatea internațională, mai ales că Wagner a fost implicată în conflicte violente din alte părți ale lumii, precum Ucraina și Libia.

Situația actuală

În prezent, Sudanul se confruntă cu un conflict între doi lideri militari puternici, generalul Abdel Fattah al-Burhan și adjunctul său, Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagolo. Această confruntare a dus la izbucnirea unui război în aprilie 2023, surprinzând comunitatea internațională. Rusia își menține o poziție neutră în acest conflict, deoarece influența sa asupra evenimentelor este limitată.

În ciuda prezenței ruse și a implicării negative a companiei Wagner în Sudan, trebuie subliniat faptul că situația complexă din țară nu poate fi explicată doar prin aceste aspecte. Liderii locali, conflictele interne și rolul armatei în viața politică sudaneză sunt factori importanți care alimentează războaiele din Sudan.

Cu toate acestea, este important să se acorde atenție strategiilor indirecte ale Rusiei în Africa și în flancul sudic al Europei, deoarece acestea pot avea consecințe majore asupra stabilității regiunii. Astfel, situația din Sudan subliniază importanța jocurilor geopolitice ale Rusiei și necesitatea unei abordări atente a acestei probleme.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns